• 14 kesäkuun, 2023

Ex-kansanedustaja Ano Turtiainen lähti Venäjän junailemana Pietarin talousfoorumiin – ”Epätoivoinen yritys”, sanoo asiantuntija


Turtiainen väittää videoillaan ”edustavansa Suomea”. Ulkoministeriön mukaan mitään virallista edustusta ei ole. EastChamin tiedossa ei ole, että tapahtumassa olisi suomalaisia yrityksiäkään.

Kansanedustaja Ano Turtiainen.

Ex-kansanedustaja Ano Turtiainen on ajanut voimakkaasti Venäjän etua YouTube-kanavallaan. Kuva: Petri Vironen / Yle

Valta kuuluu kansalle -puolueen puheenjohtaja ja ex-kansanedustaja Ano Turtiainen on lähtenyt Venäjän valtion junailemana Pietariin kansainväliseen talousfoorumiin.

– Jollain tavalla epätoivoinen yritys saada sinne edes joku joka näyttää länsimaiselta toimijalta, arvioi asiaa turvallisuusasioihin perehtynyt lehtori Panu Moilanen Jyväskylän yliopistosta.

Moilasen mukaan on myös hyvin mahdollista, että Turtiaista nostamalla Venäjä peittelee muita, hienovaraisempia vaikutuskeinojaan Suomessa.

Venäjä vaikuttaa Suomeen monella eri kanavalla ja koska se ei ole ollut Moilasen mukaan suomalainen toimintatapa, meiltä saattaa jäädä olennaisia asioita Venäjän vaikutusyrityksistä huomaamatta.

Länteen Turtiaisen savuverhomainen osallistuminen näkyy Moilasen sanoin ”surkuhupaisana”, mutta Venäjän sisäpolitiikassa halutaan ehkä yrittää esittää, että talousfoorumi on edelleen iso kansainvälinen areena.

Talousfoorumi on ollut ennen merkittävä taloustapahtuma, jonne Suomestakin on osallistuttu vuosittain yritys- ja ministeritasolla. Nyt ulkoministeriön mukaan Suomesta ei ole virallista edustusta eikä EastChamin eli entisen Suomalais-Venäläisen kauppakamarin tiedossa ole suomalaisyrityksiä jotka osallistuisivat tapahtumaan.

Länsimainen media ei ole tapahtumaan edes tervetullut.

Moilasen mukaan foorumille on käynyt kuin kaikelle muullekin Venäjällä maan hyökättyä Ukrainaan: kansainvälinen uskottavuus, yhteistyö ja liikkumavara on kadonnut.

– Nyt Venäjä joutuu pelaamaan niillä korteilla mitä on, Moilanen sanoo.

Turtiaisen palkinto

Turtiainen on väittänyt ”edustavansa Suomea” Pietarissa YouTube-videoillaan, mikä ei siis pidä paikkansa.

Videoilla puoluesihteeri Marko Hiltunen ja Turtiainen sanovat Venäjän maksaneen heidän yli 25 000 euron hintaiset lippunsa.

Viime vaaleissa eduskunnasta tipahtanut Turtiainen on esittänyt toistuvasti näkemyksiä siitä, että Venäjän pitäisi ”turvata” Suomeen uudet vaalit. Videoilla Turtiainen myös haaveilee siitä, että Venäjä miehittäisi osan Suomea mikä mahdollistaisi hänen ja VKK:n paluun eduskuntaan.

Moilanen näkeekin kutsun foorumiin olevan myös eräänlainen palkinto Venäjältä Turtiaiselle siitä, että hän on ajanut Venäjän valtion agendaa Suomessa.

– Myötäkarvaan silitys, Moilanen sanoo.

Yle tavoitteli Juvalla asuvaa Turtiaista haastatteluun, mutta häntä ei tavoitettu. Videoillaan Turtiainen on sanonut, ettei halua antaa Ylelle haastatteluja.

Voit keskustella aiheesta 15.6. klo 23.00 saakka.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *