• 23 helmikuun, 2023

Venäjän laivaston lippulaiva pullistelee Ukrainaan hyökkäämisen vuosipäivänä sotaharjoituksissa Etelä-Afrikassa


Viimeisimmällä teknologialla varustettu Venäjän ylpeys, Amiraali Gorškov purjehti Richards Bayn satamaan keskiviikkona. Aluksella on hypersoonisia ohjuksia.

Venäjän laivaston lippulaiva Amiraali Gorškov on niin kutsuttu monitoimifregatti, jonka aseistuksena on Venäjän kehittyneintä aseteknologiaa sisältäviä hypersoonisia ohjuksia Tsirkoneita.

Niiden kerrotaan olevan vaikeasti torjuttavia, koska ne kykenevät lentämään ohjatusti kohteeseensa jopa viisinkertaisella äänennopeudella.

Venäläisten ohjusten kantamaksi kerrotaan 900 kilometriä. Ydinkärjillä varustettuina hypersooniset ohjukset muodostavat Venäjän asevoimien keskeisimmän pelotteen tällä hetkellä.

Kiina ja Yhdysvallat kehittelevät paraikaa omia versioitaan vastaavista ohjuksista.

Amiraali Gorškov osallistuu kymmenpäiväisiin sotaharjoituksiin Etelä-Afrikan itärannikolla yhdessä kiinalaisten ja eteläafrikkalaisten kanssa. Alus purjehti Richards Bayn satamaan keskiviikkona.

laiva

Ohjusristeilijä Amiraali Gorškov vieraili Kuubassa kesäkuussa 2019. Kuva: EPA-EFE

Kolmen maan yhteisharjoitukset käynnistyvät perjantaina. Etelä-Afrikka puhuu rutiiniharjoituksista, mutta nykyisessä maailmantilanteessa, jossa Venäjä käy aggressiivista sotaa Ukrainaa vastaan, niitä on arvosteltu. Pelkona on, että harjoitukset vaarantavat suhteet länsivaltoihin.

Kaiken lisäksi harjoitusten ajankohta on juuri Venäjän hyökkäyksen vuosipäivä, mikä närkästyttänee länsimaita.

Etelä-Afrikka ei Kiinan tavoin ole tuominnut Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.

Venäjän merivoimat haluaisi kymmeniä uusia fregatteja

Venäläinen uutistoimisto TASS kertoi aiemmin, että fregatti testaisi hypersoonista ohjusta harjoituksissa.

Kapteeni Oleg Gladkij kuitenkin kiisti väitteen.

– Harjoituksiin kuuluu vaikeuksiin joutuneen aluksen auttamista, merirosvojen kaappaaman aluksen auttamista sekä merimaaleihin tulittamista. Hypersoonisia aseita ei käytetä.

Venäjän valtio on tilannut Amiraali Gorškov -luokan fregatteja kaikkiaan kahdeksan kappaletta, kertoo Military Today (siirryt toiseen palveluun). Merivoimat on ilmoittanut tarpeekseen 20–30 alusta.

Se on suunniteltu toimimaan muita pinta-aluksia vastaan sekä sukellusveneitä vastaan ja toimimaan saattotehtävissä. Aluksen kaasuturbiinimoottorit on valmistettu Ukrainassa.

Hypersoonisten ohjusten lisäksi aseistuksena on muun muassa Kalibr-risteilyohjuksia, joiden kantama on 2 500 kilometriä.

Tiistaina yksinvaltainen presidentti Vladimir Putin ilmoitti, että Venäjä vetäytyy Yhdysvaltojen kanssa solmitusta ydinaseiden valvontasopimuksesta.

Lähde: ReutersSource link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *