• 5 kesäkuun, 2023

Nuorten kansanedustajien eroa paheksuttiin Pirkanmaan aluevaltuustossa – Miko Bergbom ja Joakim Vigelius poistuivat ennen keskustelua


Pirkanmaan aluevaltuuston uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Tampereen entinen sosiaali- ja terveyspalveluiden apulaispormestari Johanna Loukaskorpi (sd.).

Miko Bergbom ja Joakim Vigelius

Miko Bergbom ja Joakim Vigelius poistuivat aluevaltuuston kokouksesta hetkeä ennen kuin valtuusto alkoi keskustella heidän eronpyynnöstään. Kuva: Elina Nieminen / Yle

Pirkanmaan aluevaltuuston puheenjohtajisto vaihtuu. Aluevaltuuston puheenjohtajaksi valittiin maanantain kokouksessa Johanna Loukaskorpi (sd.). Hän oli toukokuun loppuun asti Tampereen sosiaali- ja terveystoimesta vastaava apulaispormestari. Tehtävä lakkautettiin, kun sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyivät hyvinvointialueelle.

Varapuheenjohtajiksi valittiin tuore kansanedustaja, tamperelainen Aleksi Jäntti (kok.) ja Erja Pelkonen (ps.) Ylöjärveltä.

Puheenjohtajisto meni uusiksi, koska viime vuonna tehtäviin valitut Lauri Lyly (sd.) ja varapuheenjohtajat Anna-Kaisa Ikonen (kok.) ja Miko Bergbom (ps.) valittiin huhtikuussa kansanedustajiksi. Tamperelaiset Lyly ja Ikonen jatkavat aluevaltuustossa rivivaltuutettuina, mutta sastamalalaiselle Bergbomille myönnettiin ero valtuustosta. Hänen tilalleen nousi varavaltuutettu Arto Grönroos (ps.).

Aleksi Jäntti, Johanna Loukaskorpi ja Erja Pelkonen

Johanna Loukaskorpi (kuvassa keskellä) valittiin Pirkanmaa aluevaltuuston puheenjohtajaksi. Varapuheenjohtajiksi nousivat Aleksi Jäntti ja Erja Pelkonen. Kuva: Elina Nieminen, Yle

Myös toiselle perussuomalaisten tuoreelle kansanedustajalle tamperelaiselle Joakim Vigeliukselle myönnettiin ero aluevaltuustosta. Hänen tilalleen nousi varavaltuutettu Veli-Matti Ahtiainen (ps.).

Kansanedustajien ero valtuustosta puhutti

Bergbomin ja Vigeliuksen ero keskustelutti valtuustoa vilkkaasti. Esimerkiksi Atanas Aleksovski (sd.) ja Olga Haapa-aho (vihr.) pitivät eronpyyntöjen perusteluja kevyinä. Anna Kontula (vas.) sanoi, ettei myöntäisi eroa, jos olisi diktaattori.

– En tee kuitenkaan muutosesitystä, mutta paheksun kovasti tällaista meininkiä. Pelkään, että tämä inflatoi valtuuston merkitystä, hän sanoi.

Anneli Taina (kok.) sanoi toivovansa, että lainsäädännössä kiinnitettäisiin asiaan huomiota.

– Eduskunnasta eroamiselle on määritelty tiukat rajat. Vastaavat pitäisi olla myös aluevaltuustossa, hän sanoi.

Sami Kymäläinen (ps.) piti nuorten kansanedustajien päätöstä linjakkaana. Myös Jari Andersson (kok.) ymmärsi heidän päätöstään.

– Bergbom on myös ennen eduskuntavaaleja ilmoittanut eroavansa hyvinvointialueen tehtävistä, hän sanoi.

Pirkanmaan aluevaltuustossa istuu useita nykyisiä kansanedustajia –Jäntin, Ikosen ja Lylyn lisäksi myös Kontula, Ilmari Nurminen (sd.), Veijo Niemi (ps.), Sari Tanus (kd.) ja Sofia Vikman (kok.). Muut kuin Niemi ja Kontula ovat myös Tampereen kaupunginvaltuutettuja.

Miko Bergbom kertoi ennen eduskuntavaaleja muun muassa Ylen vaalikoneessa, että eroaa aluevaltuustosta ja Sastamalan kaupunginvaltuustosta, jos hänet valitaan kansanedustajaksi. Vigelius ei samanlaista lupausta tehnyt.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *