• 8 heinäkuun, 2023

”Mihin nämä rahat on priorisoitu?”


Paraurheilun Ranskan MM-kisojen kahdeksan miljoonan euron budjetista kovin suurta osaa ei ole varattu urheilijoiden käymälöihin. Stadionin invavessojen määrän voi laskea yhden käden sormilla.

Praurheilun MM-kisat Charlety Stadiumilla heinäkuussa 2023.

Parayleisurheilun MM-kisat ovat vauhdissa Pariisissa. Kuva: Getty Images

Parayleisurheilun MM-kisat järjestetään Pariisissa 8.–17.7. Yle näyttää kisoja tiistaista 11.7. alkaen. Lähetystiedot löydät täältä.

Parayleisurheilun MM-kilpailut alkoivat tänään Pariisissa. Suomen joukkue matkasi Ranskaan aiemmin tällä viikolla ja on sittemmin törmännyt erikoisiin haasteisiin kisapaikalla.

Logististen ongelmien ja vajaamittaisen lämmittelyradan ohella suurimman haasteen ovat aiheuttaneet puutteelliset WC-tilat sekä kisan päänäyttämöllä Charlety Stadiumilla että harjoituskentällä.

– Asiat, joista aiemmin on huomautettu, ovat jääneet toteuttamatta. Nopealla ynnäyksellä kisastadionilla on käytössä neljä tai viisi esteetöntä vessaa, mikä on tuhannen paraurheilijan fasiliteetiksi täysin riittämätön määrä, ratakelaaja Esa-Pekka Mattila kertoo Yle Urheilulle.

Mattila kertoi näkemyksensä tilanteesta myös Twitterissä.

Mattila toimii Suomessa sekä Olympiakomitean että Paralympiakomitean urheilijavaliokunnan puheenjohtajana. Vaikka hän kokee velvollisuudekseen nostaa epäkohtia esille, fokus on ennen kaikkea itse kisassa.

– Kilpailemassa täällä ollaan ja siihen yritämme keskittyä. Paraurheilun saavuttaman mediakaistan käyttäisi paljon mieluummin urheilusaavutuksiin kuin tämänkaltaisiin ongelmiin.

– Eniten ärsyttää, että kansainväliset liitot toivovat paraurheilun MM-kisojen olevan edistyneitä huippu-urheilun tapahtumia. Se kuitenkin edellyttäisi, että perusvaatimukset olisivat kunnossa, Mattila lataa.

MM-kisojen budjetti on kahdesan miljoonaa euroa. Mattila pohtii avoimesti kyseisen rahasumman käyttöä.

– Ihmetyttää, mihin nämä rahat on priorisoitu ja millä tavalla. Varsinkin, kun ongelmat ovat olleet tiedossa. Edelleen luotetaan liikaa organisaatioiden oma-aloitteisuuteen.

Esa-Pekka Mattila kelaa Kuortane Gamesissa vuonna 2021.

Mattila kelaa Pariisissa ensi viikolla 100 metrillä ja tavoittelee kauden parastaan. Kuva: Elmeri Elo / All Over Press

WC-tilojen ongelmat vaivaavat myös harjoituskentällä. Käytössä on pelkästään muutama bajamaja, joissa ei ole juoksevaa vettä.

– Normaalisti se olisi ok, mutta parapuolella hygienialla on isompi merkitys. Ikävä tilanne, että tästä ei ollut ennakkoon mitään mainintaa. Mielestäni tämä on väärä paikka, mistä on lähdetty säästämään. Tai sitten asiaa ei ole edes mietitty, Mattila huokaa.

Suomi osallistuu MM-kisoihin kymmenen urheilijan joukkueella. MM-kisojen paralympiaohjelmassa olevien lajien neljä parasta luokittain varmistavat maapaikan vuoden 2024 Pariisin kesäparalympialaisiin.

Paraurheilun MM-kisat ja kaikki suomalaissuoritukset nähdään Ylen kanavilla tiistaista 11.7. alkaen.

Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *