• 21 huhtikuun, 2023

Suomen viisukappale on nyt niin kovassa nosteessa, että siitä on tehty coverit jo espanjaksi ja viroksi


Käärijän Cha cha cha kerää huomiota nyt cover-versioina. Viisutoimittaja pitää kappaletta sopivan tarttuvana ja erikoisena mutta samalla yksinkertaisena.

Käärijä eli Jere Pöyhönen vihreässä paidassa UMK 23:n finaalissa heti voittovedon jälkeen.

Käärijä eli Jere Pöyhönen lähtee edustamaan Suomea Euroviisuihin Liverpooliin. Cha cha cha -kappale on saanut poikkeuksellisen paljon kansainvälistä huomiota jo ennen kisoja. Kuva: Miikka Varila / Yle

Y si cojo una botella y minetras yo te grito. Sama suomennettuna: Jos otan pullon ja huudan sinulle.

Näin lauletaan Suomen euroviisuedustaja Käärijän Cha cha cha -kappaleesta tehdyssä espanjankielisessä cover-versiossa.

Cover on ladattu itsMarkMatt-nimiselle kanavalle videopalvelu Youtubessa. (siirryt toiseen palveluun) Se oli saanut perjantai-iltapäivään mennessä, alle vuorokaudessa yli 8 000 näyttökertaa.

Tapaus on yksi esimerkki siitä, miten kovassa nosteessa sekä kappale että Käärijän hahmo nyt ovat, katsoo Radio Suomen viisutoimittaja Sanna Pirkkalainen.

– Käärijä erottuu niin selkeästi joukosta, Pirkkalainen analysoi tämän kevään viisuja.

Syy sille, miksi kappale on niin hyvin coveroitava, piilee hänen mukaansa siinä, että kappale on tarttuva ja erikoinen mutta samalla tarpeeksi yksinkertainen.

Pirkkalainen mainitsee muun muassa kappaleen keskeisen elementin, syntetisaattorikuvion, joka tekee siitä hyvän coveroitavan.

– Simppeliys toimii tässä tapauksessa.

Suomen viisukappaleesta on ehditty tehdä cover-versio myös ainakin sukulaiskieli virolla (siirryt toiseen palveluun) (Youtube).

Viisutoimittaja: Monelta maalta puuttuu wau-efekti

Sanna Pirkkalaisen mielestä Käärijä-ilmiö saa hyvin tilaa siksikin, että viisukappaleiden joukosta ei ole erottunut useita kappaleita ja artisteja, joissa olisi niin sanottua wau-efektiä.

– Tänä vuonna monissa kappaleissa on menty varman päälle, viisutoimittaja sanoo.

Hän mainitsee, että myös esimerkiksi Kroatian kappale, Let 3 -yhtyeen Mama ŠČ! erottuu edukseen, mutta sillä ei ole samanlaista tarttumapintaa kuin Suomen kappaleessa.

Viulucovereita julkaiseva Oneviolin on kerännyt suosiota etenkin Tiktokissa. Hänen julkaisemallaan Cha cha cha -viuluversiolla (siirryt toiseen palveluun) on palvelussa yli 170 000 näyttökertaa.

Yksi selittävä tekijä Käärijän viisukappaleen viraaliuteen on Käärijän itsensä persoona, joka on Pirkkalaisen mielestä valloittava.

– Käärijän hahmo on kiinnostava, sympaattinen, hauska ja turvallisella tavalla räävitön.

Pirkkalaisen mukaan se, että kappale on ollut todella viraali muun muassa Tiktokissa ja Youtubessa, voi hyvinkin konkretisoitua hyvänä viisumenestyksenä. Hän ei kuitenkaan uskalla ottaa kantaa siihen, tuleeko kisoista ykkössijaa.

Tiktokin voimasta esimerkki on viime vuoden toisen sijan saanut Britannian edustaja Sam Ryder.

– Hän tuli lähes täysin tunnetuksi Tiktokin kautta, Pirkkalainen sanoo.

Eniten Pirkkalaista jännittää Käärijän viisutuloksessa se, miten raadit äänestävät. Kansa on kappaleen puolella.

– Hämmästyn, jos Suomi ei ole viiden parhaan joukossa, Pirkkalainen uskaltaa sanoa.

Suomen euroviisuedustaja Käärijä kadotti maaliskuussa kuuluisan muskelitakkinsa – se löytyi lopulta tieltä lojumasta ja päätyi sattuman kautta tämän espoolaisperheen haltuun. Video on julkaistu maaliskuussa 2023. Video: Antti Kolppo / Yle, Matti Myller / Yle

Voit keskustella aiheesta lauantaihin 22. huhtikuuta kello 23:een asti.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *