• 4 toukokuun, 2023

Kolme esimerkkiä, miksi Mikko Rantanen on jättipotti Leijonille – Ismo Lehkonen arvioi tuoreet NHL-vahvistukset


Suomen miesten maajoukkue sai keskiviikkona kaksi mieluisaa vahvistusta kevään MM-turnaukseen. Colorado Avalanchen Mikko Rantanen ja New York Rangersin Kaapo Kakko liittyivät joukkueen matkaan NHL:stä.

Tästä kaksikosta Mikko Rantanen, 26, kuuluu supertähti-kategoriaan.

Rantanen teki tällä kaudella NHL:n runkosarjassa 55 maalia ja 105 tehopistettä. Hän on ensimmäinen suomalaispelaaja, joka on pystynyt 2000-luvulla viimeistelemään kauden aikana yli 50 maalia ja 100 tehopistettä. Ennen Rantasta tähän ovat suomalaisista pystyneet vain Jari Kurri ja Teemu Selänne.

NHL-kausi päättyi pettymykseen, kun Seattle Kraken pudotti hallitsevan mestarin avauskierroksella.

– Hän on maailmanluokan laituri. Yksi parhaista. Hyvähenkinen liideri, joka pystyy mukautumaan tilanteeseen kuin tilanteeseen, tiivistää Yle Urheilun asiantuntija Ismo Lehkonen.

Rantasen vahvuus on nimenomaan monipuolisuus. Hän on pelannut NHL:ssä tällä kaudella laiturin paikan lisäksi keskushyökkääjänä, eikä suoritustaso ole pelipaikan vaihdosta pudonnut.

Leijonissa Rantasen voi heittää tarvittaessa melkein mihin rooliin tahansa. Lehkonen antaa kolme esimerkkiä Rantasen monipuolisuudesta.

– Hän voi toimia pelinrakentajana, jos ketjukaverina on pelaaja, joka ajaa suoraviivaisesti maalille ja maalipaikoille.

– Jos ketjussa tarvitaan pelaajaa, joka vääntää kulmissa ja maalin edessä, Mikko pystyy täyttämään senkin roolin.

– Ylivoimalla hän voi pelata mitä tahansa roolia, paitsi viivapelaajan paikkaa.

Rantanen oli kapteeni, kun Suomen alle 20-vuotiaat voittivat MM-kultaa kotikisoissa 2016. Silloin päävalmentajana oli Jukka Jalonen, joka valmentaa nyt Leijonia.

”Leijonat saa Kakosta nälkäisen, virtaa täynnä olevan pelaajan”

Myös Kakko on Jaloselle tuttu pelaaja.

Kakko pelasi 18-vuotiaana Bratislavan MM-kisoissa, jolloin Suomi juhli maailmanmestaruutta Slovakiassa keväällä 2019. Kakko kokosi pelaamissaan 10 turnausottelussa tehot 6+1=7. Hänen palkintokaapistaan löytyy lisäksi myös kultamitalit vuoden 2018 alle 18-vuotiaiden MM-kisoista ja vuoden 2019 nuorten eli alle 20-vuotiaiden MM-kisoista.

Lehkonen osasi odottaa Kakon, 22, saapumista MM-kotiturnaukseen.

Kaapo Kakko jäällä NHL-ottelussa.

Kaapo Kakko jäällä NHL-ottelussa. Kuva: NHLI via Getty Images

– Loistava vahvistus! Rangersille tuli siirtorajan kupeessa tähtisadetta, ja niinhän siinä yleensä käy, että tällaiset kovan statuksen vahvistukset ajavat nuorten pelaajien ohi. Minun mielestäni tämä ei ollut oikein reilua, kun Kaapo pelasi tosi hyviä vaihtoja ja minuutteja ollen vaarallinen koko ajan, Lehkonen toteaa.

Tämän kauden pudotuspeleissä Kakko kokosi pelaamissaan seitsemässä Devils-ottelussa pisteet 1+1=2. Vastuuta turkulainen sai Rangersin hyökkääjistä vasta yhdeksänneksi eniten, liki 13 ja puoli minuuttia ottelua kohden – lähes kaksi minuuttia vähemmän kuin runkosarjassa.

– Viimeisissä peleissä, kesken kuudennen pelin valmennus alkoi jo nostaa Kakkoa ylöspäin rotaatiossa. Leijonat saa nälkäisen, virtaa täynnä olevan pelaajan miehistöönsä, kuvaa Lehkonen.

Leijonissa paljon tuttuja pelaajia Kakolle

NY Rangersin kauden päätöstilaisuudessa Kakko ilmoitti medialle suoraan haluavansa jatkossa enemmän vastuuta ja ylivoima-aikaa ottaakseen seuraavan askeleen NHL:ssä.

– Uskallan väittää, ettei Kaapo edes tyhjentänyt NHL:n pudotuspeleissä tankistaan mitään. Hän tulee MM-kisoissa tuttuun ympäristöön, jossa on paljon tuttuja pelaajia, ja pelitapakin on entuudestaan tiedossa, paaluttaa jääkiekkoasiantuntija.

Kakko pelasi taalajäillä täydet 82 runkosarjaottelua pistein 18+22=40.

Kaapo Kakko, Mikko Lehtonen och Harri Pesonen firar ett mål.

Kaapo Kakko (oik), Mikko Lehtonen ja Harri Pesonen juhlivat maalia vuoden 2019 MM-kisoissa. Kuva: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Torstaina 4.5. alkavassa Tshekin EHT-turnauksessa viilettää Kakolle yksitoista tuttua vuoden 2019 maailmanmestaria. Bratislavan MM-finaalissa Kanadaa vastaan Kakko pelasi Leijonien kakkosketjussa yhdessä Harri Pesosen ja sentteri Sakari Mannisen kanssa.

– Isoin juttu Tshekin turnauksessa Leijonille on siinä, että NHL:stä ja Pohjois-Amerikasta tulevat Leijonien pelaajat oppivat ”talon tavoille”, Lehkonen tuumii ja viittaa ennen muuta puolustaja Olli Määttään sekä hyökkääjiin Joel Armia, Kasperi Kapanen ja Sakari Manninen.

Kakko ja Rantanen liittyvät tällä tietoa Leijonien matkaan vasta ensi viikolla.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *