• 25 helmikuun, 2023

Ruotsalaistähdeltä kova väite MM-hiihtojen kohuaiheesta – Frida Karlssonin mielestä kaatuilijat pelkäävät


Planican MM-hiihdot Ylen kanavilla 22.2.–5.3.2023. Katso hiihdon MM-kisojen ohjelma ja lähetystiedot tästä linkistä.

PLANICA. MM-kisojen hiihtoradat ovat puhuttaneet kilpailujen ensimmäisestä päivästä lähtien. Laskut päättyvät haastaviin mutkiin, radat ovat pehmeitä, kolareita ja kaatumisia on nähty jokaisessa hiihtokisassa.

Ratojen turvallisuus ja kisajärjestäjien toiminta nousi otsikoihin viimeistään perjantaina, kun Arsi Ruuskanen törmäsi vaarallisesti mainosaitaan. Jalkansa loukkaantunut Ruuskanen joutui sairaalaan, mutta selvisi ilman luunmurtumia.

Muun muassa Suomen päävalmentaja Teemu Pasanen ja Yle Urheilun asiantuntijat Kalle Lassila ja Matias Strandvall kyseenalaistivat ratojen turvallisuuden.

Kansainväliset hiihtotähdet ovat eri mieltä. Yle Urheilu kysyi asiaa muutamilta naisten yhdistelmäkilpailuun osallistuneelta hiihtäjältä, eikä kukaan heistä pitänyt rataa vaarallisena.

– Minun mielestäni rata oli ihan hyvä. Kolareita tapahtuu joka radalla, totesi Yhdysvaltojen Rosie Brennan, joka menetti suksensa toisella perinteisen kierroksella.

Katso, miten Rosie Brennanin suksi irtosi.

Brennan kertoi, että hiihtäjät hänen edellään jarruttivat kurviin, joten hänkin jarrutti. Hänen suksensa osui ilmeisesti jääkokkareeseen, ja se rikkoi suksen siteen.

– Tällaisessa keväisessä säässä rata on pehmeä ja kurveissa on jäämurskaa, mutta muuten rata oli ihan ok.

Saksan Pia Fink oli jopa yllättynyt, miten hyvässä kunnossa rata oli, sillä hän oli odottanut jotain paljon pahempaa.

– Mutkat olivat vähän syviä ja jäisiä, minkä takia on nähty niin paljon kolareita, mutta itse selvisin niistä aika hyvin, Fink sanoi helpottuneena.

Ebba Andersson kaatui johtoasemassa.

Ruotsin tähden mielestä alamäkiin pitäisi mennä kovempaa

Ruotsin tähdet Frida Karlsson ja Linn Svahn korostivat, että olosuhteet olivat päivän kisassa erittäin haastavat. Molemmat totesivat pitävänsä enemmän pakkasesta ja kovista alustoista.

– Mutta tällaista tämä on ollut viimeisten MM-kisojen ajan. On ollut lämmintä, ja se pitää vain hallita, Svahn totesi.

Svahnin ei ollut edes tarkoitus hiihtää yhdistelmäkilpailua, joten hän ei ole harjoitellut tuota kisarataa aiemmin. Svahn hiihti radan ensimmäisen kerran vasta ennen starttia.

– Pidän noista alamäistä, minusta ne ovat helppoja. Vaikeaksi sen tekee, kun hiihtäjät hidastavat ja yrittävät melkein pysäyttää vauhdin. Mäkiin pitää mennä kovempaa vauhtia. Niin kovaa kuin pystyy, Svahn totesi naurahtaen.

Linn Svanh hiihtää Planican MM-ladulla.

Linn Svanh pitää Planican alamäkiä helppoina. Kuva: Getty Images
Frida Karlsson hiihtää Planican MM-kisoissa. Taustalla näkyy eri maiden lippuja.

Frida Karlsson pitää haasteista. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Samaa mieltä oli myös Karlsson, joka pitää mäkien tuomasta haasteesta. Hän uskoo, että osa kolareista ja kaatumisista on johtunut siitä, että hiihtäjät eivät ole uskaltaneet laskea tarpeeksi rohkeasti.

– Jos pelkää laskemista ja nostaa hartioita, niin silloin on hyvin epätasapainoisessa asennossa. Sen sijaan pitäisi vain hyökätä niihin mäkiin, Karlsson sanoi.

Yksi yhdistelmäkisan suurimmista yllättäjistä, yhdeksänneksi sijoittunut Italian Francesca Franchi piti rataa erittäin raskaana, mutta lähinnä ylämäkien takia. Alamäkiä hän oli pelännyt etukäteen, mutta hän hallitsi ne lopulta erittäin hyvin.

– Näin niistä uniakin viime yönä, mutta lopulta ei ollut mitään ongelmia. Rata on ihan turvallinen, hän vakuutti.

Suomalaiset kaatuilevat

Kaatuilu on ollut Suomen maajoukkueen trendi näissä kisoissa. Jo sprintissä nähtiin useampi kaatuminen, miesten yhdistelmäkilpailussa kaatui Ruuskasen lisäksi Perttu Hyvärinen ja naisten yhdistetyssäkin nähtiin kaatumisia.

Suomalaisnaisista Kerttu Niskanen kaatui radalla alkuverryttelyssä ja joutui hiihtämään jonkinlaisella puujalalla koko kisan.

Eveliina Piippo sen sijaan koki kovia heti yhdistelmäkilpailun alussa, kun toinen hiihtäjä kaatui hänen edessään, eikä hän ehtinyt puikata tästä ohi.

Piipon mielestä laskut eivät kuitenkaan ole pahoja. Jos tilaa olisi enemmän, ne tulisivat hänen mielestään hyvin askeltamalla.

– Keli on niin hidas tällä hetkellä, että ei se ole paha – kunhan mainosaidat on otettu pois, Piippo sanoi.

Eveliina Piippo kaatui yhdistelmäkisan alussa osana isompaa kolaria.

Ruuskasen kaatumisen jälkeen osa radan varrella olleista mainosaidoista poistettiin. Se ei täysin korjannut ongelmaa – myös naisten kisassa nähtiin massakolari, jossa yksi hiihtäjä laski mainosaitaa päin.

Niskanen otti kisassa alamäet varovasti ja aurasi ajoittain. Hänenkään mielestä rata ei kuitenkaan ole vaarallinen.

– Kyllä se oli ihan ok, halusin vain ottaa ne ”seiftisti”. Koska jos kaatuu, kisa menee siihen. Laskut ovat vain haastavia ja pehmeitä, mutta ei mitään katastrofeja.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *