• 6 maaliskuun, 2023

Miesystävä jännitti Reetta Hurskeen mestaruusjuoksua koripalloarjen keskellä Romaniassa – “Naapurit varmaan kuulivat ensimmäisenä kovaa huutoa”


Reetta Hurske kesti sunnuntaina ennakkosuosikin paineet ja voitti Euroopan mestaruuden 60 metrin pika-aidoissa Istanbulissa. Hurskeen kumppani Topias Palmi seurasi kilpailua kännykästään satojen kilometrien päässä Romaniassa omassa vuokra-asunnossaan.

– Puoli tuntia ennen finaalia piti alkaa tehdä jotain muuta, vaikka lähetys pyörikin koko ajan. Ei pystynyt vain istumaan ja odottelemaan, vaan ihan kaikkea turhaa tuli tehtyä, kun jännitti toden teolla, koripalloammattilaisena Craiovassa pelaava Palmi kertoo Ylelle.

Palmi itse oli lauantai-iltana huippuvireessä, kun hän iski 29 pistettä Craiovan 85–72-vierasvoitossa Timisoarasta. Joukkue kotiutui vierasreissulta myöhään, joten Palmi heräsi sopivasti ennen sunnuntain ensimmäistä juoksua.

– Herätyskello oli soimassa viisi minuuttia ennen välierän alkua, joten se meni ilman sen suurempaa jännittelyä, Palmi sanoo.

Jos Palmi seurasi kilpailua Romaniassa puhelimen ruudulta, pääsi Tampereen Pyrinnön toiminnanjohtaja Elisa Hakanen todistamaan paraatipaikalta seuran supertähden mestaruutta.

– Pääsin seuraamaan juoksua hyvin läheltä maaliviivaa. Jännitti ihan hirveästi. Pari tuntia ennen finaalia en pystynyt enää tekemään oikein mitään, kun oli ajatukset jo finaalissa, Hakanen sanoi.

Palmi sanoo, että varaslähdön riski jännittää aina kilpailuissa eniten, sillä lähtö on Hurskeen suurin vahvuus.

– Kun finaalissa päästiin ensimmäisen aidan yli, oli kova luotto, että taas mennään ja kovaa, Palmi tunnelmoi.

Mestaruuden varmistuminen oli ikimuistoinen hetki juoksijan lisäksi myös kumppanille.

– Naapurit varmaan kuulivat ensimmäisenä kovaa huutoa. Oli todella iloiset ja juhlavat fiilikset, Palmi kertasi pika-aiturin maaliintuloa.

Lassi Tuovi antaa ohjeita Topias Palmille EM-ottelussa Israelia vastaan 2.9.2022.

Viime syksynä EM-kisoissa Susijengiä edustanut Topias Palmi (oik.) iski lauantaina peräti 29 pistettä, kun hänen joukkueensa Craiova katkaisi kolmen ottelun tappioputkensa. Kuva: EPA-EFE / All Over Press

Hakanen on seurannut Hurskeen uraa pikkujuniorista asti. Tuore Euroopan mestari on jäänyt Hakasen mieleen jo varhain monipuolisena ja määrätietoisena urheilijana. Mestaruus herkisti pitkän linjan pyrintöläisen.

– Kyynel tuli silmään, kun mietti, miten paljon Reetta on tehnyt töitä mestaruuden eteen. Oli myös ihana seurata Reettan omia tunteenpurkauksia voiton jälkeen, Hakanen avasi kisan jälkeisiä tunteitaan.

Muuttuneesta asetelmasta EM-kisoihin

Hurske on itsekin sanonut, että lähti EM-halleihin uudesta tilanteesta. Loistavassa vireessä koko talven ollut pika-aituri oli yksi kilpailun ennakkosuosikeista, jonka muut halusivat voittaa. Aiemmin urallaan nimenomaan Hurske oli ollut haastaja.

– Nyt Reetta ei ollut haastajan roolissa vaan monet muut olivat haastamassa häntä. Oli hienoa, miten hän suoriutui kaikesta jännityksestä huolimatta ja pystyi niin sanotusti tekemään työn, mikä piti tehdä, Palmi avasi uutta tilannetta.

Urheilijapariskunta oli yhteydessä toisiinsa läpi viikonlopun. Launtaina ja sunnuntaina kommunikointi oli pitkälti viestittelyä. Etenkin välierän ja finaalin välissä sunnuntaina tähän oli hyvin aikaa. Aituri palasi välierän jälkeen hotellille.

– Yleensä ollaan kisapaikkojen netin armoilla. Nyt alkoi pienimuotoinen radiohiljaisuus, kun Reetta meni hallille, Palmi paljastaa.

Voiton jälkeen Palmi viestitti välittömästi onnittelut mestarille. Nopean puhelun pariskunta ehti soittamaan palkintojenjaon jälkeen.

– Nämä olivat hallikauden pääkisat, eikä tältä hallikaudelta olisi ollut enempää otettavissa. Oli todella hieno ja onnellinen hetki, Palmi kertasi sunnuntai-iltaa.

Maanantai-iltana Turkista kotiutuneelle Euroopan mestarille Palmilla oli vielä yksi kysymys. Hurske pääsi vastaamaan tähän Yle Urheilun haastattelussa lentokentällä.

Tamperelaiselta mestarilta voi kysyä, että siivet vai mustamakkara?

– Noh, mitä tuohon vastaisin… Vastataan siivillä, Hurske naurahti vastaukseksi.

Katso, miten Reetta Hurske reagoi Yle Urheilun haastattelussa Suomeen palattuaan yllättävään kysymyksen, jossa Topias Palmilla oli sormensa pelissä.

Palkinto vuosien työstä

Hurske paransi tällä hallikaudella 60 metrin aitojen ennätystään peräti 14 sadasosaa. Tuloskunto on ollut lisäksi äärimmäisen tasainen läpi talven.

– Yksittäisiä heikompia päiviä on treeneissä ollut, mutta onnistuneesti paras vire on ollut juuri kisapäivinä, Palmi kertoi menestyksekkäästä talvesta.

Katso, miten Reetta Hurske juoksi Euroopan mestaruuteen.

Hurskeen ja hänen valmentajansa Marjukka Suihkon yhteistyö on kestänyt 17 vuotta. Viime vuosina työtä menestyksen eteen on tehty Palmin mukaan paljon. Toista aktiiviurheilijaa lämmittää, miten sitoutuneesti Hurske harjoittelee ja keskittyy myös oheistoimintaan harjoittelun ulkopuolella.

– Nyt ”Maukan” kanssa toimiva tapa treenata on selkästi löytynyt. Reetta on pysynyt myös terveenä, mikä on iso apu kehityksessä, Palmi sanoo.

Lue lisää: Rehtori ja mallioppilas Hurske – tällainen on tuoreen Euroopan mestarin 17 vuoden matka kultamitalistiksi

Pariskunta ei todennäköisesti vielä hetkeen pääse näkemään toisiaan. Palmin kotikaupunki Craiova on Romaniassa hankalien kulkuyhteyksien päässä, eikä koripalloilija ehdi kesken kevätkauden käymään Suomessa. Hän sanookin, että seuraavan kerran he näkevät, kun maajoukkuepelaaja palaa Suomeen kesälomille.

– Runkosarja on loppusuoralla, joten ei tässä kautta hirveästi ole enää jäljellä. Tärkeimmät loppupelit ja mahdolliset pudotuspelit menevät aika hujauksessa, Palmi sanoo.

Valmentaja Marjukka Suihko ja Reetta Hurske Pirkka areenalla Tampereella.

Marjukka Suihko (vas.) ja Reetta Hurske ovat tehneet vuosia yhteistyötä, mikä on tällä talvikaudella realisoitunut huippumenestykseksi. Kuva: Antti Lähteenmäki / Yle

Hurskeelle Hakanen lupaa, että Pyrintö järjestää jonkunlaiset juhlat mestarille Suomessa.

– Olen sen verran taikauskoinen, etten miettinyt juhlallisuuksia etukäteen. Tottakai tätä pitää jollain tavalla juhlistaa, ja joitain ideoita jo on, Hakanen paljastaa.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *