• 27 maaliskuun, 2023

Vain Turkin ratifiointi puuttuu – Suomen jäsenyyden hyväksymistä voidaan odottaa lähipäivinä


Ylen saaman tiedon mukaan Turkki ratifioisi Suomen Nato-jäsenyyden todennäköisesti keskiviikkona.

Erdogan ja Sauli Niinistö Nato lipun edessä kuvamanipulaatiossa.

Turkin ulkoasiainvaliokunta hyväksyi Suomen Nato-jäsenyyden ratifioinnin 23. maaliskuuta. Lopullisen päätöksen jäsenyyden hyväksymisestä tekee parlamentti, jonka on määrä äänestää asiasta lähipäivinä. Kuva: Adem Altan / AFP och Mateusz Slodkowski / AFP

Turkki on ainoa Nato-maa, joka ei ole ratifioinut Suomen jäsenyyttä. Ankarassa Turkin ratifiointiprosessia seuraava Ylen toimittaja Mika Mäkeläinen kertoo, että ratifiointia voidaan odottaa lähipäivinä.

– Erään diplomaattilähteen mukaan todennäköisin ajankohta ratifioinnille olisi kuitenkin tämän viikon keskiviikkona. Parlamentti tekee täällä ylipitkää työviikkoa lähestyvien vaalien takia, joten ratifiointi voi tapahtua myös viikonloppuna tai ensi viikolla, Mäkeläinen sanoo.

Mäkeläinen lisää, että täysi varmuus ratifioinnin ajankohdasta saadaan vasta juuri ennen parlamentin istuntoa.

– Varmaksi se tiedetään aivan viime tingassa, sillä parlamentti kertoo täällä lainsäädäntötyön edistymisestä päivä kerrallaan.

Suomen jäsenyyden hyväksyminen on todennäköisesti läpihuutojuttu, sillä kansanedustajat sekä presidentti Recep Tayyip Erdoğanin AKP-puolueessa että oppositiossa pääosin kannattavat Suomen jäsenyyden hyväksymistä, Mäkeläinen sanoo.

Mäkeläinen lisää, että Turkin viivyttely tässä vaiheessa kertoo siitä, että Suomen Nato-jäsenyys ei loppujen lopuksi ole kovin tärkeä Turkissa.

– Vaalit lähestyvät ja se pakottaa kansanedustajat huolehtimaan ensisijaisesti äänestäjille tärkeimmistä asioista. Parlamentissa on tänään puhuttu minimipalkasta, sosiaaliturvasta ja eläke-eduista. Siinä jäävät ulkopoliittiset asiat vähemmälle huomiolle.

Kun Turkki on ratifioinut Suomen jäsenyyden, Naton pääsihteeri kutsuu Suomen liittymään Pohjois-Atlantin sopimukseen.

Sitten Suomen edustaja matkaa Washingtoniin tallettamaan hakemuspaperit USA:n ulkoministeriöön. Vielä ei ole tiedossa, kuka toimii Suomen edustajana.

Tämän jälkeen Suomesta tulee Naton täysivaltainen jäsen.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *