• 11 kesäkuun, 2023

Manchester City teki historiaa – Rodri pyssytti seurahistorian isoimman täysosuman Istanbulin illassa

Manchester City on voittanut seurahistoriansa ensimmäisen kerran jalkapallon Mestarien liigan. City voitti tällä kaudella myös Valioliigan ja FA-cupin.

Ilkay Guendogan nostaa himoitun UCL-pokaalin Manchester Citylle

Ilkay Guendogan nostaa himoitun UCL-pokaalin Manchester Citylle Kuva: Getty Images

Manchester City on voittanut Interin 1–0 (0-0) jalkapallon Mestarien liigan finaalissa 72000 katsojan edessä Istanbulissa.

Ratkaisumaalista vastasi ottelun 68. minuutilla Cityn Rodri, jonka tarkalle ja kovalle laukaukselle 15 metristä Interin maalivahdilla Andre Onanalla ei ollut sanan sijaa.

Maalipaikan Citylle pohjustivat Manuel Akanji, joka lähetti pystysyötön Interin rangaistusalueelle sekä keskisektorille leikannut ja osuman alustanut Bernardo Silva.

Interillä oli pari, kolme huippupaikkaa tasoittaa lopussa ottelu, mutta italialaisten maalijyvä ei ollut kohdillaan.

Ottelun 70. minuutilla, vain pari minuuttia Cityn maalin jälkeen Inter oli lähellä tasoitusta. Federico Dimarco nosti pallon yli City-vahti Edersonin, mutta peliväline kolahti ylärimaan ja kimposi siitä takaisin Dimarcolle, jonka paluupusku osui maalin edessä omaan pelaajaan, vaihtomies Romelu Lukakun jalkaan.

Interillä oli 88. minuutilla mahtava tasoituspaikka, mutta Lukakun pusku parista metristä, keskeltä maalia suuntautui City-vahti Edersonin jalkoihin. Myös lisäajan viime hetkillä Ederson ehti torjua Interin Robin Gosensin tasoitusyrityksen.

De Bruynen UCL-finaalien epäonnelle jatkoa

Avauspuoliaika oli tylsä ja taktinen, eikä siinä mässäilty tekopaikoilla.

Ensimmäisen jakson parhaan ja käytännössä ainoan tekopaikan 27. minuutilla Erling Haalandille juoni takareittään loukannut ja vaihtoon yhdeksän minuuttia myöhemmin joutunut Cityn avainpelaaja Kevin de Bruyne.

Norjalaisen maalihirmun laukaus suuntautui pienehköstä kulmasta kohti Interin kamerunilaismaalivahti Onanaa. Haalandille ottelu ilman maalia oli jo viides perättäinen.

31-vuotiaan belgialaistaituri de Bruynen tilalle tuli Phil Foden. De Bruyne joutui jättämään myös vuoden 2021 finaalin kesken loukkaantumisen takia.

Kultavelho Pep Guardiola

Espanjalainen Pep Guardiola, 52, saapui Manchester Cityn päävalmentajaksi kaudeksi 2016–17. Sen jälkeen City on voittanut Valioliigan peräti viidesti, FA-cupin kahdesti, liigacupin neljästi ja nyt myös Mestarien liigan.

Edelllisen kerran City oli UCL-finaalissa keväällä 2021, mutta silloin lontoolaisjoukkue Chelsea voitti finaalin.

Manchester City vei tällä kaudella historiallisen triplan. Englantilaisista joukkueista Valioliigan, FA-cupin ja Mestarien liigan on samalla kaudella voittanut aiemmin vain Manchester United 1998–99.

52-vuotiaalle Pep Guardiolalle tripla oli jo uran toinen. Hän valloitti kotimaan liigan ja cupin sekä Mestarien liigan jo Barcelonan päävalmentajana 2008–09.

Päävalmentajista Mestarien liigan on voittanut neljä kertaa Carlo Ancelotti. Guardiola nousi kolmeen voittoon yhdessä Bob Paisleyn ja Zinedine Zidanen kanssa.