• 15 maaliskuun, 2023

Linda Sällström ja Petteri Forsell hehkuttavat Erling Haalandin voimaa ja pelisilmää – ”Tuo on taito, josta itselläni ei ole hajuakaan”


Suomalaispelaajat kertovat, mikä tekee Haalandista heidän mielestään maailmanluokan viimeistelijän ja mitä he voisivat oppia hurjavireiseltä norjalaiselta.

Erling Haaland ja Bernardo Silva kuvassa.

Haaland rysäytti viiden maalin illallaan Mestarien liigan maalipörssin kärkeen. Bernardo Silva mukana juhlimassa. Kuva: Alex Livesey – Danehouse / Getty Images

Ennätyksiä tiistain Mestarien liigan ottelussa rikkoneen Erling Haalandin maalintekotaidot herättävät ihailua myös suomalaispelaajien keskuudessa. Helmarien kaikkien aikojen maalitykki Linda Sällström haluaisi oppia norjalaishyökkääjän kyvyn hakeutua maalipaikoille puolustajien puristuksessa.

– Nopeutta löytyy jonkin verran itseltänikin, mutta jos raakaa fyysistä kaksinkamppailuvoimaa löytyisi saman verran kuin häneltä, se antaisi omaan pelaamiseeni vähän lisäbuustia.

Sällströmin mukaan juuri fyysiset ominaisuudet erottavat Haalandin muista pelaajista.

– Nopeus ja räjähtävä voima. Ei häntä kyllä kovin helpolla pysäytetä. Veikkaan, että hän on jokaisen puolustajan pahin painajainen.

Kotonaan rangaistusalueella

Haaland viimeisteli Leipzig-ottelun ensimmäisen osumansa rangaistuspilkulta ja loput sitäkin lähempää maalia irtopalloista. FC Interin hyökkäävän keskikentän Petteri Forsellin mukaan kyse ei voi olla vain tuurista, kun Haaland oli neljä kertaa oikeassa paikassa oikeaan aikaan.

– Helppo sanoa, että reboundit pomppivat. Mutta jos niitä tulee noin monta, niin kyllä silloin on joku sellainen pelisilmä, jota meillä tavallisilla ei ole. Haaland näkee, mihin pallo on todennäköisimmin tulossa. Tuo on taito, josta itselläni ei ole hajuakaan.

Forsell korostaa Haalandin liikettä rangaistusalueen sisällä. City-tähti ei oikeastaan koskaan ole boksissa täysin paikallaan, vaan tekee aina uusia liikkeitä, jotta olisi vapaana syöttöä varten.

– Hän on koko ajan valmis tekemään maalin. Kun pallo on tulossa boksiin, hän uskoo sataprosenttisesti, että se tulee hänelle joka kerta. Hän ei ole koskaan yllättynyt saadessaan pallon. Se on mielestäni kaikista tärkein syy, miksi hän pystyy toiminaan maalin edessä niin ”tappavasti” ja tehokkaasti.

Forsell haluaisi oppia Haalandin taidon operoida parhaalla maalintekosektorilla eli rangaistusalueen sisällä. Forsell toimii itse usein boksin ulkopuolella

– Se johtuu siitä, että osaan vähän lukea, mihin pallo tulee, jos se tulee pois boksista. Sieltä on tietenkin vaikeampi tehdä maali kuin boksin sisältä. Boksissa pitäisi olla todella valmis ja luottaa, että pallo tulee joka kerta itselle.

Maalit ruokkivat itseluottamusta

Haaland siirtyi viiden maalin rykäisyllään Mestarien liigan maalipörssin kärkipaikalle. Hänellä on nyt 10 osumaa Euroopan kentiltä. Norjalainen on tehnyt eniten maaleja myös Valioliigassa, 28 kappaletta.

Sällström kuvailee, että hyökkääjän itseluottamus kasvaa, kun maaleja syntyy. Kohonnut itseluottamus taas auttaa tekemään maaleja.

– Haaland on päässyt selkeästi kunnon flow-tilaan, jossa kaikki vain jotenkin natsaa. Hän on jatkuvasti oikeassa paikassa oikeaan aikaan ja tehoja tulee, Sällström sanoo.

– Oman kokemuksen mukaan kun pääsee oikein kunnon flow-tilaan ja alkaa tuntea itseään kuolemattomaksi, voi tulla karu paluu maanpinnalle. Mutta toivotaan, että hän säilyisi vammoitta, jotta tuo vire jatkuu.

Forsell arvioi, että Haalandillekin sattuu turhauttavia hetkiä. Monet joukkueet vetäytyvät puolustamaan syvälle omalle alueelle Cityä vastaan, joten paikkoja Haalandin vahvoihin syvyysjuoksuihin ei aina tule.

– Sitten kun saa tällaisia pöljiä päiviä, pallot pomppivat itselle ja osaa haistaa hyvin paikat. On se kivaa, kun tuntuu, että kaikki onnistuu, pallo uppoaa ja tulee itselle melkein joka kerta.

Erling Haaland kuvassa.

Haaland teki Leipzig-ottelun kolmannen maalinsa lähes maaliviivalta. Kuva: Catherine Ivill / Getty Images

Ennätyksistä ja suitsutuksesta huolimatta Haaland on Forsellin mukaan nöyrä ja työteliäs.

– Hän tietää, että tämä oli vain yksi peli. Voitettiin vain yksi ottelupari. En usko, että se riittää Cityn kaltaiselle joukkueelle ja Haalandin kaltaiselle pelaajalle.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *