• 5 maaliskuun, 2023

Suomen päävalmentaja arvosteli mitalikiimaa vaisujen MM-hiihtojen jälkeen – asiantuntijat tyrmäsivät näkemyksen


Sunnuntaina päättyneistä Planican MM-hiihdoista Suomen saldoksi jäi yksi hopeamitali, joka tuli miesten viestistä. Sen jälkeen parhaimmat sijoitukset olivat naisten viestijoukkueen neljäs sija ja Kerttu Niskasen viides sija yhdistelmäkisassa.

Krista Pärmäkoski oli kuudes yhdistelmäkisassa, Kerttu Niskanen 30 kilometrillä ja Iivo Niskanen kuudes 50 kilometrillä.

Saldo on raju verrattuna vuoden takaisiin Pekingin olympialaisiin, jossa Suomi nappasi huimat kuusi hiihtomitalia.

Suomen päävalmentajaa Teemu Pasasta lämmittivät viestijoukkueiden suoritukset Planicassa.

– Margninaalit ovat kuitenkin todella pieniä. Nyt asiat eivät onnistuneet niin kuin Pekingissä. Siellä onnistui todella moni asia, Pasanen sanoi.

Onko päävalmentaja huolissaan siitä, missä Suomen maastohiihto menee, kun kärki on todella kapea?

– En tiedä siitä. Viestissä saatiin juuri mitali. Ei se kärki ole kapea, Pasanen väitti.

– Meillä on ihaan ookoo -taso. Kärki ei vaan onnistunut ottamaan mitaleita. Kärjen pitäisi olla kovempi, että saisimme mitaleilta, Pasanen sanoi.

Päävalmentaja arvosteli suhtautumista menestykseen mitalit edellä.

– Laskemme paljon vain mitaleja. Neljännet ja viidet sijat ovat melkein kuin ei olisi hiihtänyt ollenkaan. Mitalin saaminen on pienestä kiinni.

Näin Teemu Pasanen puhui Planican MM-hiihtomenestyksestä.

Asiantuntijat eri mieltä mitalien merkityksestä

Ylen asiantuntija Ville Nousiainen oli eri mieltä Pasasen näkemyksestä.

– MM-kisoissa taistellaan mitaleista. Totta kai oli pieniä marginaaleja, mutta en ole mitaleista huolissaan. Ne olivat pomppia meille, Nousiainen huomautti ja muistutti, että kärkihiihtäjien takana muut suomalaiset jäivät kauas kärjestä.

Esimerkiksi 50 kilometrin kilpailussa Ville Ahonen ja Perttu Hyvärinen keskeyttivät. Ristomatti Hakola tuli maaliin 33. sijalla. Miehistä parasta antia Iivo Niskaen jälkeen henkilökohtaisilla matkoilla piti Perttu Hyvärinen 10. sijallaan yhdistelmäkilpailussa.

Nousiainen olikin huolissaan, kuinka kaukana muut suomalaismiehet olivat kärjestä MM-kisoissa.

– Enemmän miehiä pitäisi saada viidentoista parhaan joukkoon maailmancupissa ja MM-kisoissa. Se on vielä helpompaa MM-kisoissa, kun täällä saa olla vaan neljä hiihtäjää joka maasta, Nousiainen paalutti.

Ville Nousiainen katsoo kameraan.

Ville Nousiainen oli mukana edellisessä Suomen miesten viestijoukkueessa, joka toi arvokisamitalin. Nousiainen ankkuroi Suomen MM-pronssille Liberecissä 2009. Kuva: Tomi Hänninen – Chilipictures

Pasanen myönsi, että miesten kokonaispanos ei ollut sunnuntaina hyvä.

– Meillä oli ongelmia ensimmäisten suksien kanssa. Muut pojat paitsi Iivo jäivät kärkiporukoista. Sitten tuli taisteluhiihtoa. Hienoa, että Rise hiihti maaliin.

Suomea on pidetty hiihdon suurmaana, mutta naapurimaat Norja ja Ruotsi nappasivat jättipotit kisoista.

Norja otti 27 mitalia, joista 12 oli kultaisia. Ruotsi teki ennätykset MM-mitalien ja MM-kultamitalien määrässä yksissä kisoissa. Ruotsiin meni neljä kultaa ja yhteensä kaksitoista mitalia.

Suomi oli mitalitaulukossa vasta jaetulla kymmenennellä sijalla Italian kanssa.

Myös toisen hiihtoasiantuntijan Kalle Lassilan mukaan mitalit ovat oikea tapa mitata menestystä.

– Jos mitaleita ei tule, kukaan asianosainen ei voi olla tyytyväinen. Puhutaan kuitenkin suomalaisen huippu-urheilun yhdestä prioriteettilajista, Lassila sanoi.

Yles expertkommentaror Kalle Lassila i skid-VM 2023 i Planica.

Yle Urheilun asiantuntija Kalle Lassila ei usko, etttä Norjan dominointi maastohiihdossa hiipuisi. Kuva: Tomi Hänninen – Chilipictures

Lassilan mukaan asianomaisten pitää käydä MM-hiihtojen menestyksestä keväällä tiukkaa keskustelua.

– Pitää tehdä oikeasti sitten muutoksia, Lassila sanoi.

Planican MM-hiihdot eivät ole myöskään siinä mielessä poikkeukselliset, että myös vuoden 2015 ja 2019 MM-kisoissa Falunissa ja Seefeldissä Suomi jäi yhteen mitaliin. Niistä kustakin tuli yksi pronssi Suomelle.

Neljänsiä sijoja Suomelle tuli Falunissa ja Seefeldissä kuitenkin enemmän. Seefeldissä tuli kolme neljättä sijaa ja Falunissa kaksi, kun Planicassa tuli yksi.

Pasanen: Liikaa puhetta nyansseista

Ville Nousiainen ja Kalle Lassila patistivat lauantaina Ylen Urheilustudiossa lajiväkeä konkretiaan, kun puhuivat ratkaisukeinoista hiihtomenestyksen parantamiseksi.

MM-hiihtojen jälkeen keskustelu suomalaisen maastohiihdon tilasta käy kuumana. Pasanen tarjosi kysyttäessä oman näkemyksen aiheeseen.

– Menemme välillä keskusteluissa siihen, että puhutaan aika pienistä nyansseista ja säätämisestä. Kaikki lähtee raa’asta työstä ja perusharjoittelusta, Pasanen totesi.

Pasanen myöntää myös, että Norjan ja Ruotsin tasoon Suomella on vielä paljon tehtävää.

– Meillä on uusia nuoria tulossa. Nuorten MM-kisat näyttivät todella hyvältä. Täälläkin nähtiin yksi hyvä hiihtäjä, Pasanen viittasi viestimiesten 20-vuotiaaseen ankkuriin ja tämän talven nuorten maailmanmestariin Niko Anttolaan.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *