• 8 elokuun, 2023

Bob Marleyn tytär on pelastanut Jamaikan jalkapallomaajoukkueen jo kahdesti – nyt MM-kisojen sensaatiolle kerättiin uskomaton summa rahaa


Kaikki jalkapallon MM-kisoista: Kisauutiset, puheenaiheet, Futistietäjä, ohjelma, tulokset ja tilastot löydät Ylen MM-kisasivuilta täältä.

Jalkapallon MM-kisoissa yllättänyt Jamaika voi yltää puolivälieriin, kun se kohtaa tiistaina Kolumbian neljännesvälierissä. Jo pudotuspelipaikka on historiallinen, maan ensimmäinen MM-kisoissa.

Vielä muutama kuukausi sitten Jamaika joutui kuitenkin keräämään rahaa MM-kisareissunsa matkakulujen kattamiseksi.

Vastuuta otti muun muassa Jamaikan keskikenttäpelaaja Havana Solaun äiti Sanda Phillips-Brower, joka lanseesari ”Reggae girlz rise up” -nimisen kampanjan.

Rahoituskampanja on tuonut toistaiseksi joukkueelle yli 74 000 dollaria eli 67 000 euroa. Toinen kampanja tuotti Jamaikalle 45 000 dollaria.

– Äitini on erittäin tarmokas henkilö. Hän on suuri fani ja totesi vain, että haluaa auttaa kaikin mahdollisin tavoin, Solaun sanoi AP:n mukaan.

Rebeca Spenser  koppaa pallon syliinsä.

Jamaika pelasi maalittoman tasapelin Brasiliaa vastaan. Rebecca Spenser torjui ottelussa Jamaikan maalilla. Kuva: Getty Images

Jamaikan maalivahti Rebecca Spenser on todennut viime vuosien olleen taloudellisesti vaikeita. Hän myös lisäsi, ettei joukkue todennäköisesti olisi kisoissa ilman maan jalkapalloliiton ulkopuolista tukea.

Yksi merkittävä tekijä kaiken taustalla on ollut artistilegenda Bob Marleyn vanhimmalla tyttärellä, Cedella Marleylla. Juuri hänellä on ollut tärkeä rooli, että Jamaikan jalkapallojoukkue on herätetty henkiin kahdesti viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Ensimmäisen kerran Jamaikan jalkapalloliitto päätti naisten joukkueen toiminnan vuonna 2008 rahoituksen puutteen takia. Kuusi vuotta myöhemmin, vuonna 2014, Cedellan poika toi kotiin Jamaikan jalkapalloliiton jakaman rahoituspyynnön toiminnan käynnistämiseksi.

Cedella Marley soitti puheluita. Hänelle kävi ilmi, että liiton leikkausten takia Jamaikan naisten jalkapallomaajoukkuetta ei ollut ollut juuri lainkaan olemassa edellisten neljän vuoden aikana.

Cedella pohti ensin, oliko kyse vain jalkapalloon liittyvästä asiasta. Ei ollut, sillä miesten joukkueen rahoitukseen ei oltu koskettu.

– Ihmiset sanoivat naisille ei ilman mitään syytä. Mitä enemmän tutustuin asiaan, sitä vihaisempi olin, Cedella sanoi ESPN:lle vuonna 2019.

Cedella ryhtyi välittömästi toimiin. Hän kirjoitti nopeasti kappaleen Strike Hard veljiensä Damienin ja Steven kanssa saadakseen rahoitusta joukkueelle. He saivat kerättyä yhden vuoden aikana 300 000 dollaria.

Cedella Marley kuvattuna aurinkolaseissa.

Cedella Marley on ollut mukana tukemassa Jamaikan jalkapallomaajoukkuetta. Kuva: Getty Images

Pelaajat pettyneitä olosuhteisiin

Toisen kerran toiminta päättyi väliaikaisesti vuonna 2016. Silloin Cedellalla oli merkittävä rooli, että Hue Menzies otti valmennusvastuun. Menzies johti Jamaikan lopulta historian ensimmäistä kertaa MM-kisoihin vuonna 2019.

Tänä päivänä Jamaika kamppailee edelleen rahoituksen suhteen. Viime kuussa moni joukkueen pelaajista vei avoimen kirjeen Jamaikan liitolle. He ilmaisivat olevansa äärimmäisen pettyneitä MM-kisavalmisteluiden olosuhteisiin, joita he kuvailivat ala-arvoisiksi.

Jamaikan liitto myönsi tiedotteessaan, ettei asioita ole tehty täydellisesti. Liitto kertoo työskentelevänsä ahkerasti ratkaistakseen pelaajien huolenaiheet.

Vuoden 2019 MM-kisoissa Jamaikaa edustanut Chinyelu Asher totesi CNN:lle, että pelaajien lausunnon tarkoituksena oli saada liitto suhtautumaan naisten joukkueeseen vakavammin.

Asherin mukaan joukkueella on tällä hetkellä sopimus liiton kanssa, mutta heidän silti täytyi julkaista lausunto varmistaakseen, että he saavat parhaan mahdollisen tuen MM-kisoihin.

Jamaika juhlii paikkaa 16 joukossa.

Jamaika ylsi historiallisesti ensimmäistä kertaa MM-kisoissa 16 parhaan joukkoon. Kuva: Future Publishing via Getty Imag

Muutos innostaa

Kaksi kertaa Jamaikan suosta nostanut Cedella Marley on kuitenkin seurannut innostuneena, miten asenteet jalkapalloilevia naisia kohtaan ovat muuttuneet.

Marley kommentoi CNN:lle, kuinka jalkapalloileville naisille on sanottu jo pitkään Jamaikalla, etteivät he ole tärkeitä.

– ‘Ette ansaitse rahaa, ette tuo katsojia. Ette tee sitä, ette tee tätä’. Kukaan ei halunnut antaa yhteistyösopimuksia, koska se on naisten joukkue, Marley sanoi.

– On hauskaa nähdä, kuinka kaikki tämä on muuttunut dramaattisesti. Ei vain meidän naisilla, vaan kaikkialla maailmassa. Ja se saa minut innostuneeksi.

Jamaika kohtaa Kolumbian tiistaina klo 11 alkavassa neljännesvälierässä. Katso suoraa lähetystä tästä linkistä.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *