• 4 maaliskuun, 2023

Kommentti: NHL:ssä nähtiin kaikkien aikojen pelaajakauppasirkus – keulivatko mopot jopa liikaakin?


Yle näyttää lauantaina NHL-ottelun Dallas–Colorado klo 22.25 alkaen. Lähetyksessä puidaan myös NHL:n siirtotakarajan käänteitä.

Kilpavarustelu NHL:n pelaajamarkkinoilla äityi parin edellisviikon aikana silmittömäksi hulinaksi. Etenkin armottoman kovassa itäisessä konferenssissa joukkueet säntäilivät pelaajamarkkinoilla ennennäkemättömällä tavalla – jokaisen oli saatava jotakin ja mielellään ison profiilin vahvistus tai pari.

Viidentoista edellispäivän aikana tehtiin peräti 62 pelaajakauppaa, kun kymmenen edellisvuoden keskiarvo on 40.

Sopii kysyä, kuinka usein ison profiilin pelaajakaupat siirtotakarajalla ovat johtaneet Stanley Cupin voittamiseen?

Palkkakattoaikakausi (2005- ) tuntee tapauksia todella vähän. Mestarijoukkueet ovat toki tehneet usein merkittäviäkin lisäyksiä, mutta kyse on ollut enemmänkin syvyyspelaajista. Artturi Lehkonen oli Coloradon mestaruuden kannalta vuosi sitten todella keskeinen lisäys takarajalla, mutta ei hänkään ykköskorin pelaaja ole.

-

Artturi Lehkonen oli tärkeä palanen Coloradon mestarijoukkueessa. Kuva: Getty Images

Lehkosen jälkeen esiin nousevat Blake Colemanin (2020), Carl Hagelinin (2016) ja Antoine Vermetten (2015) kaltaiset nimet.

Los Angeles lisäsi kesken kauden riveihinsä Jeff Carterin (2012) ja Marian Gaborikin (2014). Nämä ovatkin viimeisen kymmenen vuoden osalta käytännössä ainoat mestarijoukkueen ykköskorin lisäykset kesken kauden.

New York Rangers päätti kuitenkin yrittää.

Sinipaidat hankkivat viimeisen parin viikon aikana riveihinsä markkinoilta kaksi todella isoa vonkaletta: Stanley Cupin urallaan voittaneita Patrick Kanea ja Vladimir Tarasenkoa ei tarvitse suurelle yleisölle sen suuremmin esitellä. Mutta miten näin isot muutokset vaikuttavat ryhmädynamiikkaan, on kiistatta kysymys, jota ei voi sivuuttaa.

Vladimir Tarasenko tuulettaa maalia New York Rangersin paidassa.

New York Rangers hankki Patrick Kanen lisäksi myös Vladimir Tarasenkon. Kuva: NHLI via Getty Images

Pelaajavirta itään oli muutenkin huimaa.

Bo Horvat, Ryan O’Reilly, Timo Meier, Jacob Chychrun ja niin edelleen. Tuntui, että lähes kaikki itäisen konferenssin oletetut pudotuspelijoukkueet totesivat samaan aikaan olevansa voittomoodissa tässä ja nyt tavalla, joka vaatisi siirtämään kaikki merkit keskelle. Näin toimi jopa nuorekas New Jersey.

Osa joukkueista, kuten Islanders, ei ole vielä varmistanut edes pudotuspelipaikkaansa.

Huomionarvoista on myös, että valtaosa tehdyistä pelaajakaupoista oli niin sanottuja lainoja. Kaupatun pelaajan sopimus loppuu kuluvan kauden jälkeen, jolloin yhden kevään palveluksesta maksetaan kovaa hintaa. Laskelmieni mukaan 50 merkittävimmästä kaupasta 37:ssä pelaajan sopimus umpeutuu alkavana keväänä.

Silti varausvuorot saivat kyytiä: Bostonin saldo oli lopulta -6, Tampan -5 ja Torontonkin -4 vuoroa.

Mukaan mahtui toki myös joukkueita, jotka jättivät siirtonsa käytännössä kokonaan tekemättä. Carolina, Colorado ja Florida eivät lähteneet kilpavarusteluun mukaan oikeastaan lainkaan – kuka mistäkin syystä. Myös se herättää etenkin Floridan ja Carolinan osalta mielenkiintoisia kysymyksiä kevättä ajatellen.

Carolina esimerkiksi menetti aiemmin loukkaantumisen vuoksi tähtilaituri Max Paciorettyn loppukaudeksi, mutta ainoa lisäys hyökkäysosastolle oli Jesse Puljujärvi. Millaisen viestin seurajohto lähetti maalinteon kanssa jo aiempina keväinä tuskailleelle pelaajistolle?

Jesse Puljujärvi luistelee

Jesse Puljujärven pelit Edmontonissa ovat ohi. Seuraavaksi hän siirtyy Carolinaan. Kuva: NHLI via Getty Images

Samaan aikaan toisaalla mopot saattoivat keulia hieman liikaakin.

On vaikea kuvitella tilannetta, jossa esimerkiksi Bostonin ohi ajettaisiin itäisessä konferenssissa muutamalla takarajahankinnalla. Kun pudotuspelien armoton fyysinen mankeli lyödään päälle, ja ottelut ratkeavat maalin erolla suuntaan tai toiseen, yksittäisen pelaajan merkitys ei kasva valtavan suureksi. Tällöin ratkaisee kulttuuri, kokonaisuus sekä vahva pelillinen selkäranka.

Sama koskee Carolinaa ja Coloradoa.

En usko Kanen ja Tarasenkon kaltaisten supertähtien istuvan tuosta vain Rangersin pukuhuoneeseen. Viihdearvo on tapissa, mutta ryhmädynamiikan näkökulmasta mannerlaatat saattavat liikkua jopa vaarallisen voimakkaasti näin suurissa siirroissa.

Silti viime viikkojen pelaajamarkkinashow oli parasta NHL:ssä pitkään aikaan. Etenkin idässä kilpavarustelu oli siinä määrin hurjaa, että jo sen myötä lataus pudotuspelien ensimmäiselle kierrokselle on taattu. Pudotuspeleissä tulee rytisemään ja paukkumaan tavalla, jota ei olla hetkeen nähty.

Ja siitähän tässä jääkiekkosirkuksessa on lopulta kyse, siis voittamisesta ja viihteestä. Etenkin viihdettä tässä nyt tarjottiin ja sitä on toden totta luvassa myös keväällä!Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *