• 14 heinäkuun, 2023

Uutta HJK-päävalmentajaa kysyttiin pestiinsä parin päivän varoajalla – ”liekittäjä”-Korkeakunnas kaipaa vahvistuksia, kun menetyksiäkin on tulossa


HJK:n uusi päävalmentaja Toni Korkeakunnas avaa näkemyksiään Yle Urheilulle ja kertoo, millaisia muutoksia hän haluaa jalkapallon suomalaiselle mahtiseuralle. Siirtoikkunassa on tulossa menetyksiä ja sieltä toivotaan vahvistuksia.

Toni Korkeakunnas valmensi FC Lahtea 2014–2018.

Toni Korkeakunnas valmensi FC Lahtea 2014–2018. Kuva: Marko Tuominiemi / All Over Press

Timo Uusitalo,

Jussi Vainikka

Jalkapallon Veikkausliigassa pelaavan HJK:n pitkäaikainen, toukokuusta 2019 joukkuetta hyvällä menestyksellä valmentanut Toni Koskela vapautettiin torstaina päävalmentajan tehtävästään. Tilalle pestattiin loppukauden mittaisella pikahälytyksellä Huuhkajien maajoukkuevalmennuksessa hommia paiskinut Toni Korkeakunnas.

Suomen hallitseva mestariseura aloitti europelinsä keskiviikkona Mestarien liigan karsintakierroksella 1–0-kotivoitolla pohjoisirlantilaisesta Larne FC:stä. Viikonloppuna sarjakolmonen HJK kuitenkin hävisi Veikkausliigassa yllättäen FC Lahdelle.

– Kesken kauden -jutulla on aina ikäviä asioita taustalla, eikä kaikki ole mennyt niin kuin on suunniteltu, Korkeakunnas toteaa.

Asiat tapahtuivat Korkeakunnaksen mukaan todella äkkiä. Seura oli ollut häneen yhteydessä vain pari päivää aiemmin mahdollisesta päävalmentajapestistä.

– Puolin ja toisin tässä on tilanne ollut päällä, molemmat osapuolet miettineet mitä tapahtuu.

HJK:n tiedotteen mukaan uusi ja tuttu vastuuluotsi pestattiin avaamaan ennen muuta joukkueen takalukkoa. Korkeakunnas oli toimi vielä viime kaudella osana HJK:n valmennusryhmää.

– Ratkaisuun ei olisi päädytty, jos joku ei olisi mennyt pieleen. Pelillisesti joukkueella on ollut vähän tahmeaa, eikä hyökkäyspeli ole ollut niin sujuvaa kuin mitä on ajateltu. Tulokset eivät ole olleet riittäviä, myöntää Korkeakunnas.

Korkeakunnas haluaa HJK:n löytävän kadoksissa olleen peli-ilmeen. Tekemiseen pitää saada vauhtia ja intoa lisää.

– Vaikka pohjatyö on tehty hyvin ja se on ollut laadukasta edellisen valmennuksen aikana, niin silti muutettavia asioita on paljon, koska muutoksen pitää olla tässä kohtaa selkeä.

”Liekittäjä” Korkeakunnas

Mitään poppakonsteja ei ole olemassa. Jokainen valmentaa kuulemma omalla tyylillään.

– Pelaamista pitää suoraviivaistaa ja yksinkertaistaa sekä löytää iloa tekemiseen. Nämä ovat niitä henkisen puolen asioita. Takalukko pitää aukaista, tähdentää 55-vuotias luotsi, joka on koulutukseltaan kasvatustieteen maisteri.

Korkeakunnas on ihmisläheinen jalkapallovalmentaja.

– Ajattelen niin, että valmentajan tehtävä on olla se henkilö, joka pystyy auttamaan jokaista pelaajaa olemaan se paras, oma versio itsestään. Sitä ei varmaa ole ollut, kun ajattelee HJK:ta ja sen laadukasta miehistöä. Syystä tai toisesta tekeminen ei ole lähtenyt seurassa liekkeihin.

Korkeakunnas on aiemmin valmentanut Suomen pääsarjassa FC Hämeenlinnaa, MyPaa ja FC Lahtea. Lahden hän valmensi SM-pronssille kaudella 2014. Helsingissä syntynyt valmentaja kertoo, että hänen tehtävänsä on olla ”liekittäjä”, joka saa pelaajat pelaamaan omalla huipputasollaan.

– Tällaisessa paikassa on aina paljon henkisen puolen asioita. Sen jälkeen tulevat sitten ne keinot, miten taktisesti lähestytään pelaamista ja mitä harjoittelulla tulemme muuttamaan.

Siirtomarkkinoilla liikehdintää molempiin suuntiin

Korkeakunnaksen mukaan kun pelataan lähes joka kolmas päivä, niin silloin asioiden tulee olla selkeitä – myös henkisellä puolella. Liikkuvaan junaan hyppääminen ei ole helppoa.

– Tässä mennään nyt aika kovaa, eikä juna ole mikään lättähattu. Syvään päähän on hyppäys, kun pelataan myös europelejä – toivon mukaan pitkään. Se kuitenkin helpottaa omaa tehtävääni, kun tunnen melkein kaikki HJK:n pelaajat ja myös valmennuksen, joka sinne jää.

Korkeakunnas työskenteli jo viime kaudella osana HJK:n valmennusta. Nyt seurajoukkuetyön ohella hän jatkaa Huuhkajien valmennustiimissä, jossa hän on ollut mukana kuusi vuotta.

Jalkapallon siirtoikkuna on jälleen auki. Millaiset ovat Klubin uuden päävalmentajan pelaajatoiveet?

– Onhan minullakin niitä siirtotoiveita. Tässä on liikehdintää myös toiseen suuntaan. En tiedä, ovatko kaikki tulleet edes vielä julki, hän kertoo.

– Selvä on, että me tarvitsemme pelaajia, kun tavoite on pelata Suomen mestaruudesta ja myös päästä lohkovaiheen peleihin eurokentillä. Meillä on 16 tervettä, käytettävissä olevaa kenttäpelaajaa. Se ei riitä alkuunkaan. Joka osastolle tarvitsemme vahvistuksia, vihjaa Korkeakunnas HJK:n seurajohdolle.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *