• 1 elokuun, 2023

150 rekkalastillisen verran turvetta ja uppotukkeja lähti valumaan jokea pitkin kohti voimalaitoksia Kainuussa


Turve on peräisin voimalaitosrakentamisen alle jääneiltä turvesoilta ja tukit uiton ajalta. Poisto-operaation vuoksi järven pinta voi nousta sallittuun maksimikorkeuteen.

Ontojoesta on alkuviikon aikana poistettu isoa turvelauttaa. Video: Jarmo Nuotio / Yle, Juha Virranniemi / Yle.

Juha Virranniemi,

Jarmo Nuotio

Sotkamossa Ontojoen pohjasta irronnut suuri turvelautta uhkasi valua Kallioisen vesivoimalaitoksen eteen alkuviikosta.

Turvelautan mukana ajelehti muun muassa uppotukkeja. Turvelautta jäi kuitenkin Ontojoen pohjaan kiinni voimalaitoksen yläpuolelle eikä yltänyt voimalaitoksen tulvaluukkuun asti.

UPM Energy Oy:n vesivoimapäällikkö Pekka Pollari kertoo, että löysää muraturvetta on arviolta yli 2 000 kuutiometriä.

Valtaosa siitä on jo saatu siirrettyä kaivinkoneilla kuivalle maalle. Turvelautta saatiin puskettua rannan läheisyyteen vanhalla hinaajalla.

Laitosmies Jan Varis Caverion Suomi Oy:stä kertoo, että turvemassan laajuus yllätti. Lautan paksuus vaihteli kahden ja viiden metrin välillä.

Kun turve ehtii ensin hieman kuivua, aletaan sitä siirtää rannalta pois. Pollarin mukaan loppusijoituspaikkaa vielä mietitään. Siirrettävää massaa on yhteensä yli 150 kuorma-autolastillista.

Vedenpinta nousee järvessä

Turve on peräisin aiemmin alueella sijanneilta soilta, jotka ovat voimalaitosrakentamisen myötä jääneet joen pohjalle. Uppotukit ovat uiton ajoilta.

Turvelautan irtoamispaikka ei ole tiedossa. Jan Varis kertoo, että joen pohjassa tapahtuva kaasuuntuminen nostaa turvetta kellumaan. Virtaaman äkilliset muutokset vaikuttavat turpeen liikkeisiin. Hän sanoo, että lautat löytyvät usein nimenomaan voimalaitosten läheisyydestä.

– Tämäkin lautta, jos olisi mennyt ranta-asukkaan paikalle, niin siinä olisivat aamukahvit menneet väärään kurkkuun, Varis sanoo.

Mies istuu joen rannalla, taustalla näkyy turvetta, uppotukkeja ja kaivinkone.

Kun Jan Varis näki turvelautan, yllättyi hän sen koosta. Kuva: Jarmo Nuotio

Ontojoessa on kaksi vesivoimalaitosta, Katerma ja Kallioinen. Molemmat laitokset on pysäytetty turpeen poistotyön ajaksi. Tämä tulee nostamaan Ontojärven vedenpinnan korkeutta.

UPM Energy on toimittanut aluehallintoviranomaiselle lupahakemuksen koskien väliaikaista poikkeamista Ontojärven säännöstelyn ylärajasta. Pollari sanoo, että järven ehdotonta maksimia ei tulla ylittämään, mutta kesäaikaisia pinnankorkeuksia ei pystytä välttämättä noudattamaan.

Uusia lauttoja voi nousta pintaan

Puhdistustyö saattaa valmistua vielä tänään. Sen jälkeen aletaan käynnistellä voimalaitoksia ja laskea järven pintaa.

– Ontojärven rannan asukkaiden voisi olla viisasta käydä katsomassa veneiden kiinnitykset, että ne eivät lähde veden mukaan, Pollari neuvoo.

Kainuussa vedenpinnat ovat muutenkin korkealla. Pekka Pollari sanoo, että tulovirtaamat Ontojärveen ovat nyt varsin suuria. On siis täysin mahdollista, että uusia lauttoja vielä ilmaantuu.

Pollarin mukaan seuraavaksi alkaa tulevaan varautuminen. Pohdintalistalla ovat muun muassa voimalaitosta suojaava syväpuomi, joka pysäyttäisi mahdolliset turvemassat ajoissa. Myös asianmukaisen vene- ja kaivinkonekaluston saatavuutta pitää suunnitella mahdollisia tulevia tarpeita varten.

Joskus pintaan nousseita turvelauttoja myös upotetaan takaisin vesistön pohjaan.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *