• 15 helmikuun, 2023

Suomen jalkapallotähti Olga Ahtinen sai Ruotsissa harvinaisen tunnustuksen – nyt hän kertoo, miksi ei siirtynyt suurempaan seuraan


Helmareiden keskikenttäpelaaja Olga Ahtinen nousee Suomessa vain harvoin jos koskaan otsikoihin, vaikka hän on yksi maailman mittakaavassa kovatasoisen Ruotsin pääsarjan parhaista pelaajista.

Tai kaikista paras, jos ruotsalaisasiantuntijoilta kysytään.

Ahtinen palkittiin nimittäin viime kauden päätteeksi Damallsvenskanin arvokkaimpana pelaajana. Palkinto nostaa hymyn suomalaispelaajan huulille vielä muutama kuukausi marraskuisen palkintogaalan jälkeenkin.

– Se tuntuu vieläkin uskomattomalta. Sarja on täynnä uskomattomia pelaajia ja se, että saa tuollaisen henkilökohtaisen palkinnon… Tuntuu todella uskomattomalta, Ahtinen kertaa Linköpingin harjoituksissa.

Siirtohuhuissa suomalaiskeskikenttäpelaajan nimi pyöri tiheään, mutta kaikesta huolimatta Ahtinen päätti jäädä Etelä-Ruotsiin. Alkamassa on jo neljäs kausi ruotsalaisseuran riveissä.

– Minusta tuntuu, että pystyn vielä kehittymään täällä. Tykkään siitä, että Ruotsin liiga on hyvä ja tasainen, arki on täällä hyvää. Koen, että joukkueena olemme ottaneet askeleita eteenpäin ja se on vienyt myös omaa pelaamistani eteenpäin. Sekä ihmisenä että pelaajana tuntuu, että olen pystynyt tulemaan joka päivä vähän paremmaksi pelaajaksi.

Olga Ahtinen kertoo videolla tulevaisuuden tavoitteistaan.

Linköpingin harjoituksissa Ahtisen merkityksen joukkueelleen huomaa. Pitkässä harjoituksessa peli kulkee aina Ahtisen kautta ja hän ohjaa mielellään joukkuetovereitaan.

Jos jonkun keskittyminen herpaantuu, Ahtinen huomauttaa asiasta.

Kentän laidalla seuratessakaan ei tee mieli löysäillä.

Ei siis ihme, että Ahtinen sai kannettavakseen kapteeninnauhan jo viime kaudella, vaikka joukkueessa pelasi Nilla Fischerin kaltaisia legendoja.

– Koen, että meitä oli useampi johtaja viime kaudella. Sekin on varmasti syy, miksi meillä meni niin hyvin, Ahtinen kuittaa.

Joukkue oli pitkään mestaruustaistossa mukana, mutta taipui lopulta pronssille. Se toi kuitenkin paikan kesän Mestarien liigan karsinnoissa. Ensi kaudelle joukkue lähteekin kirkastamaan mitaleita.

Kuva Suomen ja Saksan EM-kisaottelusta 16.7.2022 Milton Keynesissä.

Maajoukkueessa Ahtinen ei lukeutunut Anna Signeulin avainpelaajiin, mutta Marko Salorannan aikana hän on saanut vastuuta. Kuva: Tomi Hänninen

Ruotsin liiga on viime vuosina menettänyt hohtoaan Euroopan suurliigojen kustannuksella. Suomalaispelaajille se on kuitenkin toiminut hyvänä ponnahduslautana maailmalle.

Myös Ahtisen tavoitteet ovat Ruotsia korkeammalla.

– Haluan nähdä, miten pitkälle mä voin päästä. Joka päivä teen töitä sen eteen, että pystyisin vielä joskus pelaamaan vielä paremmassa sarjassa kuin Ruotsi, Ahtinen myöntää.

– Haluan tietysti, että otan oikeanlaisia askeleita, että se, mitä seuraavaksi haluan tehdä, tuntuu hyvältä. Tällä hetkellä minusta tuntuu hyvältä olla täällä.

Valmentaja mielissään

Damallsvenskanin vuoden valmentajana palkittu Linköping-luotsi on suomalaisille tuttu: Andree Jeglertz luotsasi nimittäin Helmareita vuosina 2010–2016. Linköpingissä Jeglertz on viihtynyt vuodesta 2021.

– Andreella on vaativa ja moderni tapa valmentaa, hän sisällyttää meitä pelaajia itse taktiiseen osaamiseen. Vaatii paljon, että pelaajat ajattelevat paljon. Meillä on rohkea pelitapa. Viihdyn täällä ja tykkään todella paljon hänen tavastaan valmentaa, Ahtinen suitsuttaa.

Myös Jeglertz on iloinen suomalaissuojattinsa päätöksestä jäädä.

– Olga pelaa varmasti joskus tulevaisuudessa toisessa paikassa, mutta niin kauan kuin meillä Linköpingissä on mahdollisuus työskennellä hänen kanssaan ja pitää hänet joukkueessa, olen vain iloinen. Mutta hän tulee varmasti vielä löytämään toisen ympäristön, joka haastaa häntä. Juuri nyt olen kuitenkin todella iloinen ja pidän hänen päätöstään hyvänä.

Linköpingin päävalmentaja Andree Jeglertz ylistää Olga Ahtista.

Ruotsalaisluotsin ylisanat keskikentän moottorista seuraavat vahvalla skånen murteella toisiaan: kiitosta Ahtinen saa kokonaisvaltaisuudestaan, stressinsietokyvystään ja liikkumisestaan kentällä.. Hän on hyvä molemmilla jaloilla ja hänellä on hyvät johtamistaidot.

– Ja on paljon asioita, jotka eivät näy ulospäin, mutta jotka vain alleviivaavat sitä, että hän on todella tärkeä pelaaja.

Jeglertzin mielestä Ahtisen valinta sarjaan parhaaksi pelaajaksi on todella ansaittu.

– Hän pelasi todella hyvän kauden. Olen seurannut Olgaa jo vuosia ja viime kausi oli paras, mitä häneltä olen nähnyt. Hän merkitsee joukkueelleen paljon, ei vain sen perusteella, mitä hän peleissä tekee, vaan myös treeneissä. Hän johtaa porukkaa.

Amanda Rantaselle uusi rooli

Vielä viime kaudella Ahtisen lisäksi Linköpingiä edusti suomalaisvahti Anna Koivunen. Koivusen pelit jatkuvat tällä kaudella Kalmarissa.

Ahtinen saikin täksi kaudeksi seurakaverikseen Amanda Rantasen, joka siirtyi Etelä-Ruotsiin Örebrosta.

– Olen aina kuullut joukkueesta todella paljon hyvää. Totta kai aina kun on pelannut heitä vastaan, on ollut todella vaikeita pelejä. Tykkään todella paljon futiksesta, jota Linköping pelaa. Andreen olen tuntenutkin muutamia vuosia ja tykkään valmennuksesta, joten oli aika helppo valinta tulla tänne, Rantanen kommentoi.

Amanda Rantanen TAISTELEE pallosta.

Amanda Rantanen on päässyt jo pelaamaan uudessa seurassaan. Kuva: Peter Sonander/SPP/Shutterstock/All Over Press

Myös Jeglertz on seurannut suomalaista jo vuosien ajan. Rantasta kosiskeltiin ensimmäisen kerran Linköpingiin jo pari vuotta sitten, mutta hän päätyi Örebrohon.

Täksi kaudeksi rooli on hieman muuttumassa, sillä Rantanen nähtänee enemmän laiturina.

– Olen aina nähnyt hänessä suuren kehityspotentiaalin, Jeglertz vahvistaa.

Rantasta ei kuitenkaan nähdä Kyprokselle matkaavan naisten maajoukkueen mukana.

– Hänellä on ollut vähän pieniä vaivoja, harjoittelu on muuttunut aika paljon edellisessä seurassa. Kaikki vaikuttaa hyvältä, Amanda on tyytyväinen ja olemme Linköpingin päävalmentajan kanssa samaa mieltä siitä, missä asioissa pitää kehittyä ja mitkä ovat niitä vahvuuksia. Uskon, että hän vetää Linköpingissä hyvän kauden ja sitä kautta on mainio mahdollisuus olla maajoukkueessa mukana, Helmareiden päävalmentaja Marko Saloranta kommentoi joukkueenjulkistustilaisuudessa helmikuun alussa.

Jalkapallon naisten Damallsvenskan käynnistyy perjantaina 24.3. Naisten jalkapallomaajoukkue pelaa seuraavaksi Kyproksella, missä se kohtaa torstaina 16. helmikuuta kello 16.55 Kroatian. Ottelua voi seurata Yle Areenasta.

Yle näyttää kaikki Helmareiden Cyprus Cupin ottelut. Sunnuntaina 19.2. kello 13.00 vastassa on Unkari ja keskiviikkona 22.2. kello 13.00 vastassa on Romania.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *