• 11 maaliskuun, 2023

Kerttu Niskanen on lähellä toistaa Iivo Niskasen kovan tempun – nämä tekijät puoltavat suomalaisen voittoa


Kerttu Niskanen on lähellä uransa ensimmäistä normaalimatkojen kisojen eli distanssicupin voittoa. Yle Urheilun asiantuntija Ville Nousiainen kertoo, miten maailmancupin arvoa voitaisiin nostaa.

Kerttu Niskanen maaliintulon jälkeen.

Kerttu Niskasella on hyvät edellytykset voittaa distanssicup. Kuva: Tomi Hänninen – Chilipictures

Kerttu Niskasella on tällä maailmancupkaudella mahdollisuus toistaa veljensä Iivo Niskasen viimevuotinen temppu. 34-vuotias konkarihiihtäjä voi nimittäin voittaa distanssicupin.

Hän on kyseisen kokonaiskisan kärjessä kerättyään 853 pistettä. USA:n Jessie Diggins on 63 pisteen päässä toisena.

Suomalaisnainen on voittanut distanssicupin kahdesti, kun Virpi Kuitunen keräsi eniten pisteitä kausilla 2006–07 ja 2007–08. Noilla kausilla Kuitunen voitti myös maailmancupin kokonaiskisan.

Normaalikisan matkoja on jäljellä kolme. Holmenkollenilla hiihdetään sunnuntaina 50 kilometrin kisa vapaalla hiihtotavalla, viikon päästä Falunissa on 10 kilometrin väliaikalähtökisa perinteisellä hiihtotavalla sekä kahden viikon päästä Lahdessa on 20 kilometrin yhteislähtö perinteisellä.

Yle Urheilun asiantuntija Ville Nousiainen pitää Niskasen voittomahdollisuutta hyvänä.

– Jos hän ei sairastu ja pystyy osallistumaan, hän pystyy varmasti voittamaan. Diggins on hyvä 50 kilometrin vapaalla, mutta niin on Kerttukin. Hän ei häviä siinä paljon.

Nousiainen muistuttaa, että uuden pistesysteemin myötä Niskasen etumatkan kurominen on vaikeaa. Voiton (100 pistettä) merkitys pisteiden valossa on pienentynyt.

Nykyään kymmenennestä sijasta saa peräti 63 pistettä, kun viime kaudella vastaava lukema oli 26. Niskaselle voi siis riittää se, että hän hiihtää tasaisesti kymmenen parhaan joukkoon.

Niskasen voittomahdollisuuksia puoltaa se, että perinteinen on Digginsille haastavampi osa-alue.

– Tämän vuoden pistelaskulla ei pysty jäämään oikein kauas. Jokainen kymmenen parhaan joukossa hiihtävä pääsee aika lähelle voittajan pisteitä.

Kerttu Niskanen naisten 30 kilometrin kisassa.

Kerttu Niskasen pääsee hiihtämään tällä maailmancupkaudella vielä kaksi perinteisen distanssikisaa. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Uran parasta maailmancupissa

Tilastojen valossa Niskanen hiihtää uransa parasta maailmacupkautta. Hän on juhlinut tällä kaudella voittoa (10 kilometriä perinteisellä Beitostölenissä), ollut kaksi kertaa toinen ja kerran kolmas.

Ennen tätä kautta hän oli yltänyt parhaimmilaan kolmeen palkintokorokesijaan kaudella 2013–2014. Kyseisellä kaudella hän saavutti toistaiseksi parhaimman sijoituksensa distanssicupissa oltuaan kolmas.

Maailmancupissa Niskanen on ollut parhaimmillaan viides (2014). Tour de Skillä mainiosti toiseksi hiihtänyt Niskanen on tällä hetkellä kokonaiskisan kolmantena.

Viimeksi suomalaisnainen on ollut kokonaiscupissa kolmen parhaan joukossa kaudella 2016–17, kun Krista Pärmäkoski oli toinen.

Eroa kakkosena olevaan Digginsiin on 18 pistettä. Maailmancupin voittoon on hiihtämässä reilun sadan pisteen johdossa oleva Norjan Tiril Udnes Weng.

Ennen kautta tuskin kukaan osasi povata Wengille voittoa.

– Hän on suorittanut tasaisesti joka kisassa kymmenen parhaan joukkoon ja alkukaudesta hän hiihti tosi hyviä kisoja. Se riittää tuossa.

MM-kisoissa kaksi maailmanmestaruutta voittanut Ebba Andersson on maailmancupissa vasta sijalla 15. Hän jätti Tour de Skin väliin.

– Kun hän ei ole hiihtänyt joka kisassa, hän ei ole pystynyt kuromaan eroa kiinni.

Krista Pärmäkoski.

Tiril Udnes Weng (oik.) pärjäsi muun muassa Tour de Skillä mainiosti. Hän oli kiertueen kolmonen. Oberstdorfissa 10 kilometrin perinteisellä hän oli kolmas, Frida Karlsson voitti ja Krista Pärmäkoski (vas.) oli toinen. Kuva: IMAGO/Nordphoto/ All Over Press

Urakkacup

Maastohiihdossa puhutaan usein paljon arvokisoista sekä Tour de Skistä. Nousiainen näkee, että maailmancupin kokonaiskisan voittaminen on edelleen kovassa arvossa, vaikka tänä vuonna sen merkitys on muuttunut.

– Tänä vuonna se on urakkacup. Kärkisijoista saa vähemmän hyötyä kuin aikaisemmin. Näkisin, että maailmancup olisi tosi arvostettu, jos kisoja olisi vähemmän ja kaikki pystyisivät osallistumaan.

– On nähty, että on ollut paljon poisjääntejä esimerkiksi Tour de Skillä. Siitä en maailmancupissa tykkää, että kisoja on niin paljon.

Nousiainen ehdottaa, että maailmancupista vähennettäisiin kisoja ja tehtäisiin esimerkiksi selkeitä sprintti- ja normaalimatkan viikonloppuja.

– Urheilijat saisivat lepoa. Kaikki pystyisivät osallistumaan ja taso pysyisi parempana. Maailmancup kertoo aina enemmän urheilijan tasosta kuin arvokisat. Kokonaiscupissa pärjääminen kertoo siitä, että on maailman huipulla ja pystyy tasaisesti suorittamaan.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *