• 10 huhtikuun, 2023

”Se on vaikeuksia kokeneiden keksimä”


Jääkiekon SM-liigan finaaleihin yltänyt Tappara on jyskyttänyt tasaisesti läpi kauden. Nyt se voi hyödyntää HIFK-sarjan tavoin tauon kehittääkseen peliään.

Pelaajat saapuvat juhlimaan Christian Heljangon edessä.

Tapparan pelaajat saapuivat juhlimaan finaalipaikkaa Christian Heljangon kanssa. Kuva: Lehtikuva

Mestaruuteen yltävän joukkueen on täytynyt käydä kauden aikana läpi jonkinlaisia vaikeuksia. Niistä selvittyään joukkue on yhä vahvempi. Se on kasvanut yhtenäiseksi, voittavaksi joukkueeksi.

Tämä on klisee, joka nousee silloin tällöin esille urheilussa. Tällä kaudella Tappara on kuitenkin jyskyttänyt kauden läpi tasaisesti ilman ongelmia.

Tarvitseeko Tapparan kohdata vaikeuksia voittaakseen mestaruus?

– Tämä on ikuisuuskysymys, tarvitseeko, Yle Urheilun asiantuntija Topi Nättinen pohti Jääkiekkokierroksella.

– Tämä klisee on vaikeuksia kokeneiden joukkueiden ja ihmisten keksimä. Niiden, jotka ovat pyyhkineet kauden läpi puhtaalla recordilla ja ilman vastoinkäymisiä, ei ole tarvinnut noita keksiä ja lohduttautua henkisellä puolella.

Tappara firar.

Tapparan kausi on ollut yhtä juhlaa. Kuva: Matti Raivio/All Over Press

Nättinen tosin toteaa, että epäonnistumiset ovat usein kasvun paikkoja.

– Joku valmentajalegenda on joskus sanonut, että urheilussa vaarallisinta on voittaminen, koska silloin ei tarvitse katsoa peiliin. Tai helposti jättää katsomatta peiliin, koska luottaa siihen, että me voitimme.

– Pyörittelyn jälkeen sanoisin, ettei tarvitse kokea vaikeuksia voittaakseen. Niitä ei säännöissä vaadita, Nättinen heittää.

Tapparalle tarjolla vapaata

Tapparan päävalmentaja Jussi Tapola myönsi Yle Urheilulle, että kaksi ensimmäistä välieräottelua olivat joukkueelta huonorytmisiä pelejä. Kolmen päivän tauko toi kuitenkin Tapparalle aikaa käydä peliään läpi.

Tappara pääsee myös keskiviikkona 19. päivä alkavaan finaalisarjaan levänneenä. Välissä on kahdeksan täyttä päivää, jolloin joukkue voi levätä, harjoitella ja parannella pieniä vammojaan.

– Tappara voi nyt harjoitella ja kohottaa kuntoa. Ei pidä ymmärtää väärin, että mitään korkean paikan leiriä siellä tehtäisiin. Mutta nyt he voivat käytännössä luistella, kamppailla, huilata ja saada loukkaantuneita pelaajia kuntoon, jos on pieniä vammoja, Nättinen sanoo.

Joka tapauksessa Tapparan finaalivastustajalla on kova savotta edessään. Ilves ja Pelicans pelaavat vähintään torstaille saakka, mutta sarja voi venyä myös lauantaille.

– Tapparan vastustajan mahdollisuudet piilevät niissä hetkissä, kun Tappara ei ole ytimessä. Ne momentumit pitää tunnistaa ja käyttää hyväksi, kun Tappara uinuu, Nättinen sanoo.

Davidssonin laukaus painui verkkoon.

Tappara on tehnyt pudotuspeleissä 32 maalia. Kuva: Mika Kylmäniemi / All Over Pres

HIFK:lla kaksijakoinen kausi

Tapparalle voitoin 1–4 taipuneen HIFK:n kausi oli hyvin kaksijakoinen. Syyskaudella joukkue oli hetkellisesti jopa sarjajumbona, ja alkukauden 30 ottelusta pisteitä kertyi 38. Runkosarjan jälkimmäinen puolisko oli loistava, sillä se sai 59 pistettä ja oli tällä ajanjaksolla kuntopuntarin paras joukkue.

Lopulta HIFK kampesi Lukkoa vastaan puolivälieristä jatkoon.

– Kaikki olosuhteet huomioiden, kun katsoo tämän kauden peliä, niin se on jollain tasolla ihme, että HIFK pääsi neljän joukkoon ja pelaa mitaleista. Kun kevätkautta katsoo, niin se on minimi, jopa pettymys. Niin kuin varmasti monille pelaajille onkin.

– Kevät oli niin hyvä, että HIFK:n pelaajat varmasti ajattelivat jopa ”ansaitsevansa” sen seurauksena finaalipaikan.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *