• 18 kesäkuun, 2023

Mitä draamaa! Valtteri Bottas hävisi tylysti loppusuoralla kotiyleisön suosikille – rangaistus epäurheiljamaisesta käytöksestä avitti pistesijalle

Valtteri Bottas oli dramaattisten vaiheiden jälkeen kymmenes Kanadan GP:ssä. Bottas taipui vain 0,030 sekunnilla Lance Strollille taistelussa viimeisistä pistesijoista. Lando Norrisin rangaistus pelasti Bottakselle yhden pisteen.

Valtteri Bottas ajaa Kanadan osakilpailussa.

Valtteri Bottas ajoi mallikkaan kilpailun Montrealissa. Kuva: Formula 1 via Getty Images

Valtteri Bottas on ajanut toista kertaa tällä kaudella pisteille formula ykkösissä. Suomalaiskuljettaja oli Kanadan osakilpailussa Montrealissa kymmenes. Alfa Romeon suomalaiskuljettaja oli edellisen kerran ollut pistesijoilla kauden avauskilpailussa Bahrainissa reilu kolme kuukautta sitten maaliskuun alussa.

Bottas starttasi kilpailuun 14. ruudusta, mutta menetti heti kaksi sijaa vaisun startin jälkeen. Alpinen Esteban Ocon ja Haasin Kevin Magnussen paahtoivat ohi.

George Russell osui kuitenkin oman virheensä jälkeen ratavalliin 12. kierroksella. Russellin ohjaamasta Mercedeksestä irtosi sen verran osia, että radalle kutsuttiin turva-auto.

Valtteri Bottas oli yksi viidestä kuljettajasta, joka ei kuitenkaan käynyt varikolla. Bottas nousi sen myötä kahdeksanneksi. Suomalainen veti kilpailun läpi yhdellä varikkopysähdyksellä ja pystyi pitämään paikkansa pistesijoilla.

Lopussa nähtiin tiukkaa taistoa viimeisistä pisteistä Williamsin Alex Albonin, Oconin, Bottaksen, Mercedeksen Lando Norrisin ja Aston Martinin Lance Strollin kesken.

Norrista rasitti kamppailussa viiden sekunnin aikasakko, jonka hän sai ”epäurheilijamaisesta käytöksestä.”

F1-tuomariston päätöksen mukaan Norris hidasti turva-auton takana ajaessa niin, että hänen ja edellä ajaneen Oscar Piastrin väliin jäi tilaa. Näin hän hidasti myös takana olleita autojaan. F1-tuomaristo perusteli päätöstä sillä, että McLaren-kaksikon vauhtiero oli radalla jopa 50 kilometriä tunnissa.

Tuomaristo viittasi pykälään, jossa puhutaan reiluuden periaatteista, epäurhelijamaisesta käytöksestä tai kilpailun tuloksiin vaikuttamisesta epäeettisesti.

Norris ohitti viisi kierrosta ennen loppua Bottaksen ja pudotti suomalaisen kymmenenneksi. Myös Stroll yritti päästä suomalaisen ohi. Kanadalainen puristi loppusuoralla suomalaisen ohi 0,030 sekunnin turvin. Bottas tuli maaliin yhdentenätoista, mutta nousi lopputuloksissa Norrisin rangaistuksen myötä kymmenenneksi.

Bottas kuvaili kisaansa vahvaksi, kun hän tuli maaliin neljä sijaa korkeammalla kuin lähti.

– Se on ihan hyvä. On harmi tietysti, kun lopussa meni yksi sija. Renkaat alkoivat loppua aika hyvin kesken, Bottas sanoi Viaplaylle.

Bottaksen mukaan Alfa Romeon suorituskyky oli Kanadassa parempaa kuin aiemmin tällä kaudella muissa kisoissa. Aika-ajoa sotki sade, joten se ei suomalaisen mukaan kertonut todellisesta iskukyvystä. Yksi varikkopysähdys alkoi näkyä suomalaisen mukaan etenkin lopussa.

– Viimeiset kymmenen kierrosta alkoi olla vaikeaa ja varsinkin viisi viimeistä kierrosta. Siihen asti meni hyvin, Bottas sanoi.

Valtteri Bottas ajaa Kanadan GP:ssä.

Valtteri Bottas nousi pistesijalle Montrealissa. Kuva: XPB Images

Bottaksen ja Strollin loppusuorataisto ei ollut ensimmäinen laatuaan. Vuonna 2017 Bakussa Bottas kukisti vastaavalla tavalla Strollin ja nousi toiseksi. Tuolloin Bottas ajoi Mercedeksellä ja Stroll Williamsilla.

– Silloin Valtteri sai toisen sijan ja nyt minä yhdeksännen sijan. En ole tyytyväinen kostooni, Stroll heitti Viaplaylla tilanteesta.

Kilpailun voitti Red Bullin Max Verstappen. Ylivoimaisesti sarjaa johtava Verstappen ajoi paalulta voittoon suvereenisti. Viitisen kierrosta ennen loppua nähtiin hieman draamaa, kun Verstappen ajoi railakkaasti kanttikiven päältä ja oli liukua seinään.

Fernando Alonso kepitti taistossa kakkossijasta Mercedeksen Lewis Hamiltonin.

Verstappenille voitto oli F1-urallansa voitto numero 41. Hän nousi Ayrton Sennan rinnalle viidenneksi eniten F1-osakilpailujavoittoja napanneeksi kuljettajaksi. Red Bullille voitto oli F1-sarjassa sadas.

– Tämä on uskomatonta. En itsekään odottanut olevani tällaisissa voittonumeroissa. Aiomme nauttia ja tehdä kovaa töitä. Tänään oli taas upea päivä, Verstappen tunnelmoi kilpailun jälkeen.

Päivitetty kello 23.46. Lisätty linkki F1-tuomariston perusteluihin Norrisin rangaistuksesta ja avattu perusteluita.

Max Verstappen tuuletti Kanadan GP:n voittoa.

Max Verstappen tuuletti Kanadan GP:n voittoa. Seuraavaksi hollantilainen pääsee Red Bullin kotiradalle Itävaltaan kilpailemaan kahden viikon päästä. Kuva: Formula 1 via Getty Images