• 23 kesäkuun, 2023

Silja Kosonen, 20, harjoittelee mystisessä paikassa maan alla – tältä näyttää moukaritähteä varten remontoitu vanha jätenvedenpuhdistamo


Silja Kosonen kilpailee perjantaina yleisurheilun EM-joukkuekilpailuissa Puolassa. Yle näyttää EM-joukkuekisat kanavillaan 23.6.–25.6. Lähetystiedot löydät täältä.

Lattialla lojuu rautanauloja, autonrenkaita, tyhjiä maalipurkkeja, sähköjohtoja, pahvilaatikoita. Tavaraa on järkyttävän paljon, eikä kaikkea edes tunnista. Ehkä jokin kompressorin osa? Painaa ainakin niin paljon, ettei sitä ihmisvoimin nosta. Valtava keltainen laatikko täynnä erilaisia vipuja ja nappeja on varmasti jokin kone, mutta on vaikea arvioida, mihin sitä on käytetty. Tuskin mihinkään moneen vuoteen.

Nurkkaan on kasattu parimetrinen pino lasikuituvillaa. Toisessa nurkassa on tyhjiä tynnyreitä, lavoja, muovia ja muutama ruostunut polkupyörä. Kaiken peittää sankka pöly. Ilma on kostea, ja haju tuo mieleen perunakellarin.

– Täällä on sellainen päälle kymmenen astetta, Silja Kosonen sanoo.

Talvisin on kylmempi, silloin lämpötila laskee kahdeksaan asteeseen. Plussan puolella kuitenkin.

Ei heikkohermoisille

Olemme vierailulla vanhassa jätevedenpuhdistamossa, joka on nykyisin moukarinheittäjä Silja Kososen harjoitustila.

Paikka on maan alla, eikä kännykkä toimi. Se tuo treenirauhan, mutta lisää varovaisuutta.

– Olen aika tapaturma-altis. Täytyy varoa enemmän, kun treenaan täällä yksinäni, Kosonen naurahtaa.

Paikka ei muutenkaan sovi heikkohermoisille. Lamppuja on vähän ja huoneet ovat pimeitä. Jostain kuuluu tippuvan veden hento ääni. Viereiseltä ampuradalta kajahtaa toisinaan laukauksen ääniä ja jykevien rautaovien toisella puolella sijaitsevalta motocrossradalta kantautuu pakokaasuja. Joskus sitä tulee niin paljon, että Kososta alkaa heikottaa.

– Mutta ei mitään sen pahempaa, Kosonen täsmentää.

Silja pohtivan näköisenä tuijottaa ylös.

Silja Kosonen ei kaipaa maan alle harjoitteluseuraa. Kuva: Jussi Koivunoro / Yle

Kosonen tunnustaa olevansa kuitenkin ”vähän vainoharhainen” ja säikkyvänsä outoja ääniä. Pimeääkin hän pelkää. Silloin ei auta kuin laittaa musiikkia kovemmalle ja keskittyä harjoitteluun.

Yksin

Kosonen puhuu paljon omasta rauhasta. Sitä täällä maan alla riittää ja se sopii raisiolaiselle. Hän kuvailee itseään tosi ujoksi ihmiseksi, joka ei vähällä uskallaudu puhumaan vieraille ihmisille.

– Tokion olympiakisoissa uskalsin jossain tuliaiskaupassa jutella jopa Brooke Andersenille, Kosonen kuitenkin lisää ylpeänä.

Andersen on yhdysvaltalainen moukarinheiton maailmanmestari.

Myös Kososella on komea meriittilista. Hänen nimissään on nuorten maailmanennätys (73,43 m) ja hän on nuorten maailman- ja Euroopan mestari. Aikuisten EM-kisoissa Münchenissä hän oli viides, Eugenen MM-kisoissa seitsemäs. Siitä huolimatta hän kokee Andersenin ja muiden maailman kärkinaisten olevan eri planeetalta.

– Minusta ei tunnu siltä, että kuuluisin siihen porukkaan. Ehkä se tulee ajan kanssa, 20-vuotias heittäjä miettii.

Tällä kaudella Kosonen on heittänyt ennätyksensä 73,78 ja hilannut perustasoaan jälleen ylemmäs. Kovia tuloksia on tullut kilpailusta toiseen.

Silja Kosonen, moukarinheittäjä ,Wilma Murto, seiväshyppääjä, Topi Raitanen, estejuoksija

Topi Raitanen, Wilma Murto ja Silja Kosonen yhdessä mediatilaisuudessa Turussa. Kuva: Kamal Afarin / Yle

Kosonen osallistui taannoin mediatilaisuuteen yhdessä Topi Raitasen ja Wilma Murron kanssa. Sekin oli tiukka paikka.

– Sanoin Janille (valmentaja), että mitä minä siellä näiden Euroopan mestareiden kanssa teen. Janin piti muistuttaa minua, että on minullakin ihan hyviä meriittejä.

Niitä Kosonen tavoittelee kesällä lisää. Hän pääsee vielä kertaalleen osallistumaan nuorten arvokisoihin, kun Espoossa kilpaillaan nuorten Euroopan mestaruuksista heinäkuun puolivälissä.

– En kai minä voi lähteä sinne millään muulla tavoitteella kuin voittamaan, Kosonen summaa.

Unelma talkootyöllä

Yli kymmenen vuotta Raision kaupungilla työskennellyt Kososen isä kuuli tyhjillään olevasta jätevedenpuhdistamosta työkaveriltaan. Syntyi ajatus tehdä paikasta harjoittelutila, jossa voi heittää moukaria ja hoitaa punttitreenit.

Silja moukari kädessään heittopaikan edessä.

Vanhaan jätevedenpuhdistamoon on talkootyöllä rakennettu myös heittopaikka, jossa Kosonen tekee suurimman osan treeniheitoistaan. Kuva: Jussi Koivunoro / Yle

Puitteita on rakennettu talkoovoimin muutaman vuoden ajan. Kaikki on tehty itse moukarihäkkiä myöten. Valmentaja Pihkanen on hitsannut kasaan erilaisia kuntosalilaitteita, repinyt seiniltä lasikuituvillaa levy toisensa jälkeen, maalannut monta metriä korkeat seinät ja hankkinut kuntosaliharjoitteluun tarvittavia välineitä sieltä sun täältä. Ensin kaikki romu on täytynyt kantaa tieltä pois.

– Me kannoimme kaiken tämän Janin kanssa kahdestaan, Kosonen osoittaa romukasaa, jossa on tonnikaupalla mitä ihmeellisempää jätettä.

– Kaksi päivää siinä meni.

Vaivannäkö kannatti, sillä nyt kaksikolla on paikka, missä harjoitella koska hyvänsä.

– Edes korona-aikana tätä paikkaa ei saatu suljettua millään, Kosonen vitsailee.

Silja istuu penkillä harjoitushallissa.

Kososen harjoittelutilaa on rakennettu pari vuotta talkoovoimin. Kuva: Jussi Koivunoro / Yle

Hän harjoittelee täällä vähintään neljästä viiteen kertaa viikossa, toisinaan useamminkin. Kaiken romun ja pölyn keskellä, yksin maan alla, Kosonen on tyytyväinen.

– Tämä on ihan unelmapaikka, hän hymyilee.

Mutta kun harjoitus on ohi ja on aika sammuttaa valot, Kososelle tulee taas epämiellyttävä olo. Lamppu särähtää ikävästi ennen kun sammuu ja tulee pimeää.

– Onhan tämä aika karmivaa.

Sitten on kiire maan päälle.

Naisten moukarinheitto on EM-joukkuekisoissa ohjelmassa perjantaina kello 17.20 Suomen aikaa. Suora lähetys TV2:ssa ja Areenassa alkaa kello 17.10.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *