• 14 elokuun, 2023

Mestariehdokkaan kriisi tukahdutettiin rahalla – Espanja antoi pelaajille ison summan, jotta läheiset pääsivät Uuteen-Seelantiin


Espanja on edennyt sekamelskan keskeltä jalkapallon MM-kisojen mitalipeleihin. Maan jalkapalloliitto on pitänyt joukkuetta kasassa usein eri keinoin.

Espanjan pelaajat juhlivat faniensa kanssa Hollanti-puolivälierävoiton jälkeen.

Espanjan pelaajat juhlivat kannattajiensa kanssa Hollanti-puolivälierävoiton jälkeen. Kuva: FIFA via Getty Images

Kaikki jalkapallon MM-kisoista: Kisauutiset, puheenaiheet, Futistietäjä, ohjelma, tulokset ja tilastot löydät Ylen MM-kisasivuilta.

Jalkapallon MM-kisoissa ensimmäistä kertaa neljän parhaan joukkoon edennyt Espanja tuli turnaukseen kohuvuoden jäljiltä. Viime syksynä 15 pelaajaa kieltäytyi maajoukkuekutsusta niin kauan kuin Jorge Vilda valmentaa joukkuetta.

Pelaajat olivat tyytymättömiä Vildan joukkueen ilmapiiriin, valintoihin, loukkaantumisten hoitamiseen ja harjoituksiin.

15:stä pelaajasta kolme palasi maajoukkueeseen MM-kisojen kynnyksellä. Sivuun jäi silti esimerkiksi maailman parhaana topparina pidetty Mapi Leon.

Espanjan turnaus alkoi murskavoitoilla selvästi heikommista Costa Ricasta ja Sambiasta, mutta New York Timesin mukaan joukkueen sisällä kuohui.

Espanjan jalkapalloliitto oli valinnut majapaikakseeen Palmerston Northin yliopistokaupungin Uuden-Seelannin Pohjoissaarelta. Valinta oli looginen, sillä Espanja pystyisi pelaamaan kaikki MM-ottelunsa Pohjoissaarella välieriin saakka.

Joukkue oli saapunut myös paikalle hyvissä ajoin. Kolmen viikon jälkeen kuitenkin pelaajat ja heidän perheensä halusivat muuttaa pois.

New York Timesin mukaan espanjalaiset kokivat, että Palmerston Northissa oli iltaisin hyvin vähän tekemistä.

Jorge Vilda ja Irene Paredes juttelevat.

Espanjan päävalmentaja Jorge Vilda ja konkareihin kuuluva Irene Paredes neuvonpidossa. Kuva: FIFA via Getty Images

Vaikka ensimmäinen tositesti oli edessä Japania vastaan, Espanjan jalkapalloliitto hyväksyi pelaajien pyynnön. 23 pelaajaa ja 31 joukkueen taustahenkilöä sekä heidän varusteensa lähdettiin siirtämään Wellingtoniin kesken turnauksen. Lisäksi liitto pyrki hoitamaan majoitukset pelaajien ystäville, perheille ja sukulaisille.

New York Timesin mukaan ratkaisu oli logistisesti raju ja sitä kautta urheillullisesta näkökulmastakin kaukana ihanteellisesta, mutta liitto halusi pitää rauhan maajoukkueessa.

Jo ennen MM-turnausta liitto oli pyrkinyt pitämään joukkueen kasassa aiempaa isomman taustatiimin voimin. Ensimmäistä kertaa mukana paikan päällä ovat esimerkiksi ravitsemus- ja jalkaterapeutit.

Lisäksi pelaajia rohkaistiin tuomaan sukua ja ystäviä paikan päälle liiton kustannuksella: liitto maksoi jokaiselle pelaajalle noin 14 500 euron avustuksen matkakustannuksiin toiselle puolelle maailmaa.

Espanjalaislehti El Pais on kertonut, että kymmeniä vanhempia, sukulaisia ja lapsia on istunut Espanjan peleissä pelaajatunnelin takana. He ovat järjestäneet tekemistä WhatsApp-ryhmässä, jonka nimi kääntyy suomeksi ”ilmaiset matkat”.

”Ei tarvitse olla parhaita kavereita joukkuekaverin kanssa”

The Athleticin mukaan moni joukkueen pelaajista ei keskustellut keskenään lainkaan vielä kolmea viikkoa ennen MM-kisoja. Silloin Espanja aloitti valmistautumisen kisoihin.

Yksi boikottisähköpostin aloittaneista, toppari Ona Batlle tiivisti joukkueen tilanteen ennen kisoja niin, että pelaajat tietävät, miksi he ovat turnauksessa.

– Ei tarvitse olla parhaita kavereita joukkuekaverin kanssa, jotta voi toimia yhdessä kentällä, Batlle sanoi.

Ona Battle pallom perässä Espanjan ja Sambian MM-ottelussa.

Ona Batlle laukoi suorat sanat joukkueen tilanteesta. Kuva: Visionhaus via Getty Images

The Athleticin mukaan kyse oli nimenomaan siitä, että joukkue ymmärsi kaikista ristiriidoista huolimatta pystyvänsä sitoutumaan yhteiseen tavoitteeseen.

Japani höykytti Espanjaa silti 4–0. Tappio oli maan rumin 11:een vuoteen.

Hollantia vastaan Espanja esiintyi kuitenkin vakuuttavasti. Joukkue oli ollut niin keskittynyt, että ei ollut The Athleticin mukaan huomannut lainkaan maanjäristystä Wellingtonissa ennen ottelua.

– Maanjäristys tänään oli Espanja, Vilda naurahti ottelun jälkeen.

Espanjasta on puhuttu jo ennen kisoja mestariehdokkaana, mutta joukkueen tulenherkkä tilanne on mietittänyt asiantuntijoita.

Nyt joukkueella on kuitenkin sauma tehdä lisää historiaa. Jo paikka MM-kisojen neljän parhaan joukossa oli historiallinen. Ruotsia vastaan tiistain välierässä panoksena on Espanjan naisten maajoukkueen ensimmäinen arvokisafinaali.

Maalikooste: Espanja–Hollanti

Tiistain välierässä kohtaavat Espanja ja Ruotsi kello 11.00. Englanti ja Australia iskevät yhteen keskiviikkona kello 13.00. Yle näyttää molemmat ottelut suorana TV2:ssa, Yle Areenassa ja Yle-sovelluksessa.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *