• 5 heinäkuun, 2023

Suomelta uhattiin viedä MM-kisat, nyt ukaasiin on vastattu – tästä syystä Painiliitto uskoo yhä, etteivät venäläiset saa viisumia


Kansainvälisen kattojärjestön uhittelun kohteeksi joutunut Painiliitto antoi vastauksensa vaatimuksiin venäläisten päästämisestä Suomeen MM-kisoihin. Painiliitto kertoi, ettei se voi vaikuttaa urheilijoiden viisumeihin.

Jonni Sarkkinen painimassa

Sinitrikoinen Jonni Sarkkinen on alle 23-vuotiaiden MM-kisojen kovimpia suomalaisnimiä. Hän voitti aiemmin tänä vuonna saman ikäluokan EM-kultaa. Kuva: imago images/United World Wrestling/ All Over Press

Suomen painiliiton luottamusjohto viimeisteli keskiviikkona vastauksensa Kansainväliselle painiliitolle UWW:lle, joka viime viikolla lähetti Suomeen ukaasin. UWW vaati Suomea takaamaan, että kaikille halukkaille taataan viisumit lokakuussa Tampereen Hakametsässä järjestettäviin alle 23-vuotiaiden MM-kisoihin.

Jos toive ei toteudu, UWW uhkaa Suomea kisojen siirrolla toisaalle.

Käytännössä uhkavaatimus tarkoitti Venäjää ja Valko-Venäjää. UWW on vapauttanut maat takaisin kilpailutoimintaan neutraalilla statuksella Ukrainan sodasta huolimatta. Painiliiton toiminnanjohtaja Pasi Sarkkinen kertoi olennaisen UWW:lle lähteneen vastauksen sisällöstä:

– Emme voi vaikuttaa viisumiprosessiin tai antaa siitä lupauksia. Ne ovat ulkoministeriön asioita.

Kun UWW otti yhteyttä, Painiliitto konsultoi ulkoministeriön konsulipäällikköä Jussi Tanneria. Tämä kertoi valtioneuvoston ohjeistuksesta, jossa lyhyttä maassaoloa vaativa ammattilaisurheilu voi olla viisumiperuste, amatööriurheilu ei.

Tämän perusteella Painiliitossa uskotaan, etteivät venäläiset ja valkovenäläiset ole saamassa Suomeen viisumia.

– Ei nuorten arvokisoja koskaan tai missään lajissa ole katsottu ammattilaisurheiluksi, Sarkkinen sanoo, mutta korostaa, että asiaa ei päätä Painiliitto.

Ukraina boikotoisi

Jos Venäjä ja Valko-Venäjä pääsisivät kisoihin, kyse olisi isosta mainehaitasta Painiliitolle. Sen aiheuttaisi jo Ukrainan automaattinen boikotti.

– Ei se näyttäisi hyvältä. Mutta meitä sitoo UWW:n kanssa tehty sopimus kisojen järjestämisestä. Jos tästä nousisi meteli, niin miksei samalla lailla noussut, kun Tampereelle tuli venäläisiä NHL-pelaajia?

Sarkkinen tarkoitti marraskuussa Nokia Areenassa pelattuja Coloradon ja Columbuksen jääkiekko-otteluita, joihin osallistuivat myös joukkueiden venäläiset.

– Haluamme nähdä Ukrainan joukkueen Tampereelle ja toivomme, ettei tässä syyllistettäisi kohtuuttomasti tahoa, joka jatkossakin vastaa lajin toimintaedellytyksistä Suomessa, Sarkkinen lisäsi.

Hakametsän jäähalli

Nuorten MM-painit on tarkoitus järjestää Tampereen legendaarisessa Hakametsässä. Tampereen kaupunki päätti Ukrainan sodan alettua sulkea omistamansa urheilupaikat Venäjää ja Valko-Venäjää edustavilta. Kuva: Jani Aarnio / Yle

Kun UWW päätti Venäjän ja Valko-Venäjän pannan lopettamisesta, Pohjola ja Baltia äänestivät vastaan. UWW kuuluu lajijärjestöihin, joissa Venäjä ja entisen Neuvostoliiton tasavallat ovat hyvin vaikutusvaltaisia.

– Tiesimme, että tästä tulee vääntöä ennen Tampereen kisoja, Sarkkinen sanoo.

Venäläisille panna

Tilanteesta tekee kiinnostavan sekin, että Tampereen kaupunginhallitus päätti Ukrainan sodan alettua sulkea kaupungin liikuntapaikat Venäjän ja Valko-Venäjän urheilijoilta.

– Se koski niitä, jotka edustavat kyseisiä maita niin sanotusti kansallisväreillä, eivät neutraaleina. Lähtökohta on, että painikisat pidettäisiin mieluiten ilman näitä kahta, sanoo Tampereen pormestari Kalervo Kummola.

Tiukempi tulkinta olisi aiheuttanut ongelmia myös NHL-tapahtumille, sillä Tampereen kaupunki omistaa Tampereen areenasta 40 prosenttia.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *