• 30 heinäkuun, 2023

”Olen yrittänyt vakuutella hänelle, että kukaan ei ole yli-ihminen”


Reetta Hurskeen kolmas peräkkäinen 100 metrin aitajuoksun Suomen mestaruus lämmitti Lahden koleassa ja sateisessa illassa valmentaja Marjukka Suihkon mieltä.

Vaikka tuuli puhalsi juoksijoita vastaan 0,7 metriä sekunnissa, Hurske kellotti uransa viidenneksi parhaan ajan 12,85.

– Se on hyvä aika tässä säässä. Oli odotettavissa, että Lotta (Harala) haastaa. Se on hieno juttu, koska se näkyy heti aidoissa ja tuo heti oma lisänsä juoksemiseen. Urheilijat syttyvät. Ihan hyvältä näytti Reetan juoksu. Oikein hyvässä vauhdissa ollaan MM-kisoja ajatellen, Suihko kertoo.

Ensimmäistä kertaa myös hopeamitalisti alitti 13 sekuntia, kun Lotta Harala juoksi 12,94 ja varmisti Tampereen Pyrinnölle kaksoisvoiton. Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Nooralotta Neziri oli kolmas ajalla 13,19.

Lotta Harala halaa Reetta Hursketta iloisena.

Lotta Harala onnitteli seurakaveriaan Reetta Hursketta Kalevan kisojen finaalin jälkeen. Nooralotta Neziri (numero 14) nappasi pronssia. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures

Hurskeella, 28, on ollut tänä vuonna haipakkaa. Tamperelainen voitti maaliskuun alussa Istanbulissa sisäratojen Euroopan mestaruuden 60 metrin aidoissa. Toukokuussa hän aloitti ulkoratakautensa räväkästi ja juoksi jo kolmannessa kilpailussaan uuden Suomen ennätyksen 12,70.

Välissä oli muutama vaisumpi kisa, mutta nyt kaikki näyttää hyvältä.

– Kesän kilpailukausi alkoi aika hyvin, niin ehkä siinä aavistuksen urheilijaltakin purkautui painetta. Vaatii melkoisen latauksen, jotta saa sen huippusuorituksen. Kun se tuli heti alkukesästä, hän joutui ehkä vähän etsimään latausta, Suihko pohtii.

Katso tästä Reetta Hurskeen mestaruusjuoksu.

Itselleen ankara urheilija

Suihko on valmentanut Hursketta tämän uran alkumetreiltä asti, nyt jo 18 vuoden ajan. Hän on seurannut Hurskeen kehitystä 10-vuotiaasta juniorista nyt uran huippuvaihetta eläväksi ammattiurheilijaksi.

Suojattinsa Suihko tuntee perinpohjaisesti. Valmentaja on pannut merkille, että hienon hallikauden huipentanut EM-kulta on nostanut sitä vaatimustasoa, jonka Hurske on itselleen asettanut.

– Reetta on hyvin vaativa urheilija. Hän vaatii itseltään hyvin paljon. Jos hän ei treeneissä omasta mielestään saavuta sitä, minkä hän on asettanut tavoitteekseen, se näkyy heti, Suihko sanoo.

Valmentaja Marjukka Suihko ja Reetta Hurske Pirkka areenalla Tampereella.

Marjukka Suihko on valmentanut Reetta Hursketta vuodesta 2005 lähtien. Kuva: Antti Lähteenmäki / Yle

Suihkon mukaan urheilija voi ottaa paineita siitä, että myös yleisö saattaa odottaa Euroopan mestarilta kovia tuloksia kisa kisalta.

– Totta kai siitä täytyy sitten puhua ja keskustella. Ei joka päivä vain pysty tekemään ennätyksiä, se on inhimillistä. Olen yrittänyt vakuutella hänelle, että kukaan ei ole yli-ihminen, joka pystyy joka viikko huippusuorituksiin, Suihko sanoo.

Suihko kertoo, että kaksikon harjoitusarki ei ole kuitenkaan juuri muuttunut EM-voiton jälkeen.

– Kaikki on aika lailla säilynyt ennallaan. Ehkä eniten on muuttunut se, että urheilijalle tulee ikää ja hän alkaa saada hyvin irti itsestään. Kaikki palautuminen vie oman aikansa, mikä on urheilijan joskus vaikea hyväksyä. Sitä on jouduttu tänä kesänä opettelemaan.

Suihko kertoo, että palautumista pitää tarkkailla esimerkiksi matkustuksen jälkeen. Myös muun muassa kotimaisen GP-sarjan kisailtoina palautuminen on kovilla, kun finaali juostaan melko pian alkuerien jälkeen.

– Kun Reetta oli nuorempi, hänelle oli hyvä ratkaisu, että juostaan tunnin välein kaksi juoksua. Reetan kanssa juuri puhuttiin, että semmoisia 13,20-aikoja pystyy vetämään useamman lyhyellä palautuksella, mutta kahta kovaa aikaa ei enää niin helposti.

Kuntohuippu ajoitettu MM-Budapestiin

Hurske ja Suihko vetäytyivät heinäkuun alussa kahden viikon harjoitusjaksolle.

– Hyvä tunnelma on ollut treeneissä. Kaksi viikkoa treenitaukoa teki hyvää. Saatiin oikein hyviä treenejä. Nyt alkaa treeneissäkin näyttää samalta kuin aiemmin, Suihko kertoo.

Kaksikon tavoitteena on, että Hurske on kauden parhaassa kunnossaan 22.-24. elokuuta, kun Budapestin MM-kisoissa juostaan pika-aitojen alkuerät, välierät ja finaali peräkkäisinä päivinä.

Kaksissa edellisissä MM-kisoissa Hurske on yltänyt välieriin. Viimeinen finaalipaikkaan riittänyt aika viime kesän MM-kisoissa Oregonissa oli 12,50. Pika-aitojen taso olikin Eugenessa historiallisen kova.

Reetta Hurskee juoksee.

Reetta Hurskeen kauden paras aika 12,70 on samalla Suomen ennätys. Valmentaja Marjukka Suihko uskoo, että parempaankin on rahkeita. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures

Hurske juoksee ennen Unkariin lähtöä vielä ainakin Tampereen GP-kisassa 8. elokuuta. Muuten ohjelmassa on harjoittelua ja kunnon virittelyä kohti kauden pääkisoja.

– Yritämme tehdä niitä hyväksi todettuja treenejä ja valmistautua niin, että hän olisi MM-kisoissa iskussa. Kyllä finaaliin vaaditaan ihan nappionnistuminen. Veikkaan, että siellä juostaan tosi kovaa. Toivon, että Reetta pystyy kesän parhaaseensa MM-kisoissa. Se on selkeä tavoite. Ei voi sanoa, etteikö hän lähtisi finaalia tavoittelemaan, mutta sen, mitä finaaliin vaaditaan, näkee sitten siellä, Suihko sanoo.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *