• 21 elokuun, 2023

Miksi kaksi isoa sähkömarkkinoihin vaikuttavaa työtä tehdään samaan aikaan? Fingrid vastaa


Fingridin mukaan sähkönsiirtoon ja -tuotantoon vaikuttavat isot työt suunnitellaan tarkasti etukäteen. Investointeja tehdään kuitenkin nyt niin paljon, ettei päällekkäisyyksiltä voi välttyä.

Tuomas Rauhala seisoo toimistohuoneessa. Taustalla juliste voimalinjoista.

Fingridin voimajärjestelmän käytön johtaja Tuomas Rauhalan mukaan sähköverkon investointitahti on nyt niin kova, ettei päällikkäisiltä töihin liittyviltä käyttökatkoilta voi välttyä. Kuva: Mikko Koski / Yle

Maanantaina pörssisähkön hinta kipuaa korkeimmillaan jopa 68 senttiin kilowattitunnilta. Korkeat hinnat johtuvat Suomen sähkönsiirtoon ja -tuotantoon viime viikosta lähtien vaikuttaneista useista häiriötekijöistä.

Osa häiriötekijöistä on yllättäen tuotantoon tai siirtoon iskeneitä vikoja, joita huolletaan paraikaa kuntoon.

Kuitenkin Fortumin Loviisan ydinvoimalaitoksen vuosihuolto ja Suomi-Ruotsi-siirtoyhteyksiin vaikuttavat Aurora Line -siirtoyhteyden rakennustyöt ovat olleet pitkään tiedossa.

Minkä takia nämä kaksi isoa sähkönsiirtoon- ja tuotantoon vaikuttavaa työtä tehdään samaan aikaan, kantaverkkoyhtiö Fingridin voimajärjestelmän käytön johtaja Tuomas Rauhala?

– Kun teemme kantaverkon keskeytyssuunnittelua, niin katsomme edellisen vuoden syksynä koko seuraavaa vuotta. Kuten viime vuosina, tänäkin vuonna keskeinen haaste on kasvaneet investointimäärät.

Rauhala sanoo, että mitä enemmän verkossa rakennetaan, sitä enemmän tehdään näiden investointitöiden yhteydessä vaadittavia keskeytyksiä. Lisäksi Rauhalan mukaan usein myrskyjen ja ukkosten vaivaama heinäkuu pidetään vapaana etenkin rajasiirtoyhteyksiin liittyviltä töiltä, mikä kasaa niihin liittyvää tekemistä loppukesälle ja syksylle.

– Tämänkin kesän ja syksyn aikana meillä on lähes 50 pääsiirtoverkon keskeytystä. Näille pyritään kaikille hakemaan mahdollisimman hyvin rakennusaikatauluja palveleva ja asiakkaille mahdollisimman vähän haittoja aiheuttava ajankohta. Palapeli on luonteeltaan sellainen, että välttämättäkin näitä päällekkäisyyksiä tulee.

Jos siis oli ennalta tiedossa, että Loviisan ydinvoimalan vuosihuolto ja Aurora Line -työt tuntuvat sähkön hinnassa, miksei asiasta tiedotettu enempää?

– Tällä hetkellä tilanteeseen vaikuttaa OL2-yksikön viankorjaus ja Fenno-Skan 1 -siirtoyhteyden viankorjaus. Näiden lisäksi Ruotsissa on käynnissä viankorjaus, joka vaikuttaa sieltä tulevan sähkön määrään. Tämä viankorjausten suma osuu samaan aikaan suunniteltujen töiden sekä tuulettomaan, erittäin tyyneen ajankohtaan.

Rauhalan mukaan Fingrid näkee tilanteessa kuitenkin opittavaa tiedottamisen suhteen. Isoista, sähkömarkkinoihin vaikuttavista muutoksista pitää vastaisuudessa tiedottaa yhä aloitteellisemmin.

– Kun häiriöiden aiheuttamat viankorjaukset, myös esimerkiksi Ruotsin tapahtumat, vaikuttavat niin paljon, on tärkeää pyrkiä jakamaan kokonaiskuvaa.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *