• 11 huhtikuun, 2023

Emilia Vesa palasi kotiin ja huuhtoi heti SM-kultaa – nyt hän kerää kiitosta Naisleijonien pirteässä kolmoskentässä


Suomen naisten jääkiekkomaajoukkue teki alkusarjassa sen, mitä siltä odotettiinkin: voitti alkulohkon puhtaan sarjan päätteeksi maalierolla 26–3.

Onnistumisia nähtiin laajalla rintamalla, sillä peräti kuusitoista pelaaja pääsi neljässä ensimmäisessä ottelussa pisteille.

Yhdestä alkulohkon positiivisimmasta esityksestä vastasi Suomen kolmoskenttä, joka on pitänyt vauhtia yllä ottelusta toiseen. Neljän ottelun jälkeen Jenniina Nylundilla on kasassa tehot 4+1, Emilia Vesalla 4+0 ja Sofianna Sundelinilla 0+4.

– He pystyvät tulemaan vähän ykkös- ja kakkoskentän takaa. Olemme puhuneet roolituksesta ja he tietävät, että heiltä odotetaan maaleja. He ovat kaikki aika samantyylisiä pelaajia: kovia luistelijoita, pystyvät karvaamaan kiekkoa, mutta heiltä löytyy myös taitoa, Naisleijonien apuvalmentaja Saara Niemi kuvaili.

sAARA niemi valmentaa HIFK:ta.

Saara Niemi on myös SM-kultaa voittaneen Helsingin IFK:n päävalmentaja. Kuva: Tomi Hänninen / Yle

Kolmikko on ollut kauden aikana myös isossa roolissa seurajoukkkueissaan: viidettä kauttaan Pohjois-Amerikassa viihtyvä Jenniina Nylund St. Cloud State Universityn riveissä, Sofianna Sundelin Kuortaneella ja Vesa HIFK:ssa.

– He ovat tottuneet tekemään tulosta. Todella monipuolisia ja samanrytmisiä pelaajia, Niemi jatkoi.

Kolmikosta Vesa jatkoi maalitehtailuaan myös päätöskamppailussa Unkaria vastaan, vaikka matkassa näyttikin olevan hieman onnea. Suomi voitti lopulta 5–0.

– Toimii kentällisellä tosi hyvin, on helppo pelata. Se auttaa. Meillä on kaikilla todella samanlainen pelityyli ja hyvä liike. On tosi hauska pelata siinä. Puhumme paljon toisillemme, Vesa avasi ottelun jälkeen onnistumisen avaimia.

Suomen apuvalmentajana kisoissa toimiva Niemi tuntee Vesan erityisen hyvin, sillä hän toimii 22-vuotiaan suomalaishyökkääjän seurajoukkue HIFK:n päävalmentajana.

HIFK:n pelaajat juhlivat 3-2 ja Suomen mestaruuden voittoa jääkiekon naisten Liigan kolmannessa loppu0ottelussa HIFK - Kiekko-Espoo Helsingissä.

HIFK juhli keväällä historian ensimmäistä mestaruuttaan. Finaalissa kaatui kestomenestyjä Kiekko-Espoo. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Vesa takoi runkosarjassa tehot 22+31=53, mikä oikeutti viidenteen sijaan. Pudotuspeleissä hän oli kolmanneksi tehokkain (7+12) heti seurakavereidensa, tshekkihyökkääjä Michaela Pejzlovan ja Sanni Vanhasen jälkeen.

Saara Niemi kuvailee Emilia Vesan alkuturnausta

Kausi päättyi Helsingin IFK:n ensimmäisiin kultajuhliin.

– Emilialla on hyvä kausi alla, hän lähti varmasti hyvällä itseluottamuksella lähti kisoihin. Hän on pelannut seurajoukkueessaan isossa roolissa. Mikä hänen kohdallaan on tärkeää, hän on pystynyt parantamaan peliään kauden aikana, myös täällä kisoissa, Niemi aloitti.

– Emilialla on toki aikaisempiakin arvokisakokemuksia, mutta peli on ollut vähän ehkä ailahtelevaa. Näissä neljässä ottelussa hän on onnistunut pitämään tasonsa. Hän on ollut todella nälkäisenä maalin edustalla. On ollut hienoa nähdä, että hän on ottanut askelia eteenpäin.

Paluu HIFK:n riveihin

Helsingissä syntynyt Vesa siirtyi kaudeksi 2016–2017 Kuortaneelle nuorten maajoukkuehautomoon. Paluu pääkaupunkiseudulle koitti kaudeksi 2020–21, jolloin osoitteeksi valikoitui vielä Kiekko-Espoo.

– Juttelimme ensimmäisen kerran, kun hän palasi Kuortaneelta, mutta silloin Emilia päätyi Espooseen. Viime vuonna hän otti kauden päätteeksi yhteyttä. Hän on alunperin Helsingistä ja pelannut HIFK:n poikajunioreissa, joten tämä oli vähän kuin kotiinpaluu, Niemi nauroi.

HIFK:n Emilia Vesa (vas.) laukoo kohti Kiekko-Espoon maalivahtia Tiia Pajarista.

Emilia Vesa vaihtoi Kiekko-Espoon HIFK:n riveihin. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

HIFK:ssa Vesa on käynyt tiheään seuran aamuharjoituksissa. Taitovalmentaja Martin Andlerin kanssa on hiottu laukausta ja kiekonkäsittelyä.

– Näen, että niissä on menty eteenpäin. Lisäksi hän on pelannut HIFK:n alle 16-vuotiaiden poikien kanssa säännöllisesti, Niemi luetteli.

Harjoittelijana Niemi kuvailee Vesaa innokkaaksi.

– Hän kuuntelee paljon ja analysoi peliä. Hänellä on todella kova palo pelaamiseen. Hän on kova harjoittelija.

Toistaiseksi MM-turnauksessa Vesa on iskenyt neljä maalia. Mutta mihin Niemi näkee, että Vesa voi tulevaisuudessa yltää?

– Hän on nuori pelaaja ja hänellä on mahdollisuus kehittää vielä yksilötaitojaan. En lähde hänelle asettamaan rajoja. Varmasti ulkomaat kutsuvat jossain kohtaa ja maajoukkueessa on mahdollista yltää kärkiketjuihin. Luistelu on niin kovalla tasolla ja muutkin lajitaidot menneet eteenpäin, että rahkeet on ihan mihin vain.

Suomen pelit MM-turnauksessa jatkuvat torstaina puolivälierissä. Vastustaja selviää viimeistään keskiviikon vastaisena aamuna.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *