• 24 toukokuun, 2023

venäläis- ja valkovenäläishiihtäjien osallistumiskielto on edelleen voimassa


Kansainvälinen hiihtoliitto (FIS) ei päästä venäläisiä ja valkovenäläisiä urheilijoita kilpailuihinsa. FIS:n johtokunnassa istuva Martti Uusitalo kertoi, ettei tiedä, koska asiasta päätetään seuraavan kerran.

Aleksandr Bolshunov Salpausselän maailmancupissa 2022.

Aleksandr Bolshunov kuvattuna Salpausselän kisoissa. Kuva: EPA-EFE / All Over Press

Venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden paluu kilpaladuille oli Kansainvälinen hiihtoliiton kevätkongressin käsittelyssä sen verran, että kokouksessa todettiin osallistumiskiellon jatkuvan.

– Aiheesta keskustellaan aina urheiluyhteisöissä. En edes uskonutkaan, että muuta päätöstä olisi tehty kuin että heidän osallistumiskieltonsa on edelleen voimassa, kokouksen jälkeen puhelimitse tavoitettu Martti Uusitalo kertoi Yle Urheilulle.

Venäjän ja Valko-Venäjän urheilijat suljettiin FIS:n lajeista pian sen jälkeen, kun Venäjä aloitti viime vuoden helmikuussa laajamittaisen hyökkäyksen Ukrainaan.

KOK:n hallitus siirsi maaliskuun lopulla vastuun venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden kilpailuoikeuksista kansainvälisille lajiliitoille. Tänä keväänä kansainvälisistä liitoista ainakin miekkailu, judo ja taekwondo ovat päättäneet sallia venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden osanoton KOK:n kriteerien mukaisesti.

KOK:n linjauksen mukaan kilpailuoikeuksia ei esimerkiksi voi palauttaa sotaa tukeville urheilijoille eikä Venäjän tai Valko-Venäjän puolustusvoimissa tai turvallisuusviranomaisten palveluksessa työskenteleville urheilijoille.

Uusitalon mukaan FIS:n kokouksessa ja käytävillä käytiin keskusteluja, mutta hän ei halunnut avata virallisten tai epävirallisten keskustelujen sisältöä tai äänenpainoja. Uusitalo on itse ollut vahvasti venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden paluuta vastaan, eikä hänen kantansa ole muuttunut. Hän uskoo, että samoin ajattelevia on monia.

– On tietenkin maita, joille tämä asia ei ole niin relevantti. Kansainvälisessä olympiakomiteassakin (KOK) on samantyyppinen jako maiden kesken. Joillekin tämä on selkeästi aivan no go -asia ja toiset ovat valmiita hyväksymään Kansainvälisen olympiakomitean suosituksia tässä asiassa.

Pohjoismaiset hiihtoliitot sekä olympiakomiteat ovat kuitenkin asiassa samoilla linjoilla. Uusitalo uskookin, että liitot tekevät varmasti tarvittaessa yhteistyötä. Sitä, milloin venäläisten ja valkovenäläisten paluusta seuraavan kerran keskustellaan tai päätetään, ei Uusitalo tiedä.

– Mikäli asia tulee esille jossain vaiheessa, kenties syksymmällä, niin siitä minulla ei ole tietoa, hän sanoi.

Lähde: STTSource link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *