• 7 maaliskuun, 2023

Onni-koira sai oudon kohtauksen ja karkasi – Suomessa katoaa vuosittain satoja koiria


Lappeenrannassa karannut suomenlapinkoira Onni pääsi kotiin. Etsintä oli yli vuorokauden kestänyt jännitysnäytelmä.

Onni palasi kotiin pitkän karkumatkan jälkeen.

Antti Kososen päivä lähti sunnuntaina käyntiin oudolla käänteellä. Hänen yleensä tottelevainen Onni-koiransa käyttäytyi kummallisesti.

Kosonen päästi Onnin vapaaksi omalla pihallaan. Tavallisesti koira tulee luo heti kutsuttaessa. Nyt Onni oli kuitenkin välttelevä ja alkoi oksentaa.

– Käytös ei ollut lainkaan Onnin tapaista. Näytti siltä, kuin koira olisi saanut jonkin neurologisen kohtauksen, sanoo ensihoitajana työskentelevä omistaja.

Viime vuotta yli 700 kadonnutta

– Suomessa karkaa päivittäin koiria, kertoo verkkosivua Karkurit.fi ylläpitävä Maija Ankkuri.

Sivusto tilastoi kadonneita eläimiä maanlaajuisesti. Viime vuonna yhdistykselle ilmoitettiin 724 kadonnutta koiraa. Valtaosa näistä koirista on jo löytynyt. Löytymättä on 70 koiraa. Varastetuiksi ilmoitettiin viime vuonna 11 koiraa.

– Kaikki kadonneet koirat eivät tule meidän tietoomme, sanoo Ankkuri.

Suomenlapinkoira Onni istuu lumihangessa.

Onni on omistajansa mukaan kiltti ja ystävällinen koira. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Ilmoituksia sosiaaliseen mediaan

Onni ei antanut kiinni omistajalleen, vaan käyttäytyi kuin ei olisi tuntenut häntä. Se juoksi karkuun, ohittaen matkalla toisen koiran, jonka kanssa se tavallisesti leikki. Kosonen huolestui ja alkoi laittaa ilmoituksia kadonneesta ystävästä.

Tämä on Maija Ankkurin mukaan hyvä tapa toimia.

– Vihjeitä koiran liikkeistä kannattaa pyytää sosiaalisessa mediassa. Lähtökohta on, että omistaja itse etsii koiraa saamiensa havaintojen perusteella, hän kertoo.

Karkurin nimeä ei kannata mainita ilmoituksessa. Suorien osoitetietojen antamista ulkopuolisille kannattaa myös välttää, jotta tilanne ei houkuttele vääränlaisia ihmisiä. Karanneita eläimiä on Ankkurin mukaan myös varastettu.

Kolmisenkymmentä mukana etsimässä

Pian havaintoja Onnista alkoi tulla. Lappeenrannan Voisalmesta karannut koira vaelsi kymmeniä kilometrejä. Monet Kososelle aivan tuntemattomat henkilöt auttoivat etsinnässä. Eräs jopa lainasi droneaan koiran paikantamiseen.

– Taksikuski ajoi etsien ja vartioliikkeen miehet pitivät silmänsä auki, kiittää Kosonen.

Etsintöihin osallistui kolmisenkymmentä henkilöä.

Moni karkuri palaa kotiin itse

Maija Ankkurin mukaan useat karanneet koirat palaavat kotiin itse. Mikäli koira karkaa metsässä, voi karkupaikalle jättää jonkin esineen tai vaatteen, jossa on omistajan haju.

Karkuria voi myös yrittää houkutella esiin ruuantuoksun tai toisen koiran avulla. Toiset koirat kiinnostivat lopulta myös Onnia.

Suomenlapinkoira Onni hakee palloa lumihangessa.

Nyt Onni vaikuttaa olevan kunnossa ja leikkii innoissaan Antti Kososen heittämällä pallolla. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Lyöttäytyi toisen koiran seuraan

Maanantaina Taipalsaaren Paarmalassa töistä palannut henkilö yllättyi. Hänen ajokoiransa seuraksi oli saapunut tuntematon suomenlapinkoira. Internetin selailun jälkeen hän tajusi, että kyseessä on todennäköisesti paljon etsitty Onni. Hän otti yhteyden omistajaan.

– Onni tunnisti minut heti ja vaikutti olevan oma itsensä. Nuoli kasvojani ja oli innoissaan jälleennäkemisestä, kertoo Kosonen.

Syy Onnin erikoiselle käytökselle karkuunlähtöpäivänä ei ole selvinnyt. Kosonen sanoo, että edessä ovat todennäköisesti eläinlääkärikäynti ja tutkimukset. Juuri nyt hän on kiitollinen, että koira saatiin kotiin hyvinvoivana ja iloisena omana itsenään.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *