• 19 toukokuun, 2023

SM-kultaa juhlinut Seagulls pelaa puolet pienemmässä hallissa kuin pahin kilpailijansa – tämä on kauan odotetun Helsinki Gardenin tilanne


Seagullsin toimitusjohtaja Milla Valjus sanoo, että Kisahallin kapasiteetti riittää runkosarjan otteluissa. Uutta areenaa voidaan päästä rakentamaan ensi vuonna.

Timo Heinonen heittämäisillään palloa.

Täysi tupa todisti vihdoin SM-kultaa voittaneen Timo Heinosen, 41, otteita Korisliigan neljännessä loppuottelussa Helsingissä. Kuva: Markku Ulander/ Lehtikuva

Miesten Korisliigan tuore Suomen mestari Helsinki Seagulls pelaa kotipelinsä Töölön Kisahallissa, johon mahtuu enimmillään 1 500 katsojaa. Esimerkiksi finaalivastustaja Karhu Basketin uudenkarheaan halliin Kauhajoella mahtuu 3 800 koripallon seuraajaa, vaikka Kauhajoen asukasmäärä (noin 13 000) on vain murto-osa Helsingin lukemista.

Finaalisarjan pelit Helsingissä myytiin loppuun kymmenessä minuutissa. Pitäisikö pääkaupungin koripalloylpeyden päästä suurempaan kotihalliin?

Seagullsin toimitusjohtaja Milla Valjus sanoo, että tunnelmallisen Kisahallin kapasiteetti riittää pääsääntöisesti hyvin runkosarjan otteluissa.

– Hallikysymys nousee aina ajankohtaiseksi kun tulee menestystä, ja yhtäkkiä koripallosta kiinnostuneiden määrä nousee huomattavasti Korisliigan runkosarjaotteluihin verrattuna, Valjus kertoi sähköpostin välityksellä.

Valjus arvioi, että finaalipelit Karhu Basketia vastaan olisivat voineet kerätä 3 000–5 000 katsojaa isommassa hallissa.

– Isommassa hallissa, kuten Nordiksella tai Metro-areenassa, pelaaminen on kustannuksiltaan monikymmenkertaista Kisahalliin nähden ja vaatii lisätyövoimaa ja tuotannon suunnittelua hyvissä ajoin.

– Kisahallissa katsojat pääsevät lähelle kenttää, ja kaikkialta istumakatsomosta on hyvät näkymät. Tunnelma on ”Kisiksen” ehdoton vahvuustekijä, kuten voitokkaassa finaaliottelussa päästiin kokemaan.

Töölön kisahalli

Töölön kisahalli. Kuva: Jaani Lampinen / Yle

Valjus sanoo, että Euroliigaa ja muita kansainvälisiä pelejä varten Helsinkiin tarvitaan kansainväliset palvelut täyttävä koripalloareena.

– Töölön Kisahallissa emme pysty kehittämään ravintola- ja oheispalveluita, koska tilaa ei ole, ja toimimme Helsingin kaupungin vuokralaisena. Vuokralaisen näkökulmasta olemme Kisahalliin erittäin tyytyväisiä.

Seagullsin on määrä siirtyä pelaamaan ottelunsa tulevaisuudessa Nordenskiöldinkadun jäähalliin, kunhan hallin yhteyteen kaavailtu Helsinki Garden -monitoimiareena valmistuu.

Rakennustöihin mahdollisesti ensi vuonna

Helsinki Garden -hanke on ollut vireillä jo pitkään, mutta mitään ei ole vielä rakennettu. Vuonna 2015 areenaa suunniteltiin Mäntymäen kentälle Olympiastadionin viereen.

Yksityiseen rahoitukseen nojaava projekti on edennyt hitaasti, ja esimerkiksi hankesijoittajana mukana ollut rakennusyhtiö YIT vetäytyi hankkeesta viime vuoden syksyllä.

Monitoimiareenan hinnaksi on arvioitu Ilta-Sanomien mukaan (siirryt toiseen palveluun) 600–800 miljoonaa euroa.

Koronapandemia, Ukrainan sota, koronnousut ja hankkeen vastustajat valituksineen ovat hidastaneet hanketta, Helsinki Gardenin johtohahmo ja jääkiekkoseura Helsingin IFK:n puheenjohtaja Timo Everi kertoo.

Hanke on tällä hetkellä kaupungin käsittelyssä, ja hallin tontinvarausta käsitellään uudelleen Helsingin kuntapolitiikassa todennäköisesti alkukesästä. Aiempi varaus päättyi vuonna 2020.

Helsinki Garden havainnekuva.

Havainnekuva Helsinki Gardenista. Kuva: Arkkitehtuuritoimisto B & M Oy

Everin mukaan rakennustyöt voisivat alkaa ensi vuonna. Hän näkee uuden hallin välttämättömäksi, sillä helsinkiläiset urheilun toimijat antavat muille etumatkaa olosuhteissa.

– Stadin koripallo ja muutkin sisäpalloilulajit tarvitsevat arvoisensa areenan, jos aiotaan pitää ne hengissä. On oltava sellaiset fasiliteetit, missä on järkevää harjoittaa urheiluliiketoimintaa.

– Helsinki Garden tulee tarjoamaan yli 20 isolle ja merkittävälle lajille, alkaen telinevoimistelusta ja cheerleadingista, niiden ansaitsemat tilat. Tilat, joita niillä tällä hetkellä ei ole. Jokainen päivä, kuukausi ja vuosi, kun sitä ei ole, vaikeuttaa toimintaa.

Everin mukaan monitoimiareena piristäisi myös Helsingin tapahtumakulttuuria, matkailua ja hotelliliiketoimintaa, kuten Tampereen uusi areena on tehnyt Pirkanmaalla.

– Näille on valtava tarve. Sen merkitys on suurempi kuin jokin yksittäinen seura. Seagullsin tai HIFK:n merkitystä Helsingille ei tule väheksyä, mutta on hyvä ymmärtää, että koko Tampere saa ansaittua arvonnousua ja merkittävää välillistä ja välitöntä hyötyä siitä, että siellä on uusi ja upea areena.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *