• 27 maaliskuun, 2023

”Jos siinä oli virheitä, niin toivoisin, että myös tuomareilla alkaisi kesäloma”


HIFK esitteli maanantaina koko kauden ison kuvansa ja nousi vaikeuksien kautta 3–2-jatkoerävoittoon Lukosta ja samalla välieriin, jossa helsinkiläiset kohtaavat Tapparan perjantaina alkavassa sarjassa.

Valmentaja Ville Peltonen myönsi, että HIFK pelasi kaksi erää todella kehnosti.

– Tämä porukka on pirun sitkeä ja pystyy tekemään tällaisia käänteitä, vaikka välillä on mennyt heikosti. Tänään tässä hallissa nähtiin joukkue, joka napin painalluksesta kolme – tai kymmenen – minuuttia ennen loppua uskalsikin pelata rohkeasti ja hyvin.

– Me olemme käyneet niin paljon vaikeuksia läpi. Nämä Lukko-pelit olivat ihan kuin meidän syksyn pelit. Hallittiin, mutta emme olleet niin tehokkaita. Me olemme kasvaneet näistä vaikeuksista. Tämä (välieräpaikka) oli meille iso steppi. Näissä kolmessa viime pelissä vähän unohdimme, mikä se meidän juttu oli. Nyt pieni huili ja siihen pitää päästä taas kiinni, linjasi Peltonen.

Lukko pelasi vahvasti 50 minuuttia, mutta jäätyi sen jälkeen ihmeellisesti kahden maalin johtoasemassa. Myös raumalaisille kuudes puolivälieräpeli heijasti joukkueen kautta.

Eetu Koivistoinen nosti 2-2-maalillaan HIFK:n jatkoerään.

Eetu Koivistoinen nosti 2-2-maalillaan HIFK:n jatkoerään. Kuva: All Over Press / Emil Hansson

Ilari Melart ja Eetu Koivistoinen nostivat HIFK:n 2–2:een loppuhetkien osumilla, jotka syntyivät ilman maalivahtia pelattaessa.

Puheen kiekkoasiantuntijana Juha Juujärvi näki, että osa HIFK:n mahtikiristä johtui Rauman Lukon täydellisestä jäätymisestä.

Shaun Heshkan jäähy tuohon loppuun oli suurin syyllinen Lukon kannalta. Peliä oli niin vähän kuitenkin jäljellä. HIFK otti riskejä, kun johtoasemassa ollut Lukko ei uskaltanut pelata omaa peliä.

– Lukon kiekollinen peli unohtui 3. erässä ja joukkue roiski kiekkoa toiseen päähän. Henkinen tila, voiton menetyksen pelko ja varmalta tuntuneen johdon menettäminen ovat syynä siihen, että Lukolta perussuorittaminen unohtui varsinaisen peliajan lopussa, näki Juujärvi.

Lukon valmentaja Marko Virtanen oli vielä kamppailun jälkeen käärmeissään HIFK:n Otto Paajasen runnomasta 3–2-voittomaalista

– Neljästä voitosta kuin pelataan, niin parempi tai ainakin tehokkaampi joukkue tässä kohtaa menee aina jatkoon. Meiltä 50 minuuttia oikein hyvää pelaamista. Dramaattinen peli, jossa oli paljon sattumia.

Lukko-maalivahti Artem Zagidulin tuskailee HIFK:n 2-2-tasoitusta.

Lukko-maalivahti Artem Zagidulin tuskailee HIFK:n 2-2-tasoitusta. Kuva: All Over Press / Emil Hansson

Virtanen piti Heshkan varsinaisen peliajan lopussa saamaa jäähyä ”vähinkojäähynä”, ja pohti ääneen, oliko se pudotuspelihengen mukainen kaksiminuuttinen.

– Siitä (jäähystä) HIFK sai momentumin. Jatkoajalla paljon fifty-fifty -tilanteita. Oliko ensinnäkin pitkäkiekko – ja jos ei ollut, niin mitä tapahtui sitten siinä (ratkaisu) maalissa. En tiedä, mutta harmittamaan jäi kovasti. Jos siinä oli jotain virheitä, niin toivoisin sitten, että myös tuomareilla alkaisi kesäloma, sanoi Virtanen.

Lukko halltsi kahta erää, Taponen HIFK:n tuki ja turva

Rauman Lukko oli maalittomassa ensimmäisessä erässä selkeästi kotijoukkuetta HIFK:ta parempi. Vain maalinteko tökki pahemman kerran.

– Lukko näkee positiivisesti oman mahdollisuutensa ja pelaa rennosti ja rohkeasti, huomioi Puheen kiekkoasiantuntija Juha Juujärvi.

Punapaidat olivat jonkinmoisessa kipsissä ja paineet vaikuttivat olleen pelkästään HIFK:n kontolla.

– HIFK ei pelannut sitä peliä, mihin se pystyy. Lukko oli kaikilla osa-alueilla helsinkiläisiä parempia. HIFK:lta huono erä mutta loistava tulos.

Maalivahti Roope Taponen kuului HIFK-sankareihin ratkaisevassa puolivälierämatsissa.

Maalivahti Roope Taponen kuului HIFK-sankareihin ratkaisevassa puolivälierämatsissa. Kuva: Matti Raivio/All Over Press

Ilman maalivahti Roope Taposen pelastuksia Lukko olisi voinut johtaa ottelua avauserän jälkeen jopa parilla, kolmella maalilla.

– Taponen piti HIFK:ta pystyssä. Häneltä monta hienoa torjuntaa. Lukolta paras erä näissä pudotuspeleissä. Nyt nähtiin sitä peliä, millä joukkue dominoi sarjaa pitkään. Flow-jääkiekko toimi erinomaisesti, vain maaliteko jäi vajaaksi, Juujärvi tähdensi.

Lukko vei laukaukset erässä peräti 23–7 ja joukkue tuhlasi muun muassa yli minuutin kestäneen kahden miehen ylivoimansa. Pariin kertaa kiekko osui IFK-tolppaan.

Kestnerin painava lämäri

Lukko jatkoi toisessakin erässä rohkeaa ja luovaa hyökkäyspelaamista, vaikka HIFK:n puolustaminen parantui avauserästä.

Miro Väänäsen poikittainen maila osui Lukon pelaaja Linus Nymania kasvoihin harmittomassa maalineduskahinassa. HIFK-hyökkääjälle mätkäistiin videotarkastelun päätteeksi 5+20 -minuutin rangaistus ajassa 32.16

Lukon murheenkryyni – ylivoimapeli – tökki ja se antoi mahdollisuuden myös vastustajalle. Teemu Tallberg katkoi vieraiden ylivoimapyörityksen ja lähetti alivoimalla Koivistoisen läpiajoon, mutta Lukko-vahti Artem Zagidulin pelasti tilanteessa raumalaiset.

Heti kohta IFK-huippupaikan jälkeen Josh Kestnerin laukaus heilutti ison jäähyn aikana HIFK:n etuyläkulmaa, ja Lukko siirtyi ansaitusti 1–0-johtoon ajassa 34.07.

– Täysin henkilökohtainen suoritus, se ei perustunut mihinkään kuvioon. Veto oli kenkälaatikossa. Se oli niin hyvä laukaus, ettei Roope Taponen voinut sille mitään, kiekkoasiantuntija Juujärvi arvioi.

Suihkukomennuksen aikana Lukon Julius Mattila blokkasi Otso Rantakarin, ja puntit tasoittuivat kaukalossa.

– Ironista ehkä sanoa, että Lukon kannalta oli hyvä, että heidän jäähynsä tuli oman ylivoiman aikana. Maalista huolimatta Lukon ylivoima on ollut tuskallista, he pelaavat paremmin tasaviisikoin, Juujärvi äimisteli.

Kolmannen erän alussa HIFK:n tuhlaaveikolla Koivistoisella oli mahtava tasoituspaikka, mutta Zagidulin venyi paraatitorjuntaan. Tilanteen jälkeen Lukon hyökkääjä Niklas Ylitalo ja puolustaja Tomas Pavelka osuivat HIFK:n maalikehikkoon vajaan puolen minuutin sisällä.

HIFK:n Sebastian Dyk ja Teemu Tallberg tuulettavat jatkoerämaalia, joka merkittiin Otto Paajaselle.

HIFK:n Sebastian Dyk ja Teemu Tallberg tuulettavat jatkoerämaalia, joka merkittiin Otto Paajaselle. Kuva: All Over Press / Emil Hansson

Maalintekijä Josh Kestner huitoi itsensä toistamiseen jäähylle, mutta lopputulema oli yllättävä. Jere Karjalainen riisti pelivälineen, nousi ylös ja syötti hyökkäykseen vahvasti luistelleen Otto Sompin maalintekoon alivoimalla ajassa 43.09. Lukon 2–0-maali ei lopulta antanut työrauhaa joukkueelle, jonka pelaaminen muuttui 3. erän viimeisen kymmenen minuutin aikana kohtalokkaasti passiiviseksi.

Shaun Heshkan jäähy korkeasta mailasta antoi viime minuuteilla mahdollisuuden HIFK:lle. Valmentaja Peltonen otti rohkeasti maalivahti Taposen pois maalilta, ja puolustaja Ilari Melart survoi kuudella neljää vastaan pelattaessa väkisin 1–2-kavennuksen ajassa 56.52. Vain muutama hetki myöhemmin Koivistoinen latasi taas ilman maalivahtia pelattaessa lukemat 2–2:een ajassa 58.29.

Jatkoerässä HIFK oli selvästi parempi ja nälkäisempi. Momentum oli kääntynyt. Zagidulin torjui ensin hienosti Kristian Vesalaisen ja Paajasen maalintekoyritykset, mutta ei voinut enää mitään Paajasen survomismaalille, joka hyväksyttiin videotarkastelun päätteeksi ajassa 67.33.

HIFK – Lukko je 3-2 (0-0,0-1,2-1)

34.07 0-1 Kestner (Fontaine,Kainulainen) yv
43.09 0-2 Somppi (Karjalainen,Heshka) av
56.52 1-2 Melart (Rantakari,Koivistoinen) yv im
58.29 2-2 Koivistoinen (Nättinen) im
67.33 3-2 Paajanen (Tallberg,Dyk) je

Maalivahdit Yleisöä: 7131
Taponen 9+ 8+ 5+ 0 = 22
Zagidulin 2+ 3+ 9+ 8 = 22

HIFK voitti sarjan 4-2 ja kohtaa välierissä Tapparan

Semifinaalien ohjelma 2023

Tappara – HIFK

Pe 31.3. klo 18.30 HIFK – Tappara
La 1.4. klo 17.00 HIFK – Tappara
Ke 5.4. klo 18.30 Tappara – HIFK
Pe 7.4. klo 17.00 Tappara – HIFK

Tarvittaessa:
Ma 10.4. klo 17.00 Tappara – HIFK
Ke 12.4. klo 18.30 HIFK – Tappara
Pe 14.4. klo 18.30 Tappara – HIFK

Ilves – KalPa/Pelicans

Pe 31.3. klo 18.30 KalPa/Pelicans – Ilves
La 1.4. klo 17.00 KalPa/Pelicans – Ilves
To 6.4. klo 18.30 Ilves – KalPa/Pelicans
La 8.4. klo 17.00 Ilves – KalPa/Pelicans

Tarvittaessa:
Ti 11.4. klo 18.30 Ilves – KalPa/Pelicans
To 13.4. klo 18.30 KalPa/Pelicans – Ilves
La 15.4. klo 17.00 Ilves – KalPa/Pelicans

Ilveksen semifinaalivastustaja ratkeaa Pelicansin ja KalPan välisessä seitsemännessä neljännesfinaaliottelussa huomenna tiistaina 28.3.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *