• 10 huhtikuun, 2023

Tässä on suomalaisten NHL-kauden suurin pettymys – Puljujärvi ei kuulu Carolinan ykkösketjuun, mutta ei kuulu myöskään Teräväinen


Maaliskuun 5. päivän hattutemppu Tampa Bayta vastaan olisi hyvinkin voinut olla Teuvo Teräväiselle, 28, käänteen tekevä onnistuminen. Selvää tuon pelin alla nimittäin oli, ettei Carolinan kiistattomaksi avainpelaajaksi viime vuosina kasvaneen helsinkiläispelaajan kausi ollut ollut osin vammojenkaan vuoksi lähimainkaan sellainen, mitä tältä odotettiin.

Teräväinen oli ennen hattutemppuaan joukkueen sisäisessä pistepörssissä vasta seitsemäs. Vertailuksi mainittakoon, että edelliskaudella Teräväisen sijoitus pörssissä oli kolmas.

Teuvo Teräväinen takoi hattutempun, kun Carolina voitti Tampan 6–0 maaliskuun alussa.

Minkäänlaista rytmin muutosta iso onnistuminen Tampaa vastaan ei kuitenkaan ole tuonut.

Seuranneissa neljässätoista ottelussa Teräväinen on kirjannut tililleen ainoastaan viisi (2+3) tehopistettä, sijoitus joukkueen sisäisessä pörssissä vasta kymmenes. Edeltä löytyy Jesper Fastia, Stefan Noesenia, Jesperi Kotkaniemeä ja useita puolustajia.

Teräväinen on kiistatta Carolina-kauden, ja jopa suomalaisen NHL-kauden, suurin pettymys toistaiseksi.

Tilanne on kriittinen ennen muuta, koska sivussa on kaksi joukkueen parasta maalintekijää. Ensin putosi Vegasista hankittu tähtilaituri Max Pacioretty ja sen jälkeen venäläistähti Andrei Svetshnikov. Svetshnikovin loukkaantumisen jälkeen Carolina on tehnyt vain 2,5 maalia ottelua kohden, viidenneksi vähiten koko liigassa.

Joukkueen ylivoimapeli on koko NHL:n kolmanneksi heikointa venäläislaiturin loukkaantumisen jälkeen.

Tilanteessa, missä ison profiilin laitahyökkääjät ja maalintekijät alkavat loppua kesken, Teräväiseltä on lupa odottaa paljon parempaa.

Kylmää dataa

Eikä Teräväinen ole loistanut muillakaan pelin osa-alueilla. Oli kyse sitten maaliodottamista tai maalipaikoista, lähes mistä tahansa syvädatasta, jokeritaustainen sentteri-laituri on joukkueensa heikointa osastoa. Hattutempun jälkeen Carolina on esimerkiksi hävinnyt maalipaikat ykkössektorista 55-prosenttisesti Teräväisen ollessa jäällä.

Lukema on koko joukkueen heikoin.

Paljaan silmän lisäksi sekä perinteinen että syvätilastodata tarjoavat samaa lopputulemaa: Teuvo Teräväinen pelaa heikointa kauttaan NHL:ssä kuuteen vuoteen.

Carolinan ykkösketju Teuvo Teräväinen – Sebastian Aho – Jesse Puljujärvi otti yhden maalin, 0–1, piikkiinsä lauantaina Buffaloa vastaan.

Se on myös inhimillistä. Ohipelit ja jopa ohikaudet kuuluvat osaksi NHL-bisnestä, mutta ajoitus ei joukkueen näkökulmasta voisi olla huonompi. Se nimittäin tarvitsisi Teräväistä nyt kipeämmin kuin kenties koskaan aiemmin.

Eikä Teräväistä ole tarvetta hyysätä enää yhtään.

Olen itsekin kauden mittaan ollut puhumassa kauden kakkosketjusta sekä toisesta ylivoimakoostumuksesta aloittanutta Teräväistä Sebastian Ahon vierelle. Siihen Teräväinen lopulta siirrettiinkin, mutta juuri mikään ei ole muuttunut. Kaksikko on nipin napin maaleissa plussalla, mutta aiempien vuosien lentokeliä ja kemiaa ei ole ollut tarjolla – 450 yhteistä minuuttia ei ole pieni otoskoko.

On Teräväisen itsensä tehtävä saada itsensä käyntiin.

Suomessa Jesse Puljujärven otteita Carolinassa on seurattu tietenkin tarkalla silmällä ja monin paikoin onkin linjattu, ettei Ahon tehtävä ole kaitsea peliään hakevaa Puljujärveä. On kiistatonta, ettei etenkään Puljujärven kiekollinen ole tällä hetkellä sellaisella tasolla, joka oikeuttaisi pelaamiseen kärkiketjussa.

Ei ole Ahon tehtävä paapoa Puljujärveä käyntiin, mutta ei ole Ahon tehtävä myöskään paapoa Teräväistä, 28-vuotiasta lähes viiden ja puolen miljoonan taalan vuosipalkkaa nauttivaa runkopelaajaa.

Edellä mainittu Suomi-trio iski lauantain myöhäisillassa Buffaloa vastaan näyttävän maalin, mutta oliko paljon muuta tarjolla?

Ei juurikaan.

Suomi-trio Teräväinen–Aho–Puljujärvi viimeisteli toki Buffalossa myös silmiähivelevän 3–2-johtomaalin.

Aho puun ja kuoren välissä

Tilanteesta kärsii myös Aho, joka on viime viikkojen armottomasta ketjurallista huolimatta hakannut maaleja lähes joka toisessa ottelussa. Parhaaseen lentoonsa ei oululainen tässä seurassa kuitenkaan pääse.

Puljujärvi sai Carolina-ajalleen positiivisen alun, mutta numerot ovat muutaman viikon jälkeen kylmää luettavaa: neljätoista ottelua ja 0+2. On sanomattakin selvää, että tällaiset lukemat eivät ole kärkiketjun paikkaan oikeuttavia lukemia – vähemmälle huomiolle on kuitenkin jäänyt, että kärkiketjun paikkaan eivät oikeuta myöskään Teräväisen näytöt.

On päivän selvää, ettei Teräväinen olisi ykkösketjun suunnallakaan, jos päävalmentaja Rod Brind’Amourilla olisi terve joukkue käsissään.

Teuvo Teräväinen ja Sebastian Aho lyövät kättä yhteen jäällä.

Teuvo Teräväisen ja Sebastian Ahon väliltä on puuttunut tuttu kemia. Kuva: NHLI / Getty Images

Kun arvioidaan Carolinan tilannetta ja sen suomalaispelaajia, Teräväistä ja Puljujärveä tulee arvioida täysin eri lähtökohdista. Ei Carolina ole laskenut Puljujärven varaan mitään. Nuori torniolaispelaaja on kärkiketjussa vain ja ainoastaan olosuhteiden (loukkaantumiset) pakosta.

Teräväisen tilanne on toinen. Teräväinen kuuluu joukkueensa johtaviin pelaajiin ja palkkaeliittiin.

On vain ja ainoastaan Teräväisen vastuulla löytää syyt ja ratkaisut pelihuumorin ja viimeisen terävyyden puutteeseen, eikä aikaa ole paljon. Pudotuspelit alkavat parin viikon kuluttua ja jos Carolinan maalintekopeli hyökkäysosastolta on yksin Ahon varassa, keväästä tulee lyhyt ja sitä myöten valtava pettymys.

Kun Suomessa arvioidaan Carolinaa, Puljujärvestä katseet kannattaa lähiviikkona siirtää Teräväiseen.

Viimeisimmässä Ikan änäri -jaksossa puhuttiin muun muassa Edmontonin Connor McDavid ja Leon Draisaitl uskomattomasta pistetahdista. Suomalaispelaajista huomion saivat Kasperi Kapanen ja Erik Haula. Kaikki Ikan änäri -jaksot löydät Areenasta tästä linkistä.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *