• 23 joulukuun, 2022

Innovatiivinen Matter-älykotistandardi otetaan vihdoin käyttöön

Innovatiivinen Matter-älykotistandardi otetaan vihdoin käyttöön

Monet koteja rakentavat ovat joutuneet pakostakin törmäämään käsitteeseen älykoti tai Internet of Things (IoT). Älykkäitä, verkkoon liitettyjä laitteita ja elektroniikkaa löytyy jo pilvin pimein kauppojen hyllyiltä, mutta niiden integrointi itse kodin rakenteisiin on tulevaisuuden kotien standardi.

Tätä ennen teknologiayritykset, kuten Amazon, Apple ja Philips, ovat käyttäneet älylaitteissaan omia standardeja, joka on voinut vaikeuttaa eri valmistajien laitteiden välistä yhteensopivuutta ja toimivuutta. Matter-projektin tarkoitus on luoda yhteinen protokolla, joka yhdistäisi kodin kaikki älylaitteet yhden katon alle.

Matter-projekti on alkanut jo vuonna 2019 ja sen odotettiin ilmestyvän markkinoille vuoden 2021 aikana. Se kuitenkin koki viivästyksiä ja ensimmäisten Matter-standardoitujen laitteiden odotetaan ilmestyvän kauppoihin vuoden 2022 jälkimmäisellä puoliskolla.

Nykytilanne ei sovi tulevaisuuteen

Netti on vallannut kaikkien elämän. Se on tärkeä työkalu jokaisessa elämän ja yhteiskunnan osassa, niin vapaa-ajalla kuin työnteossa. Kotien Wifi-yhteyttä käytetään tiedonhakuun, yhteydenpitoon ja esimerkiksi kelojen pyörittelyyn nettikasino NetBet -sivustolla, mutta viihteen lisäksi Wifi-verkosto on yhtä tärkeä älykodin kannalta.

Yleisimmin käytetty nettiverkosto on jo vanhentunut WiFi 5, joka ei ole suunniteltu vastaamaan älylaitteiden tarpeita. Vuonna 2021 lanseeratun Wifi 6 -uudistuksen myötä maailma näkee ensimmäisen kerran älykoteja tukevan IP-protokollan, joka voi vastaanottaa ja lähettää tietoa usealta laitteelta samanaikaisesti.

Täten laitteiden välisiä viivästyksiä tai yhteensopimattomuutta ei tulla kokemaan. Wifi 6 -verkostoa tukevia reittimiä löytyy jo kaupoista ja siitä on tullut älykotien omistajien pakollinen ostos ja uuden verkoston käyttöönoton jälkeen niiden hinnat tulevat myös laskemaan.

Wifi 6 ja parannettu IoT-turvallisuus

Aikaisemmin käytetyssä Wifi 5-verkostossa on ollut käytössä WPA2-turvaprotokolla. Se taas näki päivänvalon jo vuonna 2004 ja siitä tuli pakollinen osa langatonta nettiä vuonna 2006. Se on ollut käytössä aina nykypäivään asti, joten Wifi 6:n tuoma muutos on kauan odotettu parannus.

Wifi 6 käyttää nimittäin uuden sukupolven WPA3-protokollaa. Se on suunniteltu juuri suojaamaan älykotien käyttämän teknologian sisältämää dataa nykyistä huomattavasti paremmin. Täten esimerkiksi turvakameroiden kuvat eivät päädy ulkopuolisten kynsiin. Turvallisuuden parantaminen on ollut yksi Matter-protokollan tärkeimmistä tavoitteista.

Asenna ja unohda

Matter perustuu IP-protokollaan, jota langattoman netin reititimet käyttävät yhdistäessään laitteita verkostoon. Aikaisemmin eri laitteiden väliset yhteydet takkuilivat juuri sen takia, että eri valmistajien laitteet jopa tarvitsivat omat sovelluksensa, joiden kautta niitä pystyi hallitsemaan eivätkä ne toimineet yhdessä. Jotkut niistä jopa yhdistyivät verkkoon Bluetoothin kautta ja toiset Wifin, joka teki kaikesta vielä sekavampaa.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *