• 25 toukokuun, 2023

Säästöt voisivat olla satoja miljoonia eurojaOmalääkärimallia on kokeiltu Suomessa. Malli, jota kiitellään nopeudesta ja potilaslääkärisuhteen jatkuvuudesta, on käytössä esimerkiksi Tanskassa.

Yleislääketieteen professori Juha Auvinen arvioi A-studiossa 24.5., että omalääkärimallilla voitaisiin säästää satoja miljoonia euroja.

Omalääkärimalli voisi säästää Suomessa satoja miljoonia euroja, arvioi yleislääketieteen professori Juha Auvinen Oulun yliopistosta.

– Vahvan tutkimusnäytön mukaan parempi potilaslääkärisuhteen jatkuvuus on yhteydessä pienempiin terveydenhuollon kokonaiskustannuksiin, Auvinen arvioi A-studiossa keskiviikkona.

Auvinen toimi projektipäällikkönä sosiaali- ja terveysministeriön tilaamassa Omalääkäri 2.0 -selvityksessä, jonka loppuraporti julkaistiin elokuussa 2022.

Niin sanottu omalääkärimalli on käytössä monissa maissa kuten Tanskassa, jossa kansalaiset pääsevät omalle lääkärilleen nopeasti. Mallia on kokeiltu myös Suomessa esimerkiksi 80-90-luvuilla sekä myöhemmin alueellisesti.

Mallin tarkoituksena on taata muun muassa se, että hoitava taho pysyy samana.

Kysymys sosiaali- ja terveyspalveluiden kasvavista kustannuksista on ollut esillä toistuvasti vaalikeväänä ja hallitusneuvotteluiden aikana. Jopa miljardin euron mahdolliset säästöt sote-sektorilla ovat nousseet esiin.

Auvisen mukaan omalääkärimalli voisi heijastua positiivisesti esimerkiksi erikoissairaanhoidon osastohoitojaksoihin ja päivystyskäynteihin.

– Jos saisimme säästettyä 10 prosenttia erikoissairaanhoidosta, niin se olisi jo 800 miljoonaa euroa.

Tutkimuspäällikkö Liina-Kaisa Tynkkynen THL:stä suhtautuu puolestaan kriittisemmin mallin tuomiseen Suomeen, jossa hyvinvointialueet ovat keskenään hyvin erilaisia esimerkiksi väestöllisesti.

– Ajatus siitä, että voisimme yhtä mallia kopioida Tanskasta, ei nähdäkseni ole realismia.

Tynkkysen mukaan panostukset perusterveydenhuoltoon tuovat kuitenkin pitkän aikavälin säästöjä.

Auvisen ja Tynkkysen lisäksi keskusteluun omalääkärimallin soveltamisesta Suomessa osallistui johtaja Heikki Pärnänen Lääkäriliitosta.

Uutispodcast kysyy, voisiko Tanskan malli toimia myös Suomessa. Tanskan järjestelmää avaavat Ylen toimittaja Satu Miettinen ja THL:n tutkimuspäällikkö Liina-Kaisa Tynkkynen. Juontajana Reetta Rönkä.

Voit katsoa koko A-studion lähetyksen Yle Areenasta.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *