• 5 kesäkuun, 2023

Venäjä väittää torjuneensa Ukrainan ison vastahyökkäyksen Donetskissa – tämä tilanteesta tiedetään nyt


Ukraina ei ole antanut tietoa mahdollisesta operaatiosta, eikä Kremlin väitettä ole voitu vahvistaa riippumattomista lähteistä.

Belgorodin yhteenotot kiihdyttävät sotaa myös Ukrainan puolella. Tykistökeskitykset Vovtshanskin rajakaupunkiin ovat asukkaiden mukaan moninkertaistuneet.

Venäjä kertoo torjuneensa Ukrainan laajamittaisen hyökkäyksen Donetskin alueella.

Venäjän puolustusministeriö ilmoitti yöllä, että maan armeija olisi onnistunut estämään Ukrainan joukkojen laajamittaisen hyökkäyksen Donetskissa eteläisessä Ukrainassa.

Venäjän puolustusministeriön tiedottaja Igor Konašenkov sanoi, että Ukraina olisi aloittanut sunnuntaina laajan hyökkäyksen viidellä lohkolla eteläisen Donetskin alueella. Hänen mukaansa siihen osallistui kaksi panssari- ja kuusi mekanisoitua pataljoonaa.

Venäjän mukaan sen joukot olisivat torjuneet Ukrainan vastahyökkäyksen. Konašenkov luetteli, että Ukraina menetti yli 250 sotilasta ja 16 panssarivaunua sekä muuta panssaroitua kalustoa.

Tiedottajan esiintymisen yhteydessä Venäjän televisio näytti suttuista kuvaa, jota väitettiin droonista otetuksi kuvaksi taistelukentästä.

Väitettä vastahyökkäyksestä ei ole vahvistettu

Venäjän ilmoitusta Ukrainan vastahyökkäyksestä tai sen torjumisesta ei ole voitu vahvistaa. Ukrainan pääesikunta julkaisi sunnunutaina tviitin, joka kertoo radiohiljaisuudesta kaiken mahdollisen vastahyökkäyksen yllä.

Venäläisten sotaa kommentoivien bloggareiden mukaan taistelut ovat käynnissä Bahmutin, Soledarin ja Vuhledarin alueilla.

Kartalla Venäjän valtaamat alueet Ukrainassa 5.6.2023

Kuva: Harri Vähäkangas / Yle, MapCreator, OpenStreetMap

Ukrainan laajan vastahyökkäyksen alkua on odotettu keväästä asti. Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin turvallisuuspoliittinen neuvonantaja Jake Sullivan sanoi CNN-kanavalle uskovansa, että Ukraina saavuttaa menestystä vastahyökkäyksellä.

Sullivanin mukaan rintamatilanteen tulevilla tapahtumilla on suuri vaikutus mahdollisiin neuvotteluihin.

Ukraina on kuitenkin pysynyt vaiti suunnitelmistaan. Sen maavoimien komentaja Oleksandr Syrskyi sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan, että Ukrainan joukot jatkavat etenemistään Bahmutin kaupungin lähistöllä.

Belgorodissa drooni-isku ja panttivankeja

Venäjän puolella Belgorodin alueella jatkuu jännittynyt tilanne.

Alueen kuvernööri Vjatšeslav Gladkov ilmoitti maanantain vastaisena yönä, että drooni-isku oli sytyttänyt energialaitoksen tuleen.

Venäjän puolelle aiemmin tunkeutuneet ukrainalaismieliset venäläistaistelijat ilmoittivat sunnuntaina, että he aikovat luovuttaa Belgorodin alueella vangitsemansa Venäjän armeijan sotilaat Ukrainan viranomaisille.

Osapuolten ilmoitettiin aiemmin yrittäneen sopia vangittuja koskevasta tapaamisesta. Gladkov sanoi videoviestissä Telegram-viestipalvelussa, että hän aikoo neuvotella ”omien poikiemme” tilanteesta.

Samalla hän väitti, että Venäjän joukot taistelevat ”sabotööriryhmäksi” kutsumaansa joukkoa vastaan Novaja Tavolžankassa.

Tykistöiskut Ukrainan puolelle lisääntyneet

Venäjällä Belgorodin alueella käydyt yhteenotot kiihdyttävät sotaa myös Ukrainan puolella rajaa.

Vovtshanskin kylään osui Venäjän tykistökeskitys, jossa kuoli kaksi siviiliä. Uutistoimisto Reutersin haastattelema silminnäkijä Valentyna Skubak kertoo, että kaksi naista naapuritaloista keskusteli keskenään kylänraitilla, kun kohdalle osunut kranaatti surmasi heidät.

Toisen kyläläisen, Oleksandr Liahin mukaan ammus iski Proletarska-kadulle. Hän sanoi, että Belgorodin yhteenottojen alettua Venäjän iskut yli rajan ovat kymmenkertaistuneet.

Hän kertoi myös nähneensä venäläisiä vapaaehtoistaistelijoita, jotka olivat kommentoineet menestystään Belgorodissa peukuttamalla.

– Venäjän puolella oleva Sbekino on tulessa, ja meidän puolellamme palaa. Se ei tee minua onnelliseksi, sanoi Oleksandr Liah.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *