• 24 heinäkuun, 2023

Frisbeegolfin kasvanut suosio mahdollistaa suomalaispelaajien ammattilaisuuden – European Open keräsi lajin huiput Nokialle


Viime viikolla Suomeen rantautunut frisbeegolfin European Open keräsi Nokialle arviolta 15 000 katsojaa. Määrä on poikkeuksellinen, eikä lajin Suomessa nauttima huomio ole jäänyt kansainvälisiltä pelaajilta huomaamatta.

Fribeegolf-ammattilainen Niklas Anttila puttaa kiekon koriin.

Nokian European Open -turnauksessa pelannut Niklas Anttila puttaa kiekon koriin. Kuva: Jari Kärkkäinen / Yle

Kuluneella viikolla suomalaiset frisbeegolfin ystävät kerääntyivät Nokialle, kun Suomessa pelattiin lajin kansainvälisen kattojärjestön huipputurnaus PDGA:n European Open. Keskiviikosta sunnuntaihin kestäneessä tapahtumassa nähtiin maailman frisbeegolfhuiput ja viisipäiväiseen tapahtumaan saapui yleisöä arviolta 15 000. Naisten kisassa voiton vei hallitseva maailmanmestari, Viron Kristin Tattar. Hopeaa nappasi Suomen Heidi Laine. Avoin luokka oli yhdysvaltalaispelaajien juhlaa ja pokaalia pääsi nostamaan Corey Ellis. Suomen Väinö Mäkelä oli parhaana eurooppalaisena sijalla 11.

Maailman mittakaavassa suomalaisen yleisön kiinnostus turnaukseen on poikkeuksellinen, mikä ei ole jäänyt lajin pioneereihin kuuluvalta yhdysvaltalaiselta frisbeegolfammattilaiselta Nathan Sextonilta huomaamatta.

– Suomessa frisbeegolfilla on paljon faneja ja media on kiinnostunut lajista.

Frisbeegolf ammattilainen Nate Sexton.

Nate Sexton (oikealla) kipparoi turnauksen avauspäivänä järjestetyssä näytösmuotoisessa joukkuekilpailussa Yhdysvaltojen joukkuetta. Sextonin vieressä Euroopan joukkueen kapteeni, tanskalainen Karl Johan Nybo. Kuva: Jari Kärkkäinen / Yle

Vaikka frisbeegolfilla on Suomessa Yhdysvaltojen tapaan ”pienen lajin asema”, Sextonin mielestä Suomessa lajia kuitenkin arvostetaan Yhdysvaltoja enemmän.

Frisbeegolf on kehitetty alun perin Yhdysvalloissa 1960- ja 1970-lukujen taitteessa. Suomessa lajin suosion toistaiseksi voimakkain kasvu ajoittuu 2010-luvulle. Lajin suosiota lisäsi myös koronapandemia, sillä joukkuelajien oltua tauolla, matalan kynnyksen frisbeegolf tarjosi hyvän vaihtoehdon liikkua.

Suomessa frisbeegolfin keräämä kiinnostus ei ole jäänyt pohjoisamerikkalaisilta pelaajilta huomaamatta. Lajin viime vuosien kehityksessä Suomella onkin Sextonin mukaan ollut merkittävä rooli maan lähes tuhannen kentän ansiosta. Sieltä löytyy myös syy lajin suosioon Suomessa, sillä pelikentät ovat yleensä kuntien omistamia ja siten ilmaisia. Lisäksi lajin aloittaminen ei vaadi kiekkojen lisäksi muita välineitä.

Frisbeegolfin kasvu on mahdollistanut sen, että maailmalla ammatikseen pelaavia pelaajia tulee myös Suomesta. Yksi heistä on Euroopan mestari ja kaksinkertainen Suomen mestari Niklas Anttila. Saavuttaakseen lajin huipun, eurooppalaisten pelaajien on lähes poikkeuksetta pelattava Yhdysvalloissa, sillä lajin kilpailullisimmat turnaukset löytyvät sieltä.

Frisbeegolfammattilainen Niklas Anttila teki ennen pelejä lämmittelyheittoja sekä näytti, millaisia kiekkoja varustekassista löytyy. Video: Jari Kärkkäinen / Yle.

Suomen menestys lajissa perustuu Anttilan mukaan siihen, että Suomessa lajia pelataan pääosin lyhyillä väylillä metsäradoilla, mikä on pelaajalle kehittävää. Esimerkiksi Yhdysvalloissa lajia pelataan pääosin avoimilla kentillä.

Ammattilaisuuden näkökulmasta pelaajien merkittävimmät tulonlähteet ovat pelaajien omat yhteistyökumppanuudet sekä kiekkovalmistajien kiekkomyynnistä kertyvät tulot. Lajin kaupallisen kehityksen myötä yhä useammalla on mahdollisuus keskittyä pelaamisen ohessa täyspäiväiseen harjoitteluun.

– Nykyisin myös palkintopotit ovat kasvaneet, Anttila selventää.

Samalla sosiaalinen media on tuonut ammatikseen pelaaville pelaajille uusia mahdollisuuksia ansaita yhteistyökumppanuuksilla.

Lajin sosiaalisessa mediassa saama huomio on näkynyt selvästi nuorten pelaajien kiinnostuksessa.

– Esimerkiksi Väinö Mäkelä teki korona-aikana paljon materiaalia Youtubeen ja muihin sosiaalisen median kanaviin. Näin nuoret innostuivat lajista, joka on helppo aloittaa.

Myös frisbeegolfin kaksinkertainen Euroopan mestari, viisinkertainen Suomen mestari ja MM-hopeamitalisti Henna Blomroos on tunnistanut esikuvien merkityksen lajin suosiossa.

– Suomalainen frisbeegolfyhteisö on tosi hyvä. Täällä Nokialla on tosi paljon lapsia ja nuoria katsomassa kisoja. Sitä ei maailmalla missään muualla näe. Nuoria harrastajia tulee, sillä lajin parista löytyy isoja esikuvia. Lisäksi lajin harrastaminen on helppoa.

Frisbeegolf- ammattilainen Henna Blomroos.

Henna Blomroos kehui Nokialla järjestetyn turnauksen tunnelmaa ja iloitsi mahdollisuudesta pelata suomalaisyleisön edessä. Kuva: Jari Kärkkäinen / Yle

Yhdysvaltojen takana laji on kehittynyt viime vuosina Euroopassa huimasti. Sekä Anttila että Blomroos nimeävät Suomen kovimmiksi haastajiksi Viron, Norjan sekä Ruotsin.

Nokialla Anttilan ja Blomroosin kisat eivät menneet odotusten mukaisesti. Anttila sijoittui avoimessa sarjassa jaetulle sijalle 23 ja Blomroos naisten sarjassa jaetulle sijalle 9.



Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *