• 21 heinäkuun, 2023

VAR muutti Lina Lehtovaaran tuomion MM-kisoissa – nigerialainen lensi sikailustaan suihkuun


Suomalainen erotuomari Lina Lehtovaaralla oli hankalia tilanteita tuomittavanaan MM-kisoissa. Kahta tuomiota muutettiin videoerotuomarijärjestelmän kautta.

Lina Lehtovaara tuomarina ottelussa.

Lina Lehtovaara tuomitsi ensimmäisen ottelunsa MM-kisoissa. Kuva: Getty Images

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Suomalainen huipputuomari Lina Lehtovaara tuomitsi varhain perjantaina ensimmäisen ottelunsa jalkapallon MM-kisoissa.

Lehtovaara jakoi oikeutta Nigerian ja Kanadan välisessä ottelussa. Pisteet tasattiin 0–0-tuloksella, mutta Lehtovaaralla riitti töitä. Hän antoi ottelussa kolme keltaista ja yhden punaisen kortin.

Peli ei ollut kaunista, mutta draamaa oli senkin edestä. Kinkkisiä tapahtumia riitti erityisesti toisella jaksolla, kun Francisca Ordega kaatoi Christine Sinclairin kuudentoista sisällä heti jakson alussa.

Lehtovaara ei tuominnut tilanteesta rangaistuspotkua, mutta tilanne ratkaistiin hetkeä myöhemmin videoerotuomarijärjestelmän kautta. Näissä kisoissa erotuomarit on mikitetty, ja he kertovat videotarkastuksen jälkeen tuomionsa koko stadionille.

– Tarkastuksen jälkeen lopullinen päätös on rangaistuspotku piittaamattomasta pelaamisesta, Lehtovaara kertoi.

Tilanne ei johtanut kuitenkaan maaliin, kun Chiamaka Nnadozie torjui Sinclairin yrityksen. Jos Sinclair onnistuu näissä kisoissa, hän on viimeistellyt kuusissa eri MM-kisoissa.

– Luultavasti nolaan hänet, mutta mielestäni hän on yksi parhaista nuorista maalivahdeista maailmassa. Hänen torjuntansa sytytti meidät. Se sai meidät tajuamaan, että meillä on vielä pelattavaa, Nigerian valmentaja Randy Waldrum hehkutti.

Abioudun sikaili

Lisäajalla Lehtovaara joutui toisen hankalamman tilanteen eteen, kun Nigerian Deborah Abiodun taklasi myöhässä Ashley Lawrencea. Lehtovaara antoi keltaisen kortin, mutta hetkeä myöhemmin tämäkin tarkastettiin videolta.

Hidastuksesta kävi ilmi, että Abioudun talloi Lawrencea nappiksillaan ja nigerialainen lähti ennenaikaisesti suihkuun punaisen kortin takia.

Yle Urheilun asiantuntija Tuija Hyyrynen näki, että Lehtovaara hoiti tehtävänsä todella hyvin. Hänen mukaansa Lehtovaaran pitkä kansainvälinen kokemus näkyi aamun ottelussa.

– Tuli koviakin taklauksia. Mielestäni punainen oli sellainen, mistä pitikin antaa punainen. Se oli vaarallinen taklaus. Kaikin puolin loistava suoritus, niin kuin aina. Vakuuttava suoritus ja pää kestää, Hyyrynen totesi.

Lehtovaara katsomassa tilannetta videolta.

Lehtovaara sai tutkia kahdesti tilanteita uusintana videotarkastelun takia. Kuva: Getty Images

Hyyrynen yllättyi, että Nigeria pystyi venymään tasapeliin ottelussa Kanadaa vastaan.

– Kun vielä katsoi, miten peli alkoi. Kanada hallitsi peliä aivan täysin ja lopussa Nigeria pääsi peliin mukaan. Kanadalla oli pilkku ja mahdollisuuksia ratkaista peli, mutta näin yllätyksiä tapahtuu. Nigeria on kyllä kova joukkue, Hyyrynen kehui.

Nigeria rikkoi

Ennakkosuosikkina otteluun lähtenyt Kanada hallitsi odotetusti pelin tapahtumia. Kun Nigeria ei päässyt palloon, se tyytyi rikkomaan. Nigeria rikkoi 16 ja Kanada kuusi kertaa.

– Tietysti olemme pöyristyneitä. Emme saaneet kolmea pistettä. Saimme kuitenkin yhden ja otimme kaksi pois vastustajalta, Kanadan valmentaja Beverly Priestman totesi.

B-lohkoa on kuvailtu erittäin tasaiseksi MM-kisoissa. Tasapelin myötä kamppailu kahdesta jatkopaikasta on entistä rajumpaa, kun lohkoa on jäljellä kaksi ottelua. Esimerkiksi Australia kohtaa seuraavaksi Nigerian. Voitolla Australia voi jo varmistaa paikkansa 16 joukossa.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *