• 24 huhtikuun, 2023

Kläbon päätös jäädä maajoukkueen ulkopuolelle sai asiantuntijat varpailleen: ”Dramaattista maajoukkuemallille”


Norjan hiihtomaajoukkueen kokoa supistettiin liiton taloudellisen tilanteen takia. Johannes Hösflot Kläbo kertoi jättäytyvänsä maajoukkueen ulkopuolelle myös tämän takia.

Johannes Hösflot Kläbo lähikuvassa Helsingin Olympiastadionilla.

Johannes Hösflot Kläbo totesi päätöksessään jäädä maajoukkueen ulkopuolelle, että nyt liitto voi käyttää hänen korkeanpaikan leiristään säästyvät rahat muihin urheilijoihin. Kuva: Tomi Hänninen

Norjan suurin hiihtotähti Johannes Hösflot Kläbo kertoi sunnuntaina jättäytyvänsä maajoukkueen ulkopuolelle tulevana kautena. Hän oli ajatellut pysyvänsä maajoukkueessa vuoteen 2025 asti, jolloin MM-kisat hiihdetään Trondheimissa, mutta muutti nyt suunnitelmiaan.

Yhdeksi syyksi Kläbo kertoi Norjan hiihtoliiton huonon rahatilanteen ja sen, että nyt liitolla olisi enemmän rahaa muille urheilijoille.

Norjalaiset hiihtoasiantuntijat eivät kuitenkaan intoutuneet Kläbon ilmoituksesta.

– Tämä on dramaattista maajoukkuemallille, NRK:n asiantuntija Torgeir Björn sanoi (siirryt toiseen palveluun).

Fredrik Auklandin mielestä Kläbo asettaa liiton nyt suuren paineen alle. Hän uskoo, että poisjäännillä on seurauksia.

– Tämä voi vaikuttaa siihen, miten sponsorimarkkinat toimivat hiihdossa. Tämä voi avata oven siihen, että sponsorointi keskittyy yhä enemmän yksittäisiin urheilijoihin, Aukland arvioi.

Therese Johaug ei ollut yllättynyt Kläbon poisjäämisestä, sillä siitä oli huhuttu jo pitkään. Hän muistutti, että myös Petter Northug teki saman valinnan aikoinaan.

– On suuri sääli, että hän jää pois. Maajoukkueen pojat ovat kuitenkin osoittaneet, että he pystyvät pärjäämään yhtä hyvin, ellei jopa paremmin. Maajoukkue on vahva kaikesta huolimatta, Johaug sanoi.

NRK:n asiantuntija Therese Johaug työnteossa Planican MM-kisoissa.

NRK:n asiantuntija Therese Johaug ei ollut yllättynyt Johannes Hösflot Kläbon päätöksestä. Kuva: Tomi Hänninen

Maastohiihtojoukkueen johtaja Espen Bjervig korosti, että liitto halusi Kläbon jatkavan maajoukkueessa, mutta kunnioittaa tähtihiihtäjän päätöstä. Tällä hetkellä norjalaishiihtäjä ei voi osallistua maailmancupin kilpailuun, jos hän ei kuulu maajoukkueeseen.

Johaug ei usko, että Kläbo kieltäytyy maajoukkueesta, jos se tarkoittaa sitä, ettei hän pääse maailmancupiin.

Norjalaislehti VG:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) maajoukkue piti keskiviikkona kriisipalaverin, sillä huonon taloustilanteen takia joukkueen kokoa jouduttiin supistamaan 24 urheilijasta 20:een. Päättyneellä kaudella maajoukkueeseen kuului 13 miestä ja 11 naista, nyt sekä naisia että miehiä on molempia joukkueessa 10.

Joukkueesta karsiutui muun muassa nelinkertainen maailmanmestari Emil Iversen. Norjalaismedian mukaan (siirryt toiseen palveluun) myös Didrik Tönseth olisi joutunut maajoukkueen ulkopuolelle, mutta Kläbon poisjäännin ja Hans Christer Holundin lopettamispäätöksen myötä hänelle aukesi paikka.

Naisten puolella Kristine Stavås Skistad ja Astrid Öyre Slind ovat harjoitelleet maajoukkueen ulkopuolella jo aiemminkin ja aikovat jatkaa tällä tiellä. Sen sijaan Ingvild Flugstad Östberg nousi takaisin maajoukkueeseen (siirryt toiseen palveluun).

Lähde: NRK, VG ja TV2Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *