• 29 huhtikuun, 2023

Kommentti: Kaapo Kakon pitäisi syrjäyttää veltto Patrick KaneYle näyttää sunnuntaiyönä NHL:n pudotuspeliottelun New York Rangers–New Jersey Devils. Suora lähetys klo 3.05 alkaen.

Riskit olivat jo siirtotakarajalla kaikkien tiedossa. Rangers löi kaikki merkit keskelle hankkiessaan riveihinsä kaiken kokeneet Stanley Cup-voittajat Patrick Kanen ja Vladimir Tarasenkon.

Kaksikon meritiit ja poikkeuksellinen yksilötaito oli tiedossa laajalti, mutta samaan aikaan moni pohti, miten aiemmin supertähtikategoriaan kuuluneen kaksikon liittyminen ryhmään vaikuttaisi yhtenäisen joukkueen pelaamiseen sekä ryhmädynamiikkaan.

Etenkin Kanelta runkosarja oli monin paikoin melkoista kellumista pelin ulkopuolella.

Pudotuspeleissä alku oli lupaava.

Rangers haki kaksi kovaa vierasvoittoa naapurikaupunki New Jerseystä selkein 5–1-lukemin, ja näissä peleissä etenkin Kane oli eturivissä. Jälkimmäisessä Kane alusti tärkeät 2–1- ja 3–1-osumat sekä viimeisteli itse pelin sinetöineen 4–1-maalin.

Sittemmin tilanne on kääntynyt päälaelleen.

Devils johtaa ottelusarjaa voitoin 3–2. Rangers on jäänyt kolmessa viime ottelussa nuorta ja nopeaa Devilsiä vastaan totaalisesti jyrän alle, eikä vähiten kärkiketjujen heikkojen esitysten vuoksi.

Kun Devils saa kiekon, se lähtee pystyyn välittömästi ja lujaa. Joukkue menee suoraan maalia kohti ja operoi jatkopeleissä erinomaisesti. Riistot ja katkot johtavat usein uusiin maalipaikkoihin. Tämän kanssa Rangers on pulassa

New Jersey on voittanut kolme ottelua putkeen murskaavalla maalierolla 9–2. Eikä tässä vielä kaikki. Devils on aidosti pannut viidellä viittä vastaan pelatessa isoveljensä istumaan. Esimerkiksi vaaralliset maalipaikat on kirjattu New Jerseyn eduksi 46–21!

Miksi näin?

Junnuketju näyttää eteen

Kyse on vahvasta filosofisestakin erosta.

Siinä, missä Rangers tuli sarjaan hidastamaan Devilsin vauhtia ja seisomaan keskialueen trapissa, nuorekas, raikas, rohkea ja nopea New Jersey ei ole ollut valmis antamaan kohtaloaan vastustajan käsiin. New Jersey on saanut Rangersin pulaan nopealla pelaamisellaan. Osalla Rangersin pelaajista on ollut suuria vaikeuksia pysyä kyydissä mukana.

Yksi näistä pelaajista on ollut juuri Kane, jonka flegmaattisen olemuksen mukana pohjaan ovat menossa myös Mika Zibanejad ja Chris Kreider.

Kanen viides peli paketoituna. Häneltä kiekon riistäminen ei ole tällä haavaa erityisen vaikeaa, minkä lisäksi tarjolla oli kaksi jäähyä, joista toinen kaukana omasta maalista. Luokatonta toimintaa toisin sanoen.

Jotakin Rangersin tilanteesta kertoo se, että ryhmän identiteettiketjuksi on muodostunut nuorisovitja, *Kid line-*lempinimellä tunnettu Alexis LafreniereFilip ChytilKaapo Kakko-yhdistelmä.

Vain nuorisoketju tuntuu pystyvän toisteisesti pelaamaan nopeudella, jota Devils alati ylläpitää. Lisäksi nuorisolla on halua, kykyä kamppailla ja luoda kovan työnteon kautta itselleen hyvää. Esimerkiksi Artemi Panarinin, Vincent Trocheckin ja Tarasenkon maaliodottaman jakauma on pudotuspeleissä 34 prosenttia.

Lukema on järkyttävän heikko.

Ja tilastot jatkavat veteraanien alistamista.

Kun tarkastellaan vaarallisten maalipaikkojen tilastoa kolmen edellisen ottelun osalta, tilanne on sinipaitojen kannalta murskaava. Esimerkiksi Kanen jäällä ollessa Rangers on hävinnyt maalipaikat ykkössektorista lukemin 4–21. Zibanejadin lukema on 3–11, Panarinin 5–14, Tarasenkon 5–13 ja Kreiderin 4–10.

Rangersin ylivoimapelin taso on romahtanut sarjan edetessä. Tässä heikko kiekottelu ylivoimalla johtaa menetykseen ja lopulta alivoimamaaliin.

Pahin jarru ykkösketjussa on ollut Kane.

Sarjan viidennessä ottelussa Rangersin päävalmentaja Gerard Gallant heräsi. Toisessa erässä luotsi vaihtoi Kanen ja hyvin esiintyneen Kakon paikkoja ykkös- ja kolmosketjuissa, ja kuinka ollakaan, ykkösketju loi välittömästi kaksi maalipaikkaa. Toisessa vaihdossa Zibanejadin laukaus osui jo tolppaan.

Tilanne on valmennukselle haastava.

Kane ei ole lähimainkaan se pelaaja, joka voitti Chicagossa takavuosina kolme Stanley Cupia, mutta ei seurajohto häntä kolmosketjuunkaan pelaamaan tuonut. Kysyä myös sopii, mihin suuntaan Kanen veltto kamppailupelaaminen ja flegmaattinen kehonkieli menee, jos hän löytää itsensä kolmosketjusta.

Kakkoa kaivataan

Realismi on silti kylmää: Kakko tuo Zibanejadin ja Kreiderin vierelle tällä hetkellä enemmän voittamista tukevia asioita. Kakko liikkuu hyvin, voittaa paljon kamppailuja ja irtokiekkoja sekä kykenee luomaan yksilötaidon kautta tilanteita sekä itselleen että muille.

Kakko on kolmen edellisen pelin osalta ainoa Rangers-pelaaja, jonka vahtivuorolla joukkue on luonut enemmän vaarallisia maalipaikkoja kuin antanut niitä.

Kakon siirtäminen ykkösketjuun näkyi välittömästi maalipaikkoina ja hyökkäyspelimyllyinä.

Ja silti tarjolla ei ole viillon viiltoa ylivoimapelissä. Toisaalta Patrick Kane ei nykyvauhdeissa ole muuta kuin ylivoimapeliuhka.

Näin tähtipölystä elävässä liigassa kuitenkin operoidaan – palkkakuitin koko, status ja takavuosien näytöt painavat toisinaan vaakakupissa enemmän kuin näytöt edellisessä vaihdossa.

Tämä luo käsillä olevaan sarjaan kiehtovan vastakkainasettelun.

Devils on NHL-kauden mielenkiintoisin tarina. Devils on rakentanut orastavan menestyksensä nyky-NHL:n vaatimustason kautta ja rohkeasti luottanut nuoriin pelaajiinsa. Joukkueen maalivahtikin on kevään todellinen sensaatiokortti, täysin kokematon Akira Schmid. Devils pelaa rohkeasti ja pelottomasti eteenpäin. Se katsoo seuranakin huomiseen.

Rangers katsoi eiliseen ja hankki Kanen ja Tarasenkon. Samaan aikaan esimerkiksi Kakkoa, huomisen tähteä, peluutetaan minimiminuuteilla.

Kokemus on tavannut olla valttia pudotuspelimaailmassa ohi junnumaisen innon ja voi hyvinkin olla, että Rangersin kokemus alkaa puhua nyt, kun ottelusarjaa aletaan aidosti ratkoa.

Jos Rangers aikoo sarjan vielä kääntää, se tarvitsee kärkiketjuun jalkaa ja kamppailuvoimaa. Kuka sellaista toisi?

Kaapo Kakko.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta 30.4. klo 23 asti.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *