• 25 huhtikuun, 2023

Venäjä urkkii rajanylittäjiltä kännykkäkoodia, joka mahdollistaa matkailijoiden seurannan


Useita Venäjällä käyviä suomalaisia on joutunut kuulusteluihin Venäjän rajalla sen jälkeen, kun Suomi liittyi Natoon huhtikuun alussa.

lähikuva kännykästä ja sormista

Venäjän rajaviranomaiset ovat kyselleet rajanylittäjiltä kännyköiden IMEI-koodeja. Kuvituskuva. Kuva: AOP

Venäjän rajaviranomaiset ovat selvittäneet suomalaisten rajanylittäjien kännyköiden IMEI-koodeja rajanylityksen yhteydessä.

Asia selvisi, kun Yle haastatteli Venäjän rajaviranomaisten kuulusteluihin joutuneita suomalaisia. Useat suomalaiset ovat joutuneet Venäjän rajaviranomaisten kuulusteluihin sen jälkeen, kun Suomi liittyi Natoon huhtikuun alussa.

Lisää: Suomalaiset joutuneet kuulusteluihin Venäjän rajalla: ”Heitä kiinnosti sotilasarvo, palveluspaikka ja yhteydet Suomen armeijaan”

IMEI-koodi on 15 merkkiä pitkä puhelinkohtainen sarjanumero, joka mahdollistaa yksittäisen laitteen tunnistamisen matkapuhelinverkossa. Koodi ei muutu SIM-korttia vaihdettaessa.

Mahdollistaa seuraamisen Venäjällä

Suomalaisen Elisa-tietoliikenneyhtiön tietoturvajohtajan Teemu Mäkelän mukaan IMEI-koodin avulla Venäjän viranomaiset voivat seurata kännykän haltijan liikkumista Venäjällä, jos heillä on pääsy paikallisiin kännykkäverkkoihin.

– Se on mahdollista, jos he kirjaavat rajalla puhelimen haltijan henkilötiedot ja hänen puhelimensa IMEI-koodin ja yhdistävät nämä toisiinsa seuratessaan kännykän liikkeitä verkossa, tietoturvajohtaja Teemu Mäkelä sanoo.

Mäkelän mukaan rajalla luovutettu IMEI-koodi ei anna Venäjän viranomaisille mahdollisuutta seurata kännykkää enää Suomessa, koska Venäjän viranomaisilla ei ole pääsyä suomalaisiin kännykkäverkkohin.

Parempi jättää kännykkä kotiin

Elisan tietoturvajohtaja Teemu Mäkelä kehottaa Venäjälle matkustavia suomalaisia jättämään kotiin kännykän, jota he tavallisesti käyttävät Suomessa. Venäjälle on parempi mennä erillisen kännykän kanssa.

– Voi ostaa vaikka jonkun halvan puhelimen Venäjän kännykäksi, Mäkelä sanoo.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *