• 14 maaliskuun, 2023

Kerttu Niskanen aiheutti kaatumisen – kameramies väisti kolarin viime hetkessä


Johannes Hösflot Kläbo oli taas voittamaton miesten sprintissä. Norjan Kristine Stavås Skistad löi loppukirissä MM-kultaa voittaneen Ruotsin Jonna Sundlingin.

Kerttu Niskanen hiihtää naisten 10 kilometrin kisassa.

Kerttu Niskanen aiheutti kolarin Drammenin sprintissä. Kuva: Tomi Hänninen – Chilipictures

Maastohiihdon maailmancup jatkui Norjan Drammenin kaupunkisprinteillä perinteisellä hiihtotavalla. Erävaiheessa riitti draamaa niin naisissa kuin miehissäkin.

Kerttu Niskanen, joka oli parhaana suomalaisena karsinnan 11:s, taisteli maalisuoralle asti välieräpaikasta. Hän kuitenkin jäi USA:n Julia Kernin ja Ruotsin Maja Dahlqvistin taakse, eikä aika riittänyt 12 parhaan joukkoon aikavertailusta.

Niskanen joutui myös diskausuhan alle. Hän vaihtoi loppusuoralla latua suoraan Italian Nicole Monsornon eteen. Italialainen kaatui. Esimerkiksi Viaplayn asiantuntijan Sami Jauhojärven mukaan tilanteessa ei ollut mitään epäselvyyttä, etteikö Niskanen toiminut väärin.

– Suksille tullaan. Ei mitään epäselvyyttä, etteikö tuo menisi päällekarkauksen piikkiin, Jauhojärvi linjasi.

Maalissa Monsorno levitteli käsiään ja katseli Niskasta ihmetellen.

Heti kisan jälkeen Niskanen oli vielä merkitty sijalle 13. Kun viralliset tuloslistat tulivat, Niskanen oli pudotettu erävaiheen viimeiseksi, sijalle 30. Niskanen sai kisasta 22 pistettä. Ilman rangaistusta hän olisi ollut siis 13:s ja saanut 56 pistettä.

Nyt Niskasen ero kolmanneksi sijoittuneeseen Tiril Udnes Wengiin ja sijalle 21 päätyneeseen Jessie Digginsiin kasvoi. Niskanen jatkaa maailmancupissa sijalla kolme. Hän on distanssicupin kärkinimi.

Katso tästä, miten Kerttu Niskanen vaihtoi latua ja Nicole Monsorno kaatui.

Miesten toisessa puolivälierässä nähtiin hurja tilanne, kun Norjan Sindre Björnestad Skar kompuroi ja kaatui päin Ranskan Jules Chappazia. Chappaz puolestaan liukui päin kameramiestä, joka ehti juuri ja juuri väistää. Norjalaiset Lars Agnar Hjelmeset ja Ansgar Evensen nappasivat erän kärkisijat.

Chappaz jäi makaamaan hetkeksi ladulle, mutta hiihteli lopulta maaliin, joten pahemmilta vammoilta todennäköisesti vältyttiin.

Kameramies väisti juuri ja juuri kaatuneen ranskalaishiihtäjän.

Seuraavassakin miesten erässä nähtiin romurallia, kun Ranskan Richard Jay, USA:n Zak Ketterson ja Norjan Sivert Wiig kaatuilivat. Ranskan Lucas Chanavat ja Norjan Pål Golberg olivat selvällä erolla erän parhaat.

Skistad pesi loppukirissä Sundlingin

Kristine Stavås Skistad.

Kristine Stavås Skistad villitsi kotiyleisöä voittamalla ja hehkuttamalla Viaplayn lähetyksessä Drammenia maailman parhaaksi kaupungiksi. Kuva: EPA-EFE / AOP

Naisten sprintin voitti Norjan Kristine Stavås Skistad. MM-sprintissä viidenneksi jäänyt Skistad pehmitti loppukirissä aiemmin MM-kultaa voittaneen Ruotsin Jonna Sundlingin. Tiril Udnes Weng oli kolmas ja kasvatti johtoaan maailmancupin kokonaiskisassa.

Kovista ruotsalaisista MM-hopeaa ottanut Emma Ribom ja MM-kisoissa sijalle neljä yltänyt Linn Svahn olivat poissa. Finaalissa nähtiinkin tämän kauden kulkuun verraten poikkeuksellisesti vain yksi ruotsalainen. MM-pronssinainen Maja Dahlqvist, Moa Lundgren ja Johanna Hägström jäivät välieriin.

Aika-ajoista erävaiheeseen eli 30 parhaan joukkoon pääsi neljä suomalaista, kun Kerttu Niskanen oli karsinnassa 11:s, Anne Kyllönen 12:s, Katri Lylynperä 19:s ja Eevi-Inkeri Tossavainen 29:s. Jasmin Kähärä jäi karsintaan, sijalle 33. Jasmi Joensuu vetäytyi sairastumisen vuoksi.

Kaikkien suomalaisnaisten tie tyssäsi kuitenkin ensimmäiseen erävaiheeseen. 19-vuotias Tossavainen oli mukana ensi kertaa maailmancupin sprintissä.

Kläbon voittokulku jatkui

Johannes Hösflot Kläbo.

Johannes Hösflot Kläbo ei ollut lyötävissä. Kuva: EPA-EFE / AOP

Miesten sprintin voitti Johannes Hösflot Kläbo ennen Erik Valnesia ja Ansgar Evenseniä. Jälleen uusi norjalainen podiumille – 22 vuotiaalle Evensenille siis ensimmäinen sijoitus kolmen joukkoon maailmancupissa. Finaalissa hiihti peräti viisi norjalaista, ainoa ei-norjalainen hiihtäjä Richard Jouve sijoittui kolmanneksi.

Kläbo voitti sprintin myös MM-kisoissa. Muista MM-mitalisteista hopeamies Pål Golberg jäi nyt välieriin ja pronssimitalisti Chappaz kolaroi puolivälierissä.

Suomalaismiehistä erävaiheeseen ylsi vain kaksi hiihtäjää: Niilo Moilanen oli karsinnan 14:s ja Lauri Vuorinen 28:s. Karsiutumisen kokivat Joni Mäki, Lauri Mannila, Juuso Haarala ja Olli Ahonen.

Vuorinen jäi erässään viidenneksi, mutta Moilanen taisteli välieräpaikasta kalkkiviikoille asti. Lopulta Moilanen taipui kuitenkin neljänneksi jääden kakkossijasta ja suorasta välieräpaikasta 0,35 sekuntia.

Juttua päivitetty kello 17.36. Kerttu Niskanen pudotettiin erävaiheen viimeiseksi.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *