• 30 huhtikuun, 2023

Suomen Yrittäjät vaatii tulevalta hallitukselta paikallisen sopimisen vapauttamista


”Historiallinen mahdollisuus vapauttaa pienet työnantajat sopimaan asioista.”

Suomen yrittäjien johtaja Janne Makkula.

Johtaja Janne Makkula Suomen Yrittäjistä haluaa vapauttaa paikallista sopimista. Kuva: Mikko Koski / Yle

Suomen Yrittäjät katsoo, että tulevalla hallituksella on vaalituloksen ja porvaripuolueiden linjausten myötä historiallinen mahdollisuus vapauttaa pienet työnantajat sopimaan työehdoista paikallisesti.

Yrittäjät toteaa, että tavoite saa tukea myös työ- ja elinkeinoministeriön tuoreesta työolobarometrista, jonka mukaan luottamuksellisuus, avoimuus ja tasapuolinen kohtelu toteutuvat parhaiten pienissä yrityksissä.

Johtaja Janne Makkula Suomen Yrittäjistä toteaa, että sama tulos on toistunut barometrista toiseen jo kymmenen vuoden ajan. Yrittäjät laatii aineistosta vuosittain raportin, jossa vertaillaan yksityisen sektorin työntekijöiden vastauksia sillä perusteella, minkä kokoisessa yrityksessä he työskentelevät.

– Mitä pienempi yritys, sitä parempi luottamus ja avoimuus, Makkula summaa tiedotteessa.

Paikallinen sopiminen ei nykyisin ole mahdollista työnantajaliittoon kuulumattomissa yrityksissä, joita on noin 60 000 eli 80 prosenttia kaikista työnantajayrityksistä.

Makkulan mukaan tähän tulisi nyt saada muutos.

– Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että eduskunta poistaa lainsäädännöstä liittoon kuulumattomien yritysten paikallisen sopimisen kiellot. On ristiriitaista, että lainsäätäjä rajoittaa juuri niiden työpaikkojen sopimismahdollisuutta, joissa edellytykset sopimiselle ovat otollisimmat, Makkula sanoo.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *