• 14 elokuun, 2023

Venäläisen keskiluokan matkustaminen Eurooppaan romahti 80 prosenttia – nämä ovat venäläisten suosikkikohteita nyt


Thaimaa vetää venäläismatkailijoita puoleensa entistä enemmän. Aiempaa useampi on kiinnostunut myös ostamaan loma-asunnon maasta.

Tämän vuoden tammi–kesäkuussa venäläisiä matkusti Thaimaahan yli 700 000. Matkustusmäärissä on raju hyppy viime vuoden vastaavasta ajasta, mutta matkustajien määrä on myös selvästi suurempi kuin ennen pandemiaa vuonna 2018.

Turkkiin taas odotetaan tänä vuonna 7 miljoonaa venäläismatkailijaa, kun heitä viime vuonna oli hieman yli 5 miljoonaa. Vuonna 2018 matkailijoita oli hieman alle kuusi miljoonaa.

Nämä uutiset antavat vihiä siitä, minne venäläiset matkustavat tänä kesänä lomiensa aikana. Tänä vuonna Venäjän hyökkäyssota on alkanut vaikuttaa yhä enemmän venäläisten matkailumahdollisuuksiin.

Tilastojen mukaan viime vuonna viisi suosituinta kohdetta olivat Turkki, Yhdistyneet Arabiemiirikunnat, Venäjän valtaama Abhasia, Egypti ja Thaimaa. Koko totuutta tilastot eivät kerro, sillä luvuissa on mukana myös maansa jättäneitä venäläisiä.

Vuonna 2018 maat olivat Turkki, Saksa, Thaimaa, Italia ja Espanja, kertoo venäläinen matkailusivusto viitaten rajaviranomaisten lukuihin.

Ulkopoliittisen instituutin tutkijan Margarita Zavadskajan mukaan tilastot eivät kerro siksikään koko totuutta, että venäläisviranomaiset laskevat Turkin kautta kulkevan liikenteen lomailuksi maassa.

Turkin kautta lennetään kuitenkin muihin maihin, joten Zavadskaja nostaa esiin myös Malediivit ja Seychellit tämän kesän suosittuina lomakohteina.

Maisemakuva Mahen saarelta Seychelleiltä.

Seychellit on Malediivien ohella noussut venäläisturistien suosimaksi lomakohteeksi. Kuva: Valery Sharifulin / AOP

Rahaa riittää vielä

Sodan alettua Venäjän rikkaita on joutunut pakotelistalle, ja useat Euroopan maat ovat tiukentaneet viisumirajoituksiaan venäläisille.

Länsimaiden pakotteet eivät kuitenkaan iske erityisesti lomailuun. Keskiluokalla on edelleen varaa matkustaa, ja kaikkein rikkaimmat noin viisi prosenttia venäläisistä voivat mennä minne haluavat.

Zavadskajan mukaan muutokset matkailussa alkoivat jo pandemiavuosina. On myös hyvä ymmärtää, että suurin osa venäläisistä saattaa pysyä kotimaassa.

– Yhden viime vuonna tehdyn mielipidemittauksen mukaan 70 prosenttia venäläisistä ei matkusta lainkaan ulkomaille, sanoo Zavadskaja.

Jos luku on todellinen, se tarkoittaa, että suurin osa ei todellakaan matkusta maansa ulkopuolelle.

Ilta-aurinko laskee Alanyan Kleopatra-rannalla.

Turkki on pitkään ollut venäläisten turistien suosiossa. Kuva: Jari Tanskanen / Yle

Tutkijan mukaan on kuitenkin yllättävää, miten vähän pakotteet ovat vaikuttaneet rikkaimpien venäläisten matkustamiseen.

– He ovat vähentäneet kulutustaan vain vähän, mikä on pettymys, sillä sanktioiden pitäisi vaikuttaa periaatteessa heihin, sanoo Zavadskaja.

Hänen mukaansa tämän rikkaimman kansanosan matkustustavoista ja -motiiveista tiedetään vain vähän. He ovat esimerkiksi alkaneet matkustaa Yhdistyneisiin Arabiemiraatteihin, missä voi elää näkymättömämmin ja rauhassa.

– Heidän joukollaan on kirjavia poliittisia mielipiteitä, sanoo Zavadskaja.

Dubai

Kaikkein rikkaimmat venäläiset suosivat Dubaita. Kuva: Ali Haider / EPA

Euroopassa matkustavat enää todella rikkaat

Näkyvin muutos on tapahtunut Euroopan matkailussa sodan alettua.

– Venäläisen keskiluokan matkustaminen Eurooppaan on laskenut yli 80 prosenttia, sanoo Zavadskaja.

Hänen mukaansa esimerkiksi Espanjan Kataloniassa venäläisten turistien määrät ovat romahtaneet, ja nyt enää hyvin rikkaat venäläiset pystyvät matkustamaan sinne. Viisumirajoitusten takia matkustamisesta on tullut monimutkaista ja kalliimpaa.

Kartalla maat jossa Venäjän passi oikeuttaa oleiluun tai jossa venäläinen ei tarvitse viisumia. Muun muassa Turkki, Israel, Thaimaa ja Filippiinit.

Kuva: Maija Hurme / Yle, MapCreator, OpenStreetMap

– Keskiluokkaisia venäläisiä saattaa raivostuttaa pitkään se, että he eivät pääse katsomaan vaikkapa Pariisin tai Rooman nähtävyyksiä.

Zavadskajan mukaan se selvästi nostaa tunteita moskovalaisissa ja pietarilaisissa korkeasti koulutetuissa, jotka olivat jo tottuneet vapaaseen matkustamiseen ja näkemään sivistyneistölle tärkeitä kohteita.

Tämä saattaa lisätä länsivastaisuutta, sillä menetyksen tunne voi jatkua pitkään.

– He vastustavat sotaa, mutta ovat jumissa erilaisista syistä Venäjällä. He ajattelevat, että heitä rangaistaan ilman syytä.

Kiinteistöt kiinnostavat Thaimaassa ja Mariupolissa

Venäläisten räjähtänyt määrä Thaimaassa selittyy Zavadskajan mukaan sillä, että suuri osa venäläisistä it-alan työntekijöistä siirtyi maahan.

– He voivat tehdä työtään missä tahansa.

Venäläisten ostamien kiinteistöjen määrä on Thaimaassa kasvanut roimasti Venäjän hyökkäyssodan alettua. Thaimaan asuntokauppalukujen mukaan 40 prosenttia Phuketin loma-asunnoista oli venäläisten omistuksessa viime vuonna.

– Tänä vuonna Venäjän kansalaiset ovat olleet mukana 80 prosentissa asuntokaupoista Thaimaassa, sanoo Zavadskaja.

Henkilö lapsen kanssa kävelee kadulla.

Thaimaassa venäläisiä kiinnostaa lomailu ja pysyvämpi oleilu. Kuva: Paul Lakatos / AOP

Asuntoja on myynnissä venäläisille matkailijoille myös sodan keskellä.

Venäläiset ostavat Ukrainalta vallatusta Mariupolista asuntoja, kertoo venäläinen riippumaton media Bumaga.

Krimin alueelle taas on matkustanut viime vuonna 19 prosenttia vähemmän venäläisiä kuin vuonna 2021.

Tutkijan mukaan Ukrainan tekemät siltaiskut ovat pelottaneet turistit pois alueelta, jonka suosio turistien keskuudessa alkoi vuoden 2014 jälkeen.

– Krimille matkustaminen on mielipiteitä jakava päätös venäläisten keskuudessa, sanoo Zavadskaja.

Hänen mukaansa ihmiset, jotka ovat käyneet sota-alueilla, esimerkiksi Mariupolissa, kuvailevat esimerkiksi keskusteluryhmissä oloja synkästi, mutta samalla kirjoittavat kaunisteltua totuutta matkastaan.



Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *