• 25 heinäkuun, 2023

Hämmentävän paljon samaa kuin urheilulegendassa – historiallisen ME-putken murskannut Leon Marchand ällistyttää monipuolisuudellaan


Kansainvälisessä kilpauinnissa maailmanennätys ei ole ylittänyt viime vuosina kovin usein uutiskynnystä. Lajissa ME-aikoja kun on tullut aikoinaan solkenaan. Näin oli esimerkiksi niin kutsutulla kumipukuaikakaudella vuosina 2008–2009.

Mutta kun itse Michael Phelpsiltä riistää tämän viimeisen voimassa olleen maailmanennätysajan, saavutus saa aivan toisenlaiset mittasuhteet.

Ranskan nuori Leon Marchand suorastaan murskasi uintilegendan pitkäaikaisen 400 metrin sekauinnin ME-ajan 4.03,84 yli sekunnilla (4.02,50) Fukuokan pitkän radan MM-kisojen avauspäivänä sunnuntaina.

Phelpsin aikaa on pidetty äärimmäisen kovana, sillä se säilyi maailmanennätyksenä vuoden 2008 Pekingin olympialaisista saakka. Hän voitti kyseisissä kisoissa ennätykselliset kahdeksan kultamitalia.

Leon Marchand murskasi Michael Phelpsin liki 15 vuotta vanhan ME:n sunnuntaina.

Marchandin ME:n arvoa alleviivaa myös se, että miesten 400 metrin sekaunnin ME oli yhtäjaksoisesti Phelpsin nimissä yli 20 vuoden ajan.

Swim Swam -uintisivuston mukaan Phelpsistä tuli tänä kesänä kaikkien aikojen pisimpään yhtä uinnin pitkän radan maailmanennätystä hallussaan pitänyt urheilija toisen maailmansodan jälkeen.

Phelps ui ensimmäisen kerran matkan ME-ajan (4.11,09) elokuussa 2002. Hän hinasikin erittäin vaativan matkan ME-lukemaa aivan uusiin ulottuvuuksiin.

Phelpsin aikana hänen kova kilpakumppaninsa oli Ryan Lochte, joka jäi kuitenkin usein maanmiehensä varjoon. Hän ui vuonna 2012 Lontoossa huippuajan 4.05,18, joka oli pitkään kaikkien aikojen kakkosaika.

– Vaikka Ryan Lochte oli aivan briljantti uimari, hänkään ei päässyt edes sekunnin päähän Phelpsin maailmanennätyksestä. Se veto oli aikoinaan ihan hirmuveto, Yle Urheilun uintiasiantuntija Ville Kallinen avaa Marchandin ME-tempun arvoa.

Phelpsin kaltaista monipuolisuutta

Marchandista tuli Phelpsin ME-ajan aito uhkaaja vuosi sitten, jolloin hän tykitti Budapestin MM-altaassa vain 40 sadasosan päähän yhdysvaltalaistähden noteerauksesta.

Sunnuntaina Marchand petasi ME-ajan hurjalla rintauintiosuudella, joka uidaan 400 metrin sekauinnissa perhosen ja selkäuintiosuuden jälkeen. Vapaauintina uitavalle viimeiselle 100 metrille 21-vuotias ranskalainen lähti lähes kolme sekuntia ME-aikaa edellä.

Kallisen mukaan Marchand on siitä poikkeuksellinen sekauimari, että hän pärjää myös yksittäisissä uintilajeissa erittäin hyvin.

Leon Marchand.

Leon Marchand petasi 400 metrin sekauinnin ME-ajan hurjalla rintauintiosuudellaan. Rintauinnissa hän on aivan maailman eliittiä. Kuva: Getty Images

Marchand saavutti viime vuonna 200 metrin perhosuinnista MM-hopeaa maailmanennätyksen uineen ja lajia dominoineen Kristof Milakin jälkeen. Milakin poissaollessa Marchand lukeutuu näiden MM-kisojen 200 metrin perhosuinnin mestariehdokkaaksi.

Olympiapronssimitalisti Matti Mattssonin päälajissa miesten 200 metrin rintauinnissa Marchand on tempaissut tänä vuonna maailmantilaston kärkiajan 2.06,59.

– Hänen monipuolisuutensa on häkellyttävää. Voi olla monesti niin, että sekauimari on hyvä monessa lajissa, mutta ei ole niissä mikään älytön kärkiuimari.

– Marchandissa on hämmentävää se, mikä oli myös Phelpsille ja Lochtelle ominaista. He pystyivät voittamaan myös henkilökohtaisia lajeja. Phelps oli esimerkiksi loistava vapaa- ja perhosuimari ja Lochte loistava selkäuimari, Kallinen kertoo.

Ryan Lochte ja Michael Phelps Pekingin olympialaisissa.

Leon Marchand riisti Michael Phelpsin (oik.) 400 metrin sekauinnin ME:n nimiinsä. Seuraavaksi on Ryan Lochten (vas.) ME:n vuoro. Kuva: Getty Images

Mielenkiintoinen kuriositeetti on, että toisin kuin Phelpsillä, Lochtella on vielä ME nimissään. Lochtella on hallussaan 12 vuotta vanha 200 metrin sekauinnin ME 1.54,00, mutta on vain ajan kysymys, milloin Marchand rikkoo myös sen.

Kallinen uskoo, että Marchand pystyy pistämään tulevaisuudessa kampoihin myös huippukuntoiselle Milakillekin. Miesten 200 metrin rintauinnissa ME on puolestaan Australian Zac Stubblety-Cookin viime vuonna uima 2.05,95.

”Haluan luoda oman polkuni”

Hurjan 400 metrin sekauinnin ME:n lisäksi Phelpsillä ja Marchandilla on myös toinen yhtymäkohta. Yhdysvalloissa yliopistourheilijana olevaa Marchandia valmentaa Phelpsiäkin luotsannut huipputekijä Bob Bowman.

Bowman on auttanut myös Yhdysvaltain Chase Kaliszin maailmanluokan sekauimariksi.

Bowman on kertonut Marchandille, että hän muistuttaa Phelpsiä.

– Ominaisuuksiltaan hän on teknisesti todella taitava urheilija. Hän käyttää todella tehokkaasti lantiotaan hyödyksi. Bowmanin mukaan hän on erittäin harjoitettava urheilija. Bowman on todennut, että Marchandissa on harjoituksellisesti paljon samoja piirteitä mitä Phelpsissä oli, Kallinen sanoo.

Leon Marchand ja Michael Phelps.

Leon Marchand sai kultamitalin Michael Phelpsiltä. Kuva: Getty Images

Marchand ja Phelps ovat myös viestitelleet toisilleen. Sunnuntaina Phelps oli todistamassa viimeisen maailmanennätyksensä rikkoutumista paikan päällä kommentaattorin roolissa.

Phelps oli jo aiemmin tietoinen siitä, että hänen 400 metrin sekauinnin maailmanennätyksensä on aidossa vaarassa.

– Toivottavasti, ehkä peukut pystyssä, aion olla ahne ja pitää maailmanennätyksestä kiinni vielä yhden vuoden ajan, Phelps totesi NBC:n mukaan Pariisissa viime syksynä.

Marchand itse ei halua, että häntä verrataan kaikkien aikojen parhaaseen uimariin.

– Haluan luoda oman polkuni. En halua seurata Phelpsiä, hän on kertonut France 24 -kanavalle.

Pariisin olympialaisten megatähti

Kallinen sanoo, ettei Marchandista voi tulla Phelpsin kaltaista megatähteä. Sellaiseksi povataan 16-vuotiasta kanadalaista Summer McIntoshia, jolla on potentiaalia yltää yksissä olympialaisissa viiteen henkilökohtaiseen kultamitaliin.

Tempussa ei ole onnistunut aiemmin yksikään nainen. Phelps onnistui siinä vuoden 2008 olympialaisissa.

– En jaksa uskoa, että Marchandista tulee yhtä monen mitalin miestä kuin Phelpsistä tuli tai naisten puolella Summer McIntoshista tulee. Aikojen puolesta sekauinneissa hän tulee olemaan ihminen, joka tulee murskaamaan molemmat ennätykset, Kallinen näkee.

Leon Marchand.

Leon Marchand tulee olemaan Pariisin olympialaisten seuratuimpia urheilijoita. Kuva: Getty Images

Ensi vuoden Pariisin olympialaisten markkinointikokeiston kannalta Marchandin poikkeuksellinen teko tulee kuitenkin mahtavaan ajankohtaan.

Uinti on ollut perinteisesti kesäolympialaisten seuratuimpia lajeja. Phelps oli aikoinaan Usain Boltin ohella yksi kisojen kiinnostavimmista urheilijoista.

– Odotusarvot häntä kohtaan nousevat. Kyllähän kansa haluaa, että kotikylän uimari on se ykköstähti, Kallinen tietää.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *