• 7 heinäkuun, 2023

Lauri Markkanen aloitti kaksi vuotta sitten yhteistyön, joka johti huimaan muutokseen – ”Tietyiltä osin Jani on pelastanut urani”


Lauri Markkanen laskee pyörällä vauhdikkaasti Harjun mäkeä alas aivan Jyväskylän keskustan tuntumassa hieman aamukahdeksan jälkeen. Kesäloma-ajasta johtuen liikenne on hiljaista, kun pyöräilykypärä oikeaoppisesti päässä viilettävä koripallotähti kurvaa kerrostalon alakerrassa sijaitsevalle punttisalille.

Siellä Utah Jazzin tähtikoripalloilijaa odottaa fysiikkavalmentaja ja urheilufysioterapeutti Jani Parkkinen, jolla on ollut suuri vaikutus siihen, millainen pelaaja Markkanen on nykyisin.

Kaksikon tiet kohtasivat ensimmäisen kerran kesällä 2021, kun Markkanen etsi valmentajaa isoon muutosprojektiin Chicago Bullsissa vietetyn vaikean kauden jälkeen.

Tuohon aikaan 22-vuotias Markkanen lähestyi Parkkista nykynuorille kuuluvaan tapaan.

– Eikö nuoriso slaidaa aina DM:ään eli panin Instagramissa viestiä, että olisiko aikaa vielä yhdelle asiakkaalle, Markkanen sanoo hymyillen Yle Urheilun haastattelussa.

Markkanen oli tehnyt taustatyötä ja kysellyt tutuilta, jotka olivat harjoitelleet Parkkisen kanssa pidempään.

– Myös isoveljeni on harjoitellut Janin kanssa. Palaute oli pelkästään positiivista, että kaveri tietää mitä tekee.

Parkkinen kertoo muistavansa hyvin tilanteen ja oman reaktionsa, kun Markkanen oli lähestynyt häntä yhteystyöehdotuksella.

– Aluksi se tuntui pelottavalta, koska minulla on sellainen huijarisyndrooma, että en koe koskaan olevani tarpeeksi valmis, tarpeeksi hyvä tai osaavani riittävästi. Sen jälkeen, kun kela kävi päässäni, myös omat ajatukset muuttuivat. Olen tehnyt tätä jo pitkään ja käynyt paljon koulutuksia, että kyllä minä tämän jutun pystyn hoitamaan, kertoo Parkkinen.

– Sen jälkeen vain haastetta kohti, koska tämä on suomalaisessa ammattiurheilussa ainutlaatuinen tilaisuus päästä tällaiseen rooliin. Tosi siistiä.

Yhteistyön alkaessa Markkanen antoi Parkkiselle ison haasteen.

Hän halusi palauttaa itsensä atleettisempaan muottiin. NBA-uran alkuvaiheessa Bulls yritti tehdä 213-senttisestä suomalaisesta kolmosia heittävää ja korin alla möyrivää lihaskimppua.

Markkanen ei ollut missään vaiheessa tyytyväinen, millä tavalla Bulls pyrki hyödyntämään häntä kentällä. Jyväskyläläinen kerrytti Bullsin paidassa lihasmassaa, joka söi hänen kovinta asettaan kentällä eli nopeutta.

Markkanen halusi olla paljon monipuolisempi ja tehdä pallo kädessä muutakin kuin heittää kolmosia. Parkkisen valmennuksessa Markkasen kroppaa lähdettiin muokkaamaan täysin eri suuntaan kuin mitä chicagolaisseurassa oli tehty.

– Halusin tuntea oloni räjähtävämmäksi, urheilullisemmaksi ja nopeammaksi. Näitä asioita on vaikea treenata yksin, koska esimerkiksi lepoajat pitää olla tietyn mittaisia ja liikesarjoja yhdistellään. Jani on tehnyt tosi hyvää duunia siinä ja tulokset ovat olleet erinomaisia, Markkanen hehkuttaa.

Kaikki meni nappiin alusta alkaen

Jos Markkanen oli aiemmin hakenut isompia lihaksia ja enemmän massaa, yhteistyön alkuvaiheessa asioita tehtiin täysin päinvastoin. Markkasen mukaan esimerkiksi donkkaaminen oli huomattavasti nykyistä haastavampaa ennen valmennussuhteen alkua.

Myös maksimivoimatasoista löytyi löytyi selkeitä kehityskohteita. Kahden vuoden aikana voimatasot ovat parantuneet merkittävästi, minkä takia Markkanen on nykyisin huomattavasti monipuolisempi kuin NBA-uran alussa.

Parkkinen kertoo, että tavoite oli tehdä Suomen ainoasta NBA-tähdestä nopeampi ja jäntevämpi.

– Eihän se ihan sormia napsauttamalla tapahdu. Jostain syystä meillä meni alusta alkaen kaikki tosi hyvin. Saimme hyvin nopeasti sellaisia tuloksia aikaan, mitä halusimmekin saada. Lauri kertoi hyvin nopeasti, että nyt kroppaa tuntuu hyvälle ja homma rullaa oikeaan suuntaan, kertoo Parkkinen.

Kesällä 2021 Markkanen kertoi Yle Urheilun haastattelussa, että hän haluaa pois Chicago Bullsin organisaatiosta.

Lauri Markkanen juttutuokiolla Kris Dunnin (oik.) kanssa tammikuun 2. päivä 2019.

Lauri Markkasen NBA-ura oli menossa Chicagossa väärään suuntaan. Kuva: NBAE via Getty Images
Lauri Markkanen spänner musklerna.

Siirto Clevelandiin oli ensimmäinen askel parempaan suuntaan. Kuva: Ken Blaze-USA TODAY Sports/All Over Press

Lopulta Markkanen hyväksyi Cavaliersin neljävuotisen sopimustarjouksen ja uusi koti löytyi Clevelandista. Tuolloin Markkanen ja Parkkinen olivat työskennelleet yhdessä vasta muutaman kuukauden ajan, mutta tuloksia alkoi näkyä samantien.

Cavaliersin paidassa suomalainen tuli aluksi vaihdosta kentälle Evan Mobleyn paikalle. Lopulta päävalmentaja Bernie Bickerstaff huomasi Markkasen muutoksen pelaajana ja pelipaikka löytyi jatkossa aloitusviisikon pienenä laitahyökkääjänä, jolloin hän joutui puolustamaan nopeampia pelaajia kolmen pisteen kaarella.

Toinen yhteinen kesä Parkkisen kanssa huipentui Markkasen dominointiin EM-kisoissa, jossa hän mätti Suomelle peräti 27,9 pistettä ottelua kohti ja johdatti Susijengin ensimmäistä kertaa nykysysteemillä pelatuissa EM-kisoissa puolivälieriin saakka.

Katso Lauri Markkasen kaikki korit Kroatiaa vastaan EM-kisoissa.

Juuri ennen EM-kisojen alkua Cavaliers kauppasi Markkasen Utah Jazziin vaihtokaupassa supertähti Donovan Mitchelliin. Alkuun shokilta tuntunut siirto muuttui suomalaispelaajan osalta kultakaivokseksi.

Hän pelasi uransa ylivoimaisesti parhaan NBA-kauden, jonka aikana hän teki keskiarvoikseen 25,6 pistettä ja repi 8,6 levypalloa per peli. Lisäksi hänet valittiin hänet valittiin All Star -ottelun aloitusviisikkoon ja kauden päätteeksi vuoden kehittyneimmäksi pelaajaksi.

Markkasen ura NBA:ssa sai uuden alun Jazzin paidassa.

– Iso kiitos menee Janille. Totta kai minun pitää tehdä se työ, mutta se, että minulla on ollut oikeanlainen ohjelma ja tehty oikeita asioita. Sanoisin jopa, että tietyltä osin Jani on pelastanut urani, linjaa Markkanen

Myös Parkkinen on tyytyväisenä seurannut valmennettavansa otteita NBA:ssa. Kova työ ei ole mennyt hukkaan.

– Se on paras kiitos, mitä valmentajana voi saada. Sen takia Lauri on minut palkannut, että tuloksia tulee. Jos ei tulisi, hän varmasti palkkaisi jonkun muun, sanoo Parkkinen.

Lauri Markkanen tuuletti NBA:n tähdistöpelissä.

Huipputulokset tekivät Lauri Markkasesta tähden. Suomalainen pelasi talvella NBA:n tähdistöottelussa. Kuva: Getty Images

”En ole stressannut, jos yksittäinen harjoitus on jäänyt väliin metsäleirin takia”

Nyt on jälleen työnteon aika. Markkanen tekee ensin räjähtäviä takakyykkyjä Parkkisen valvovan silmän alla. Tämän jälkeen hän nappaa kuntopallon ja heittää sitä voimalla seinään niin, että koko talo tärähtelee.

Tänä kesänä harjoittelussa keskitytään samoihin asioihin kuin aiemmin. Oman haasteensa on tuonut Markkasen vielä toistaiseksi kesken oleva varusmiespalvelus, jonka takia harjoittelu on ollut vielä epäsäännöllistä.

– Tilanne on mikä se on, eikä se missään nimessä ole ideaalitilanne. Tehdään se mitä voidaan, Jos miettii, että tässä on vielä kaksi kuukautta MM-kisoihin ja saamme kohta harjoitukset kunnolla rullaamaan, niin ei tässä syytä ole olla huolissaan missään nimessä, sanoo Parkkinen.

Tällä hetkellä kaksikko työskentelee peruskuntokauden parissa. Tarkemman fokusoitumisen aika on myöhemmin.

Markkanen suhtautuu rauhallisesti varusmiespalveluksen aiheuttamiin harjoituskatkoksiin.

– En ole stressannut, jos yksittäinen harjoitus on jäänyt väliin metsäleirin takia. Ymmärrän tämän tilanteen, että armeija on hoidettava alta pois. Iltaisin on ollut vapaa-aikaa, joten olen silloin päässyt käymään salilla. Koen, että olen kehittynyt myös varusmiespalveluksen aikana, uskoo Markkanen.

Lauri Markkanen going through his induction process as a conscript.

Lauri Markkanen astui keväällä armeijan harmaisiin. Kuva: Matthew Schilke / Yle

Markkasen kiireisin alokasaika armeijassa alkaa pikkuhiljaa olla ohi ja täysipainoinen harjoittelu elo-syyskuun vaihteessa pelattaviin MM-kisoihin ja tulevaan NBA-kauteen käynnistyy toden teolla, kun urheilukomennukset rullaavat.

Markkanen sanoo nauttineensa ensimmäisistä kuukausista puolustusvoimien palveluksessa.

– Minulla on ollut itse asiassa aika hauskaa. En tiennyt mitä odottaa, vaikka olin jutellut kavereiden ja isoveljien kanssa, mitä tuleman pitää. Jännitin tällaista uutta haastetta aluksi, mutta olen saanut sieltä hyviä kavereita, sanoo Markkanen.

MM-kisoissa vaativa alkulohko

Ensimmäisen kerran kesäharjoittelun tuloksia mitataan koripallon MM-kisoissa elo-syyskuun vaihteessa Okinawan saarella Japanissa. Tuolloin Susijengin suurin tähti haluaa dominoida MM-kisaparketteja samalla tavalla kuin vuosi sitten EM-lopputurnauksessa Berliinissä.

Susijengi arvottiin kovaan lohkoon, jossa vastaan tulee kisaisäntä Japanin lisäksi FIBA:n rankingissa neljäntenä oleva Australia.

– Meillä on tosi kovia jengejä vastassa. Tosi hienoa päästä kilpailemaan kovia pelaajia vastaan. Myös meillä on tosi kova joukkue. Toki sekin kutkuttaa, että MM-kisojen jälkeen uusi NBA-kausi on taas ovella. Tiedän, että olen taas kovassa kunnossa myös sitä varten.

Lauri Markkanen korin alla heittämässä palloa koriin.

Tämä on suomalaisen leipätyö. Lauri Markkanen heittää palloa koriin Brooklyn Netsiä vastaan. Kuva: NBAE via Getty Images

Kesäharjoituksissa tehtävä työ on suunnattu kohti pitkää ja rankkaa NBA-kautta silmällä pitäen.

Utah Jazz maksaa Markkaselle muhkeaa 16 miljoonan euron vuosipalkkaa, joten fysiikkavalmentaja Parkkisen mukaan kaikkien harjoitusten on palveltava vain yhtä asiaa.

– Vaikka puhuttiin nopeudesta ja räjähtävyydestä, niin ykkösprioriteetti on kuitenkin se, että Lauri pysyisi pelikunnossa pitkän kauden. Jos voimme tehdä jotain, mikä madaltaa loukkaantumisriskiä, se on meidän prioriteetti ja sitä tehdään paljon.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *