• 9 maaliskuun, 2023

Matias Mäkynen: SDP ei ole valmis kuuden miljardin sopeuttamistoimiinSDP ja kokoomus ovat erimielisiä ensi vaalikauden talouden sopeuttamistoimien kokonaissummasta. SDP:n Matias Mäkynen ja kokoomuksen Elina Valtonen väittelivät säästökeinoista A-Talkissa.

– Emme ole valmiita kuuden miljardin sopeuttamistoimiin, jyrähtää SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen.

Valtiovarainministeriö julkaisi viikon alussa listan, jossa esiteltiin yli 40 mahdollista leikkauskohdetta. Valtiovarainministeriön mukaan julkista taloutta tulisi vahvistaa kahden seuraavan vaalikauden aikana noin yhdeksällä miljardilla eurolla. Tästä jopa kuusi miljardia tulisi ministeriön mukaan toteuttaa ensi vaalikaudella.

Mäkysen mukaan säästötoimet ovat tulevalla vaalikaudella välttämättömiä. SDP:n tavoite on Mäkysen mukaan 3,5–6 miljardissa eurossa, mutta ei luku sisällä vain sopeuttamista.

– Siinä on mukana työllisyyden kehitys, siinä on mukana talouskasvu sekä sopeutusta leikkausten ja veronkorotusten kautta.

Kokoomuksen varapuheenjohtaja Elina Valtonen kuvaa Mäkysen ehdottamia keinoja ”vasemmiston triplaveeksi”.

– Verot, velka, valtionkapitalismi. Maassa, joka verottaa lähes ankarimmin koko maailmassa, te olette nostamassa veroja.

SDP:n Mäkynen korostaa, että sopeutustoimet sisältävät arvovalintoja.

– Puuttumatta koulutukseen, sosiaaliturvaan tai sosiaali- ja terveyspalveluihin ei saada kuutta miljardia kasaan. Sen takia on arvovalinta, halutaanko sopeuttamistoimet tehdä leikkaamalla, etupainotteisesti vai voidaanko käyttää myös esimerkiksi verotusta.

Kokoomuksen Valtonen puolestaan nostaa esimerkiksi kokoomuksen ehdottamista leikkauksista työttömyysturvan uudistamisen.

– Työttömyysturva ei saa kasvaa nopeammin kuin palkat. Nyt olemme jo siinä tilanteessa, että meillä on kannustinloukkuja. Ei voi olla niin, että pienituloinen ihminen jättää mieluummin työt tekemättä ja siirtyy sosiaaliturvaan, koska ansio on parempi.

Katso A-Talkin koko lähetys Yle Areenasta. Voit keskustella aiheesta 10.3. kello 23 asti.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *