• 15 helmikuun, 2023

Kolme Pohjois-Amerikan yllä lentänyttä palloa olivat todennäköisesti harmittomia, sanoo Valkoinen talo


”Tiedusteluyhteisön johtava selitys on, että palloilla saattoi olla puhtaasti kaupalliset tai harmittomat tarkoitusperät”, sanoo Yhdysvaltojen kansallisen turvallisuusneuvoston asiantuntija.

Chase Doakin kuvaamasta videosta otettu ruutu - kuvassa kiinaiaiste kuumailmapallo Yhdysvaltain ilmatilassa.

Kuva: Chase Doak / Reuters

Yhdysvaltojen tiedusteluviranomaiset ovat sanoneet, että kolme maan yllä alasammuttua palloa saattoi hyvinkin lentää Pohjois-Amerikan yllä harmittomista syistä.

– Tiedusteluyhteisön johtava selitys on, että palloilla saattoi olla puhtaasti kaupalliset tai harmittomat tarkoitusperät, Yhdysvaltojen kansallisen turvallisuusneuvoston asiantuntija John Kirby kommentoi tiistaina.

Kirbyn mukaan tällä hetkellä ei ole mitään viitteitä siitä, että pallot liittyisivät Kiinan tai muun valtion vakoiluohjelmiin. Valkoinen talo on halunnut tehdä pesäeroa aiemmin tässä kuussa alasammutun kiinalaisen havaintopallon ja kolmen muun alasammutun pallon välille.

– Meillä ei ole tällä hetkellä mitään todisteita, jotka vahvistaisivat, että ne olisivat olleet toisen hallituksen harjoittamaa tiedustelua, Kirby sanoi.

Alasammutut kohteet kartalla. Alaska, Ykon, Michigan ja Etelä Carolina

Yhdysvaltojen yllä ammuttiin kohteista alas kolme. Yksi ammuttiin alas Kanadassa. Kuva: Derrick Frilund / Yle

Pallojen jäännösten tutkimista vaikeuttavat hankalat sääolosuhteet

Alasammuttujen pallojen jäännökset odottavat yhä tarkempia tutkimuksia. Kirby kertoo, että Yhdysvallat jatkaa ponnisteluja pallojen löytämiseksi tutkimuksia varten.

– Jos saisimme käsiimme nämä jäännökset ja tutkijat voisivat tarkastella niitä, se olisi varmasti erittäin arvokasta, jotta voisimme tunnistaa varmasti, mitä nämä esineet ovat ja mikä niiden tarkoitus oli.

Jäännösten löytämistä haittaa Kirbyn mukaan pallojen laskeutumispaikkojen ”melko vaikeat sääolosuhteet”.

– […] Puhumattakaan melko vaikeista maantieteellisistä olosuhteista ja vaikeasta vuodenajasta, Kirby sanoi.

Kanadan pääministeri Justin Trudeau sanoi maanantaina, että Yukonin erämaassa alasammutun pallon etsintäalue on ”melko suuri”.

Muut kanadalaiset virkamiehet puhuivat maanantaina avoimesti pallojen jäännösten löytämisen vaikeudesta.

– Teemme kovasti töitä löytääksemme ne, mutta siitä ei ole mitään takeita. Yukonin maasto on tällä hetkellä melko petollinen, joten se voi tuottaa meille merkittäviä haasteita. Samoin myös Huronjärvellä, jossa olosuhteet eivät myöskään ole tällä hetkellä suotuisat, Kanadan kuninkaallisen ratsupoliisin tiedottaja Sean McGillis sanoi.

Lähde: AP, CNN, BBC



Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *