• 31 maaliskuun, 2023

Antti Tuisku ja Andrea Bocelli jyräsivät SM-liigan kärkijoukkueet Tampereella – Ylen asiantuntija pöyristyi: ”Häpeällinen ratkaisu”


Jääkiekon SM-liigassa nähdään poikkeuksellinen tilanne välierissä. Tappara ja Ilves olivat runkosarjassa kaksi kärkijoukkuetta, joten sääntöjen mukaan heillä pitäisi olla kotietu ja heidän pitäisi saada aloittaa välierät kotihallissaan.

Tampereen areena on kuitenkin viikonloppuna ja alkuviikosta varattu Antti Tuiskun sekä Andrea Bocellin konserteille.

Otteluohjelmaa onkin rukattu niin, että tamperelaisjoukkueet pelaavat välieräsarjojensa kaksi ensimmäistä ottelua vieraskaukalossa. Sen jälkeen on luvassa kolme kotiottelua peräkkäin.

Runkosarjan ykkönen Tappara kohtaa kuutosen HIFK:n ja kakkonen Ilves kohtaa nelosen Pelicansin.

Yle Urheilun asiantuntija Topi Nättinen kritisoi päätöstä.

– Tämä on käsittämättömin urheilullinen ratkaisu, mitä olen ikinä nähnyt. En tiedä, miten tähän on päädytty ja miten tämä on mennyt läpi. Mielestäni tämä on skandaalimainen ratkaisu, Nättinen lataa.

Nättinen korostaa, että kotiedun idea löytyy jo sanasta. Runkosarjassa pelataan asiantuntijan mielestä 60 ottelua siitä, että saisi kotiedun. Kun sitten lähdetään välieriin pelaamaan loppuottelupaikasta, samanlaista kotiottelua ei enää olekaan.

– Tämä ei myöskään palvele HIFK:ta ja Pelicansia, kun he joutuvat pelaamaan kolme seuraavaa peliä peräkkäin vieraissa. Onneksi etäisyydet ovat suhteellisen lyhyitä. Mutta ei tälle löydy oikein sanoja. Tämä oli häpeällinen ratkaisu. Toivon, että tällainen ratkaisu tehtiin nyt viimeistä kertaa, Nättinen jatkaa hämmästellen.

Ilveksen toimitusjohtajakin yllättyi

SM-liigan pudotuspelien ohjelma julkaistiin helmikuun lopussa. Jo tuolloin oli selvää, että Tampereen areenalla tulee olemaan välierien aikaan päällekkäisyyksiä. Tampereen areenan toimitusjohtaja Marko Hurme totesi helmikuussa Ylelle, että SM-liigan pudotuspelien ohjelman julkistamisen ajankohta on ongelmallinen.

Konsertit ja suurtapahtumat sovitaan tyypillisesti jo vuosia etukäteen. Areenaan on varattu tapahtumia jopa vuodelle 2028. Korona-ajan peruutukset heijastuvat edelleen tapahtumien aikataulutukseen.

– Ensi keväänä en näe vastaavanlaista haastetta näköpiirissämme, Hurme kuvaili Ylelle.

Ilveksen toimitusjohtaja Risto Jalo muistutti myös Yle Urheilulle torstaina, että keikkojen päällekkäisyys SM-liigan välierien kanssa on ollut tiedossa jo pitkään.

– Se vähän yllätti, että tulee kuuden päivän breikki. Mutta kyllä sen kanssa eletään, Jalo sanoi.

Tampereen toimitusjohtaja Mika Aro kertoo, että ei usko ensi kaudella tulevan samanlaisia päällekkäisyyksiä. Ratkaisut tämän kevään tilanteeseen löytyivät Aron mukaan hyvässä yhteisymmärryksessä SM-liigan, areenayhtiön ja seurojen kesken. Tapparassa ollaan yritetty miettiä asian positiivisia puolia.

– Pääsemme nyt hyvällä matkustamisella. Jäämme ensimmäisen pelin jälkeen Helsinkiin yöksi. Hirveästi ei jouduta ajamaan bussilla Helsingin ja Tampereen väliä. Joukkue pysyy toivottavasti virkeänä silloin, Aro sanoo.

Ilveksen fanit puolivälieräsarjassa Ässiä vastaan Tampereen areenassa.

Ilveksen fanit ovat olleet läpi kauden iskussa, kuten myös puolivälieräsarjassa Ässiä vastaan. Kuva: Mika Kylmäniemi / All Over Pres

Nättinen pitää muutoksen merkitystä valtavana. Hän muistuttaa, että SM-liigan pudotuspeleissä on harvoin noustu 0–2 -voittotilanteesta enää jatkoon.

– Ihmettelen, miten tästä ei ole noussut enempää puhetta. Ymmärrän täysin seurat ja joukkueet, että he ei voivat tähän keskittyä. He pelaavat silloin, kun sanotaan. He ilmestyvät siihen jäähalliin, mihin peli on merktty. Jokainen ymmärtää kuitenkin, että tällä on massiivinen merkitys. Mihin ollaan sitouduttu? Mitä lukee säännöissä? Miksi runkosarja pelataan? Miksi tavoitellaan mahdollisimman hyviä sijoja? Nättinen muistuttaa perusasioista.

Näin tamperelaisten haaveet voivat mennä murskaksi

Kaikesta huolimatta Tappara ja Ilves ovat ennakkosuosikkeja välierissä. Nättinen uskoo kuitenkin, että Lahden Pelicansilla on mahdollisuus hyötyä ohjelmamuutoksesta.

– Pelicansin pelaaminen on mennyt ylös ja alas. Kotona riittää tekeminen, mutta isoin kynnys on vieraspelaaminen Tampereella. Pelicans ei ole voittanut vielä kertaakaan Tampereen areenassa. Pelicans hyötyy kahdesta ensimmäisestä pelistä kotona, mutta mahdollisuudet ovat todella ohkaiset. Ilveksellä on vain pieniä kysymysmerkkejä, kuten pakisto, Nättinen arvioi.

Roope Taponen hymyilee.

HIFK:n Roope Taponen on ollut yksi SM-liigakauden kirkkaimmista komeetoista. Kuva: Matti Raivio/All Over Press

HIFK:n kauteen on mahtunut monta vaihetta. Alkukausi oli todella vaikea, mutta lopussa HIFK nosti kuitenkin itensä kuuden parhaan joukkoon runkosarjassa ja pääsi suoraan puolivälieriin. Niissä kaatui Rauman Lukko voitoin 4–2.

Lukko ei ollut kuitenkaan puolivälierissä parhaimmillaan. Nättinen odottaa innolla, mikä on HIFK:n kunto parempaa ja selvästi tehokaampaa vastustajaa vastaan.

– Massiivisen suuri vuori on kiivettävänä, Nättinen kiteyttää HIFK:n tilanteen.

Nättinen näkee Pelicansin ja HIFK:n kohdalla ratkaisevana asiana, että jompi kumpi nyt tulevista ensimmäistä kotiotteluista pitäisi ainakin voittaa ennen kolmea vierasottelua. Maalivahtipeli nousee myös isoon rooliin. HIFK:lla maalia vartioi tämän kauden sensaatio Roope Taponen. Pelicansilla maalilla on tshekkiläinen Patrik Bartosak.

– Taposen ja Bartosakin pitää pelata täydellisesti. Erikoistilanteiden pitää toimia todella hyvin. Viisi viittä vastaan Pelicans ja HIFK pystyvät voittamaan, jos he yltävät parhaimpaansa. Heidän pitäisi lähteä pelaamaan rohkeasti omaa hyökkäyspeliään, eikä lähteä Ilveksen ja Tapparan mukaan, Nättinen arvioi.

Yle Puheen Jääkiekkokierros välittää kaikki SM-liigan pudotuspelien ottelut suorana.



Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *