• 5 kesäkuun, 2023

Esapekka Lapin hankala asema nousi jälleen esiin – ”Se lukee sopimuspaperissa valitettavasti pienellä”


Sardinian MM-ralli päättyi Hyundai-tallin juhliin, mutta Toyotan Kalle Rovanperä pääsi jälleen ilmiömäiseen vauhtiin rallin päättäneellä Power Stagella. Rovanperä latasi vakuuttavasti Power Stagen ykköseksi ja nappasi kokonaiskilpailustakin kolmannen sijan.

Mutta miten ihmeessä Rovanperä onnistuu taikomaan Power Stagen huippuvetonsa? Yle Urheilun asiantuntija Henri Haapamäki tarjoaa yksinkertaisen vastauksen.

– Kalle on tällä hetkellä kiistatta maailman paras ja nopein rallikuljettaja. Hän pystyy tekemään kovan tuloksen, vaikka olosuhteet olisivat millaiset. Oli jälleen todella mykistävä veto, kun olosuhde oli käsittämättömän liukas, Haapamäki hämmästeli.

Vaikka meno näytti hulvattomalta, Rovanperä kuitenkin tiesi mitä hän oli tekemässä.

– Kalle sanoi, että hän ei ottanut mitään isompia riskejä. Kelpasi vain laskea tulemaan, kun sai viimeinkin hyvät renkaat alle, Haapamäki taustoitti.

Rovanperä: ”Meni paremmin kuin ajattelin”

Rovanperä sanoi yllättyneensä onnistumisistaan. Vielä ennen kilpailua Rovanperä luokitteli Sardinian yhdeksi inhokkiralleistaan.

– En odottanut näin hyviä pisteitä täältä. Uskoin, että viikonloppu tulee olemaan erittäin vaikea lähtöpaikan takia. Meni kuitenkin paremmin kuin ajattelin. Power Stagen viisi lisäpistettä olivat erittäin tärkeät, Rovanperä kommentoi.

Rovanperä osaa laskea, milloin kannattaa iskeä ja milloin hillitä vauhtia.

– Erittäin kypsää ajamista, kun mietitään, miten nuori kaveri on kyseessä. Kalle pystyy pidättelemään itseään eikä hölmöile, kun on aura-autona tai on muita vaikeuksia. Hän ajaa omaa maksimikyytiään eikä hermostu tai höntyile, Haapamäki näki.

Sardinian olosuhteet olivat huippuvaikeat erityisesti lauantain erikoiskokeilla.

– Näimme nytkin, että monet väkisin voittoa hakeneet sortuivat ulosajoihin tai ajoivat liian kovaa johonkin vesilammikkoon. Maailmanmestaruudet tulevat pitkäjänteisellä työllä, pitää kyetä ottamaan muutakin kuin vain voittoja, Haapamäki paalutti.

Kalle Rovanperä kuvassa

Kalle Rovanperä tietää, milloin kannattaa iskeä. Kuva: NurPhoto via Getty Images

Rovanperä jo karkuteillä MM-pisteissä

Rovanperä on päässyt MM-pisteissä jo hyvälle karkumatkalle, kun kausi alkaa olla puolivälissä. Rovanperän pistejohto toisena olevaan Neuvilleen venähti 25 pisteeseen.

– Hyvältä näyttää, mutta eihän peli ole vielä mitenkään selvä. Jos nyt tulisi vaikka kaksi keskeytystä, niin tilanne olisikin melko tavalla erilainen. Tilanne on niin hyvä kuin vain voi tässä vaiheessa olla, mutta ei vielä ruusuinen, Haapamäki muistutti.

Rovanperä on matkalla toiseen peräkkäiseen maailmanmestaruuteensa.

– Nyt on nähty, että Toyotalla päästään lujaa pehmeissäkin soraralleissa. Sardiniasta tuli kovaa itseluottamusta, kun tuli hyvä tulos, vaikka kisa ei kuulunut Kallen suosikkeihin. Uskon, että hän pystyy jatkamaan samalla suoritustasolla, Haapamäki arvioi.

Lappi: ”Toki vähän jätti hampaankoloon”

Esapekka Lappi nappasi jo kolmannen perättäisen palkintosijan, kun pieksämäkeläinen ajoi toiseksi. Lappi jahtasi tosissaan voittoa, kunnes Toyotan Sebastien Ogier ajoi lauantain päätteeksi ulos kärjestä.

Hyundai-kuskit ottivat kaksoisjohdon, ja Lappi sai tyytyä Thierry Neuvillen jälkeen kakkossijaan. Lappi näytti turhautumisensa avoimesti varsinkin lauantaina.

– Tunteet ovat jo laantuneet, kun sai yön yli nukuttua ja ajatteli asioita. Toki vähän jätti hampaankoloon, mutta tilanne on tämä, Lappi sanoi rallin päätyttyä.

Esapekka Lappi purki turhautumistaan.

Myös Haapamäki huomioi, että Lappi teki pettymyksensä kaikille selväksi.

– Onhan se aina ilkeää, mutta tämä on välillä tällaista politiikkaa. Se lukee Lapin sopimuspaperissa valitettavasti pienellä, että jos Neuville on takana, niin hänet (Neuville) on päästettävä ohi, Haapamäki totesi.

Hyundai luottaa Neuvilleen, mutta onko valinta oikea?

– Hyundai on lähtenyt tällaisella taktiikalla tähän kauteen. Mutta Neuvillen voitot eivät riitä, jos Rovanperä jatkaa tällä tavalla. Siis hankkii hyviä pisteitä hänelle huonoistakin ralleista ja vielä täysiä pisteitä Power Stage -pätkiltä, Haapamäki puntaroi.

Rallin MM-sarjan seuraava osakilpailu ajetaan juhannuksena. Keniassa kamppaillaan Safari-rallissa.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *