• 12 kesäkuun, 2023

Silvio Berlusconi oli Italian vaikutusvaltaisimpia ihmisiä, jota kansa vihasi ja rakasti


Italian entinen pääministeri, senaattori ja yrittäjä Silvio Berlusconi kuoli 86-vuotiaana synnyinkaupungissaan Milanossa San Raffaelen sairaalassa kesäkuun 12. päivänä.

Berlusconi oli kärsinyt terveysongelmista pitkään. Hänellä oli sydänvaivoja ja leukemia. Vuonna 2020 hän sairasti koronataudin, jonka jälkioireet pitkittyivät.

Berlusconi oli paitsi fasistihallinnon jälkeen pisimpään hallinnut pääministeri Italiassa, myös menestynyt yrittäjä. Forbes-lehden mukaan hänen omaisuutensa oli 6,4 miljardin arvoinen, mikä teki hänestä Italian kolmanneksi rikkaimman ihmisen.

Silvio Berlusconi istuu pöydän ääressä.

Silvio Berlusconi pääministerikaudellaan vuonna 2009 Roomassa. Kuva: Alberto Pizzoli / AFP

Berlusconi tuli tunnetuksi paitsi liiketoimistaan ja poliittisesta urastaan, myös toistuvista skandaaleista, rikossyytteistä ja epäsopivistakin kommenteistaan. Pääministerinä ollessaan hän muun muassa kommentoi Yhdysvaltain presidentti Barack Obaman ihonväriä ja sanoi tätä ruskettuneeksi.

Itseään hän on puolestaan nimittänyt maailman parhaaksi johtajaksi ja politiikan Jeesukseksi.

Ristiriitaisen hahmon vaikutusvalta italialaisessa yhteiskunnassa oli suuri. Hänen kaupalliset televisiokanavansa toivat viihteen italialaisiin koteihin, ja hänen aiemmin omistamansa jalkapalloseura AC Milan voitti Italian jalkapallon ykkösliigan useita kertoja.

Suomalaisia hän tölväisi muun muassa 2000-luvun alussa, kun Italia kilpaili Suomen kanssa EU:n elintarvikeviraston sijoituspaikasta. Berlusconi moitti suomalaista ruokaa pahanmakuiseksi ja vertasi italialaista savukinkkua suomalaiseen poroon. Myös suomalaiset puukirkot saivat sanan säilästä: ne olivat Berlusconin vuonna 2009 esittämän kommentin mukaan ”purkukuntoisia hökötyksiä”.

Silvio Berlusconi ja Jyrki Katainen Helsingissä.

Silvio Berlusconi ja Jyrki Katainen Helsingissä vuonna 2011. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Politiikkaan lähtenyt bisnesmies

Berlusconi oli Italiassa tunnettu yrittäjä jo ennen politiikkaan lähtemistään. Nuorena Berlusconi työskenteli risteilylaivalla viihdeisäntänä. Sitten tulivat media- ja mainosbisnes sekä jalkapallo.

Berlusconin perhe omistaa Italian suurimman kaupallisen televisioyhtiö Mediasetin, jolla on kolme televisiokanavaa sekä mainosjätti Fininvestin. Lisäksi Berlusconi omisti aiemmin urheiluseura AC Milanin, joka voitti useita Italian ykkösjalkapalloliiga Serie A:n mestaruuksia. Vuonna 2017 hän luopui Milanista, mutta osti seuraavana vuonna Monzan joukkueen, jonka omistaja hän oli kuolemaansa asti.

Laaja mediaomistus antoi Berlusconille valtavan vallan siinä, mikä oli maan uutisagendalla ja miten asioita käsiteltiin.

Silvio Berlusconi.

Silvio Berlusconi kuvattuna vuonna 2013 Italiassa. Berlusconi toimi Forza Italian johtohahmona vuosia. Kuva: Gabriel Bouys / AFP

Pääministeriksi Berlusconi nousi ensimmäistä kertaa vuonna 1994, kun hänen perustamansa oikeistopuolue Forza Italia voitti vaalit. Berlusconi lähti politiikkaan pian sen jälkeen, kun Tangentopoli-nimellä tunnettu korruptioskandaali johti lähestulkoon kokonaisen poliitikkosukupolven väistymiseen.

Berlusconi ehti olla pääministerinä neljä eri kertaa vuosina 1994–2011 – yhteensä yhdeksän vuotta, pidempään kuin kukaan muu italialainen fasistijohtaja Benito Mussolinin jälkeen.

Berlusconi toi vakavaan politiikkaan kaupallisuutta ja henkilövetoisuutta. Häntä on kutsuttu Italian politiikan ensimmäiseksi populistiksi.

Äänestäjiä Berlusconi houkutteli muun muassa lupaamalla eläkeuudistuksia ja vakuuttamalla italialaisille, ettei ikinä nostaisi veroja. Skandaaleista ja syytteistä huolimatta vahva kannattajapohja elää yhä – erityisesti eläkeläisten keskuudessa.

– Olemme ainoa puolue, joka ei tähtää keräämään rahaa italialaisten taskuista, Berlusconi sanoi usein syyttäessään Italian vasemmistoa verojen korottamisesta.

Putinin ja Gaddafin kaveri

Poliittista uraa varjostivat yksityiselämän skandaalit ja oikeusjutut. Hän on ollut syytteessä 35 kertaa muun muassa alaikäiseen sekaantumisesta, poliittisen aseman väärinkäytöstä, lahjusten antamisesta ja korruptiosta.

Avioliittoja Berlusconi solmi kaksi, joista hänellä on yhteensä viisi lasta. Hänellä oli myös nuori avopuoliso, jonka kanssa hän järjesti epäviralliset häät viime vuoden keväänä.

Berlusconi kohahdutti ympäri maailmaa läpi uransa seksistisillä kommenteillaan. Kaksi italialaista naiskansanedustajaa myös syytti Berlusconia jo vuonna 2009 seksuaalisesta häirinnästä.

Berlusconin televisiokanavien naisia esineellistävä kuvasto on myös usein ollut Italian tasa-arvoaktivistien kritiikin ja poliittisten vastustajien kohteena.

Moni muistaa myös otsikoihin nousseet Berlusconin kosteat bunga bunga -nimellä tunnetut juhlat tämän huvilalla Sardinian saarella.

– Olen epäilemättä ihminen, joka on joutunut pahimman (poliittisen) vainon kohteeksi koko ihmiskunnan historian aikana, Berlusconi sanoi vuonna 2009, kun hänen parlamentaarinen syytesuojansa poistettiin.

Vuonna 2011 Berlusconi joutui jättämään pääministerin tehtävän viimeistä kertaa Italiaa ravistelleen talouskriisin keskellä. Vuonna 2013 hänet tuomittiin veropetoksista, ja hän menetti edustajan paikkansa parlamentissa.

Silvio Berlusconi äänestämässä.

Silvio Berlusconi äänestämässä Milanossa vuonna 2019. Kuva: Miguel Medina / AFP

Berlusconin poliittisen uran luultiin olleen sinetöity, mutta toisin kävi. Vuoden 2019 eurovaaleissa hänet valittiin europarlamenttiin ja vuoden 2022 vaaleissa jälleen Italian parlamenttiin senaattoriksi. Hänen puolueensa Forza Italia on nyt osa maan laitaoikeistohallitusta.

Uransa aikana Berlusconi piti yllä lämpimiä välejä kansainvälisesti ristiriitaisiin hallitsijoihin kuten Libyan entiseen yksinvaltias Muammar Gaddafiin. Myös Berlusconin ja Venäjän presidentti Vladimir Putinin läheinen ystävyys oli paljon otsikoissa.

Venäjän hyökättyä Ukrainaan helmikuussa 2022 Berlusconi otti etäisyyttä Putiniin, mutta silti ajoittain puolusteli yhä vanhan ystävänsä tekosia.

Silvio Berlusconi (etualalla tummassa puvussa) ja Venäjän presidentti Vladimir Putin (valkoinen paita ja farmarit) vierailivat Venäjän miehittämällä Krimin niemimaalla syyskuussa 2015.

Silvio Berlusconi (etualalla tummassa puvussa) ja Venäjän presidentti Vladimir Putin vierailivat Venäjän miehittämällä Krimin niemimaalla vuonna 2015. Kuva: Kremlin Pool / Alamy / AOP

Vihattu ja rakastettu naurattaja

Vaikka Berlusconilla on ollut vahva kannattajapohja, moni erityisesti nuorempi italialainen suorastaan inhoaa hänen ajattelumaailmaansa, eikä jaa sitä millään tasolla.

Silti Berlusconia kohtaan tunnetaan tiettyä sympatiaa. Italialaisille Berlusconi on personaggio, eli hahmo, jonka poliittista, kulttuurista ja taloudellista vaikutusta kenenkään on mahdoton kiistää.

Viime aikoina Berlusconi oli yhä vähemmän julkisuudessa sairastelunsa takia. Viime syyskuun parlamenttivaalien alla hän kuitenkin rekisteröityi TikTokiin houkutellakseen nuoria äänestäjiä. Hänen videoistaan tuli hitti.

Hän myös esiintyi viimeisiä kertoja yleisön edessä parlamenttivaalien alla, oikeistoliittouman kampanjatapahtuman päätöstilaisuudessa Roomassa.

Silvio Berlusconi kädet ilmassa.

Forza Italian johtaja Silvio Berlusconi puhumassa vuonna 2022 vaalikampanjan aikana. Kuva: Alberto Pizzoli / AFP

Siellä hän vitsaili yleisön edessä tunnistettavan berlusconimaiseen tapaan. Juontaja juonsi Berlusconin sisään sanomalla: ”Italian menestynein yrittäjä ja poliittisesti vaikutusvaltaisin mies”.

– Kuka sinulle maksoi siitä, että sanot noin, Berlusconi kommentoi, ja yleisö räjähti nauruun.

Video Berlusconin uran vaiheista.

Voit keskustella aiheesta 13.6. klo 23:een saakka.



Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *