• 17 maaliskuun, 2023

Ristomatti Hakola säväytti huippuhiihdollaan – asiantuntija moitti silti loppuvetoa: ”Oltaisiin taisteltu palkintokorokesijasta”


Ville Nousiaisen mukaan distanssicupin voitto on Kerttu Niskasen käden ulottuvilla.

Ristomatti Hakola avausosuudella miesten viestissä.

Ristomatti Hakola oli Falunin kympillä mainiossa vedossa. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Suomalaishiihtäjillä oli todellinen huippupäivä Falunin kymmenen kilometrin perinteisen väliaikalähtökisoissa. Kerttu Niskanen otti kauden toisen voittonsa selkeällä erolla. Miehissä Perttu Hyvärinen oli komeasti viides ja Ristomatti Hakola kuudes.

Hyväriselle sijoitus oli uran paras maailmancupissa ja Hakolalle normaalimatkalla. Edellisen kerran kaksi suomalaismiestä oli yltänyt maailmancupissa kuuden parhaan joukkoon reilu kolme vuotta sitten Tshekin Nove Mestossa.

Tuolloin 15 kilometrin vapaan väliaikalähtökisassa Iivo Niskanen oli kolmas ja Hyvärinen kuudes.

Perjantaina vain suomalaiskaksikko onnistui murtamaan norjalaisrintaman kärjessä. Norjalaisten kovimmaksi haastajaksi povattiin Ruotsin Calle Halfvarssonia. Norja juhli neloisvoittoa.

Perjantaina isossa asemassa oli Suomen huolto, jota muun muassa Hyvärinen ja Hakola ylistivät.

– Näki kuvistakin, että pito oli suomalaisilla selkeästi hyvä. Keväällä se on myös tällaista, että osa romahtaa ja osa nousee ylöspäin, Yle Urheilun asiantuntija Ville Nousiainen toteaa.

Perttu Hyvärinen ja Ristomatti Hakola venyivät Falunin kympillä.

Hakolan potentiaali

Hyvärinen kertoi kisan jälkeen Yle Urheilulle, ettei hän kisan aikana tiennyt olevansa palkintokoroketaistossa mukana. Miesten kympin kisassa aikaerot ovat pieniä.

– Se on jännä, että tieto ei ole mennyt perille, sillä esimerkiksi 4,3 kilometrin kohdalla hän oli kolmantena. Ei olisi tarvinnut hiihtää kuin kymmenen sekuntia hitaammin, että olisi pullahtanut kympin sakista pihalle. Varmasti jokainen on tiennyt sen verran, että jokainen sekunti merkkaa kympin kisassa.

Hakolan kahteen viime kauteen on riittänyt paljon haasteita ja epäonnea. Nousiainen uskoo, että huippuonnistuminen lisää pian 32 vuotta täyttävän Hakolan motivaatiota jatkaa uraansa.

Suoritus jätti nälkää seuraaviin kisoihin. Hakola ei saanut aikaan itsellen tyypillistä loppuvetoa.

– Se, miten hän veti loppuvetonsa, oli todella laiskan näköinen yritys. Kädet eivät käyneet riittävän tiheästi, minkä takia myöskään jalat eivät kulkeneet riittävän tiheästi viimeisiin nousuihin. Perttu tuli takaa paljon nopeampaa.

– Parhaimpana päivänään Rise olisi pystynyt ampaisemaan loppukirin paremmin. Se tarkoittaa sitä, että oltaisiin taisteltu palkintokorokesijasta aika verissä päin.

Kerttu Niskanen.

Kerttu Niskanen hiihti suvereeniin voittoon Falunin kympillä. Kuva: EPA-EFE

Niskanen lähellä distanssicupin voittoa

Jos Hyvärisen ja Hakolan sijoitukset olivat yllätyksiä, Niskasen voitto ei sitä juuri ollut. Olihan hän voittanut matkan alkukaudesta Beitostölenissä.

Lisäksi kisasta puuttuivat ruotsalaiskaksikko Ebba Andersson ja Frida Karlsson.

Saksan Katharina Hennig oli toinen ja Norjan Anne Kjersti Kalvå kolmas. Niskasen voittomarginaali oli 16 sekuntia.

– Odotin, että tuo kolmikko on palkintopallilla. Ounastelin, että Hennig tai Kalvå olisi ollut heistä kovin, mutta Kerttu pysyi kääntämään kisan hienosti edukseen. Noin ylivoimainen voitto kympillä tarkoittaa, että Andersson ja Karlsson olisivat olleet kovilla.

Kamppailu distanssikisan voitosta käy edelleen tiukkana. Niskanen johtaa, mutta eroa USA:n Jessie Digginsiin on vain 22 pistettä.

Diggins oli kympillä neljäs, joka on hänelle erinomainen tulos perinteisellä. Normaalimatkojen kokonaiscupin voittaja ratkeaa viikon päästä Salpausselällä 20 kilometrin perinteisen yhteislähtökisassa.

– Jos Kerttu pysyy terveenä, hän sen todennäköisesti vie. Vaikka muutama hiihtäjä tulisi siellä väliin, se kaikki sataa Kertun laariin. Ilman sairastumista Kerttu pystyy sen hoitamaan. Vaikka hän olisi vähän kipeäkin, hän tulee sen todennäköisesti hiihtämään.

Kerttu Niskaselle ylivoimainen voitto Falunissa.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *